Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračné foto: The Epoch Times, Shutterstock)

Top 10 covidových udalostí minulého roka (Špeciálny report)

Rok 2023 priniesol viacero odhalení a kontroverzií ohľadom covidu-19. Väčšina vedúcich pracovníkov v oblasti zdravotníctva zapojených do pandemickej kampane v USA buď rezignovala alebo ich vymenili, pričom jeden z najvýznamnejších predstaviteľov spôsobil rozruch svojou štúdiou s kontroverzným pohľadom na vakcíny.

V porovnaní s rokom 2022 sa vedecké poznatky o účinnosti a rizikách nosenia rúšok a očkovania stali oveľa jasnejšími vďaka zverejneniu dôveryhodných štúdií.

Zhrňme si 10 najdôležitejších udalostí, ktoré sa udiali v súvislosti s covidom v roku 2023.

1. Odhalené viaceré nežiaduce účinky očkovania vrátane mozgovej mŕtvice

Od januára sa v dokumentoch zverejnených na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) uvádza, že americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zistilo stovky varovných príznakov u vakcíny proti covidu-19 od spoločností Pfizer a Moderna. Medzi ne patria nežiaduce účinky myokarditídy, multisystémový zápalový syndróm u detí (MIS-C), poruchy funkcie srdcových komôr a mnohé ďalšie.

Dňa 13. januára vydali americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že u starších ľudí užívajúcich boosterové vakcíny spoločnosti Pfizer zistili nový varovný príznak – mozgovú mŕtvicu. Výskumníci zo spoločnosti Kaiser Permanente v októbri 2023 oznámili, že ľudia, ktorí užívali anticovidové boosterové dávky spolu s vakcínou proti chrípke, mali vyššie riziko mozgovej mŕtvice.

O niekoľko dní neskôr vedci spolupracujúci s agentúrou FDA zverejnili predbežnú štúdiu, v ktorej zistili, že u starších ľudí, ktorí dostali booster dávku od spoločnosti Pfizer, sa zvýšila pravdepodobnosť výskytu Bellovej obrny, čo je typ ochrnutia tváre.

V májovom vyhlásení FDA uviedol, že „súčasné dôkazy nepotvrdzujú bezpečnostné riziko“, pretože počet prípadov mozgovej mŕtvice u starších osôb sa znížil. Úrad dodal, že bude naďalej vyhodnocovať nové údaje, akonáhle budú k dispozícii.

Úrady FDA a CDC vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že u starších ľudí, ktorí užívali bivalentné booster dávky spoločnosti Pfizer, zaznamenali nový varovný príznak – mozgovú mŕtvicu. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

2. Vakcíny nedokážu účinne regulovať covid-19

Rezignácia Dr. Anthonyho Fauciho, bývalého riaditeľa Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), bola pozoruhodná vzhľadom na jeho vedúcu úlohu v americkej pandemickej kampani a jeho vyjadreniam krátko po rezignácii.

Dr. Fauci veľmi hlasno podporoval očkovanie a pravidelne vystupoval v televíznych programoch, kde vyzýval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

„Je to jednoduché ako facka. Ak ste zaočkovaní, ste v bezpečí. Ak nie ste zaočkovaní, ste v nebezpečenstve. Je to jednoduché,“ povedal doktor Fauci v televízii MSNBC počas vlny delta variantu.

Doktor Fauci sa pred prepuknutím delta variantu v Spojených štátoch vyjadril na adresu očkovaných osôb v relácii Face the Nation televízie CBS ako o tých, voči ktorým je vírus ako v „slepej uličke“.

Avšak 11. januára 2023, niekoľko týždňov po jeho odstúpení, Dr. Fauci a dvaja ďalší vedci publikovali v časopise Cell Host & Microbe článok, ktorý si získal pozornosť kvôli komentárom o účinnosti vakcín pri regulácii respiračných vírusov.

„SARS-CoV-2, endemické koronavírusy, RSV a mnohé ďalšie vírusy bežného prechladnutia… zatiaľ neboli účinne podchytené licencovanými ani experimentálnymi vakcínami,“ píšu autori v úvode.

Potom diskutovali o niektorých základných imunitných princípoch a uviedli, že súčasné vakcíny vyvolávajú imunitu v tele, ale nie v dýchacích cestách, pričom súčasné respiračné vírusy infikujú predovšetkým dýchacie cesty.

„Vakcíny proti týmto dvom veľmi odlišným vírusom (chrípke a SARS-CoV-2) … majú spoločnú vlastnosť: vyvolávajú neúplnú a krátkodobú ochranu proti vyvíjajúcim sa variantom vírusu, ktoré unikajú populačnej imunite,“ napísali autori.

Zatiaľ čo niektorí overovatelia faktov tvrdia, že štúdia nie je v rozpore s postojom doktora Fauciho počas pandémie, iní ju interpretujú ako jeho „priznanie“.

Dr. Fauci a ďalší dvaja vedci publikovali článok v časopise Cell Host and Microbe. V článku napísali: „SARS-CoV-2 (a iné vírusy ,bežného prechladnutia‘) … zatiaľ neboli účinne podchytené licencovanými alebo experimentálnymi vakcínami.“ (Stefani Reynolds-Pool/Getty Images, The Epoch Times)

3. Dôkazy o účinnosti používania rúšok nie sú preukázateľné

Databáza Cochrane Library, ktorá je všeobecne považovaná za zlatý štandard systematických recenzií, uverejnila 30. januára recenziu, v ktorej sa uvádza, že existuje „neistota, pokiaľ ide o účinky nosenia rúšok na tvári“.

„Nízka až stredná istota dôkazov znamená, že naša dôvera v odhad účinku rúšok je obmedzená a že skutočný účinok sa môže líšiť od odhadovaného,“ konštatovali autori a dodali, že „súhrnné výsledky (náhodných kontrolných štúdií) nepreukázali jasné zníženie výskytu respiračných vírusových infekcií pri používání lekárskych alebo chirurgických rúšok na tvári“.

Závery recenzie vyvolali rozsiahlu kritiku zo strany médií. Čoskoro nasledovalo niekoľko článkov, ktoré zdôrazňovali účinnosť používania rúšok. Aj šéfredaktorka Cochrane Library, doktorka Karla Soares-Weiserová, vydala v marci 2023 vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že recenzia nepreukázala, že rúška nefungujú.

„Mnohí komentátori tvrdia, že nedávno aktualizovaná recenzia Cochrane Library dokazuje, že ,rúška nefungujú‘, čo je nepresná a zavádzajúca interpretácia,“ napísala doktorka Soares-Weiserová.

„Presné by bolo povedať, že … výsledky neboli preukázateľné.“

V súčasnej dobe CDC stále odporúča používanie rúšok. „Z rúšok sa stala politika,“ uviedol autor recenzie pre CNN. „Môžem vám len povedať, aké sú vedecké poznatky… Nemôžem vám povedať, či fungujú alebo nefungujú. Je však pravdepodobnejšie, že nefungujú.“

4. Opakované očkovanie oslabuje imunitný systém

Viacnásobné dávky vakcín proti covidu od spoločností Pfizer alebo Moderna vedú k vyšším hladinám protilátok nazývaných IgG4. Čoraz väčší počet štúdií naznačuje, že tieto protilátky môžu spôsobiť, že imunitný systém sa stáva menej citlivým na spike proteíny covidu-19 a je náchylnejší k potenciálnym infekciám a poškodeniu spike proteínov.

Prvá z týchto štúdií bola uverejnená v januárovom vydaní časopisu Science Immunology. Autori zistili, že tretia dávka mRNA vakcíny spôsobovala zvýšenie hladiny podtypov IgG4 u myší. Protilátky IgG4 sú zodpovedné za jemné vyladenie imunitného systému s cieľom zabrániť nadmernej reakcii imunitného systému.

V súvislosti s vakcínami proti covidu-19, kde musí byť imunitný systém pripravený na boj, to však podľa štúdie uverejnenej v máji 2023 môže podporovať „nekontrolovateľnú infekciu a replikáciu SARS-CoV2 potlačením prirodzených protivírusových reakcií“.

 V štúdii Clevelandskej kliniky sa uvádza, že opakované očkovanie súvisí so zvýšeným rizikom infekcií. Predchádzajúca štúdia tímu tiež ukázala, že čím viac dávok človek dostane, tým je pravdepodobnejšie, že sa nakazí.

5. Nadmerný obsah DNA v mRNA vakcínach

Na jar 2023 vedci zistili, že mRNA vakcíny proti covidu-19 obsahujú fragmenty DNA vrátane kontroverzných génov vírusu SV40, ktoré sa vo vakcínach predtým nenachádzali.

Genetik Kevin McKernan pôvodne zistil, že fragmenty DNA boli zabalené v lipidových nanočasticiach s vakcínovými segmentmi mRNA, aby sa DNA mohla dostať do buniek. To však znamená, že fragmenty predstavujú riziko integrácie do genómu bunky.

V predbežnej štúdii uverejnenej v apríli K. McKernan a jeho tím zistili, že fragmenty DNA vo vakcínach Moderna aj Pfizer prekračujú limity stanovené Európskou liekovou agentúrou (EMA) – 330 nanogramov (ng) na miligram, ako aj limity stanovené (FDA) – 10 ng/dávku.

Okrem toho vakcíny mRNA spoločnosti Pfizer obsahovali gény z opičieho vírusu, známeho aj ako SV40. Celý vírus SV40 má kontroverznú súvislosť s rakovinou, ktorá pochádza z obdobia, keď boli prvé vakcíny proti detskej obrne náhodne kontaminované vírusom SV40.

„Spoločnosť Pfizer nikdy nezverejnila informácie o víruse SV40 agentúre EMA. Poskytli im plazmidovú mapu, z čoho sa plazmid skladá, so všetkými označenými prvkami, okrem SV40,“ povedal K. McKernan v relácii EpochTV American Thought Leaders.

K. McKernan v relácii EpochTV American Thought Leaders. Pôvodne zistil, že fragmenty DNA sú zabalené do lipidových nanočastíc so segmentmi mRNA vakcíny. (The Epoch Times)

Okrem bezpečnostných problémov naznačujú fragmenty DNA aj potenciálne problémy s reguláciou liekov, uviedol K. McKernan.

Spoločnosť Pfizer pôvodne zamýšľala vyrábať svoje vakcíny pomocou metódy PCR (Polymerázová reťazová reakcia), čo by bolo drahšie a časovo náročnejšie. Neskôr však spoločnosť prešla k používaniu baktérií, pravdepodobne preto, že táto metóda je rýchlejšia a efektívnejšia.

Spoločnosť Pfizer nikdy netestovala bezpečnostné dôsledky tohto kroku.

„Na tomto materiáli (baktériách) nikdy nevykonali klinické testy. Klinické skúšky boli vykonané pomocou metódy PCR a po klinických skúškach prešli na novú metódu,“ povedal K. McKernan.

Zdravotníci, výskumníci a novinári vyjadrili obavy z neznámych rizík, ktoré môže kontaminácia DNA predstavovať pre verejnosť. Niektorí vyzvali na stiahnutie vakcín spoločnosti Pfizer.

FDA však vo svojej odpovedi investigatívnej novinárke Maryanne Demasiovej neuviedol, že by mal v úmysle stiahnuť vakcíny z trhu.

Úrad Health Canada potvrdil, že vie o kontaminácii génmi SV40 vo vakcínach spoločnosti Pfizer, ale dodala, že „sponzor konkrétne neidentifikoval sekvenciu SV40“. Podobne reagovala aj agentúra EMA.

6. Odškodnenie obetí očkovania proti covidu

V apríli vláda USA po prvýkrát odškodnila ľudí poškodených vakcínou proti covidu-19.

Tri osoby dostali odškodnenie za poškodenie prostredníctvom Programu odškodnenia za škody spôsobené opatreniami (CICP), ktorý riadi úrad v rámci ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb.

U dvoch sa vyvinula myokarditída a u jedného ťažká alergická reakcia. Celková výška odškodnenia činila vyše 4 600 USD.

V rámci programu CICP môžu ľudia, ktorých očkovanie poškodí, dostať náhradu vo forme preplatených liečebných nákladov a ušlého príjmu zo zamestnania.

K 1. decembru 2023 bolo odškodnených 10 osôb za poškodenia spôsobené mRNA vakcínami proti covidu-19. Vyplatených bolo približne 37 000 USD.

7. Lekári môžu predpisovať ivermektín

Dva roky potom, čo zdravotnícke úrady kritizovali používanie ivermektínu na liečbu covidu-19 a niektorým lekárom pozastavili lekársku licenciu za jeho predpisovanie, súdny proces odhalil, že lekári skutočne môžu predpisovať ivermektín ako liek proti covidu.

„Úrad FDA výslovne uznáva, že lekári majú právomoc predpisovať ivermektín na liečbu covidu,“ povedala Ashley Cheung Honoldová, právnička ministerstva spravodlivosti zastupujúca úrad FDA počas pojednávania 8. augusta na americkom odvolacom súde  v New Orleans.

Žalobu proti FDA podali lekári, ktorí tvrdili, že príspevky FDA na sociálnych sieťach v roku 2021, ktoré odrádzali od používania ivermektínu, narúšali ich schopnosť vykonávať lekársku prax. Žalobcami sú doktori Paul Marik, Mary Bowdenová a Robert Apter. Lekári uviedli, že vyhlásenia FDA ich profesijne poškodili, vrátane ukončenia ich pracovného pomeru za to, že sa snažili pacientom predpisovať ivermektín.

Doktor Marik uviedol, že viaceré štúdie podporujú používanie ivermektínu proti covidu-19, čo potvrdil aj samotný úrad FDA. Niektoré iné štúdie uvádzajú malý alebo žiadny účinok.

8. Vrátili sa rúška a schválili sa nové vakcíny proti covidu

Hoci žiadne federálne úrady neobnovili povinnosť nosiť rúška, niektoré spoločnosti, školy a nemocnice začali v auguste 2023 kvôli rastúcemu počtu hospitalizácií na covid-19 opäť zavádzať povinné nosenie rúšok.

To vyvolalo novú diskusiu o účinnosti rúšok, pričom niektorí ľudia sa voči tejto povinnosti ohradili.

Niektoré spoločnosti, ako napríklad Lionsgate a niektoré nemocnice neskôr svoje nariadenia zrušili.

Krátko na to, 11. septembra, úrad FDA schválil nové vakcíny proti covidu-19 od spoločností Pfizer a Moderna. Tieto vakcíny obsahovali sekvencie mRNA omikrónového variantu XBB.1.5, ktorý v čase schválenia už nebol aktívnym variantom.

Hoci poradný výbor CDC odporučil vakcínu pre deti a dospelých, v správe uverejnenej 27. septembra 2023 uznal, že istota, že vakcína dokáže zabrániť ťažkému priebehu covidu, hospitalizácii a úmrtiu na covid, je „nízka“ u dospelých a „veľmi nízka“ u detí a dojčiat.

Riziká špecifikovaných závažných nežiaducich účinkov a reaktogenicity boli tiež nízke.

O mesiac neskôr Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil vakcínu založenú na proteínoch spoločnosti Novavax, ktorá chráni proti covidu-19.

9. Úrad FDA zverejňuje najnovšiu sériu dokumentov o vakcínach od spoločnosti Pfizer

Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám úrad FDA zverejnil posledných 51 000 strán dokumentu o vakcíne proti covidu-19 od spoločnosti Pfizer.

V roku 2021 bola na úrad FDA podaná žiadosť na základe FOIA (Zákona o slobodnom prístupe k informáciám) týkajúca sa poskytnutia všetkých dokumentov súvisiacich s udeľovaním licencií na vakcíny proti covidu-19 od spoločnosti Pfizer. Neskôr nasledovala žaloba, pretože FDA navrhla zverejniť 500 strán mesačne, čo znamená, že zverejnenie všetkých dokumentov spoločnosti Pfizer by trvalo 75 rokov.

V roku 2021 podala nezisková skupina zložená z lekárov a úradníkov s názvom Verejné zdravie a lekárski odborníci za transparentnosť žalobu proti úradu FDA v súvislosti s touto žiadosťou. Sudca nariadil úradu FDA zverejniť 55 000 strán dokumentu mesačne.

V novembri 2023 FDA zverejnila konečnú verziu viac ako 51 000-stranového dokumentu o vakcíne covid-19 spoločnosti Pfizer. (The Epoch Times)

Do novembra 2023 boli zverejnené všetky dokumenty úradu FDA týkajúce sa vakcíny proti covidu-19 spoločnosti Pfizer pre deti od 16 rokov.

Po zverejnení týchto 51 893 strán vyšlo najavo niekoľko nasledujúcich skutočností:

  • Program Sentinel Centra pre hodnotenie a výskum biologických liekov (CBER) úradu FDA nie je adekvátny na posúdenie závažných rizík myokarditídy, perikarditídy a subklinickej myokarditídy spojených s vakcínou od spoločnosti Pfizer. V čase schválenia vakcíny nemal program dostatočnú váhu na posúdenie veľkosti rizika. Nebol dostatočný ani na monitorovanie prípadov z hľadiska dlhodobých príznakov a zotavenia.

  • E-maily kontrolného tímu CBER z augusta 2021 dokazujú, že FDA vedela, že vakcíny mohli obsahovať endotoxíny. V e-maile sa FDA pýtala spoločnosti Pfizer na jej postup merania endotoxínov vo vakcínach. Nebolo v nich uvedené, prečo by vakcíny mali obsahovať endotoxíny. Baktéria E. coli – ktorú spoločnosť Pfizer použila na výrobu DNA pre svoje mRNA vakcíny – však produkuje endotoxíny, takže toto je možné vysvetlenie.

  • Vakcíny proti covidu od spoločnosti Pfizer môžu mať niekoľko výrobných nedostatkov. Zdá sa, že jeden z dokumentov je písomnou odpoveďou spoločnosti Pfizer na niekoľko výrobných nedostatkov, ktoré zistil úrad FDA. Niekoľko šarží vakcín proti covidu-19 bolo označených kvôli odchýlkam od štandardov kvality pre vakcíny, napriek tomu boli problémové šarže poskytnuté verejnosti pod inými číslami šarží, čísla šarží boli zmenené.

  • V oznámení úradu FDA o farmakovigilancii (bezpečnosti liekov) sa uvádza, že „boli zaznamenané hlásenia VAERS (Systém na podávanie správ o vedľajších účinkoch očkovania) o úmrtiach spôsobených chorobou covid-19 u pacientov, ktorí boli podľa poskytnutých údajov plne očkovaní. Očakáva sa, že sa môžu vyskytnúť prípady problémov s očkovaním, najmä u starších alebo imunokompromitovaných osôb.“ Úrad FDA dodáva,  že systém VAERS nemožno použiť na vyvodenie záveru o účinnosti vakcíny.

  • V poznámkach FDA k žiadosti spoločnosti Pfizer o licenciu sa uvádza, že klinickí posudzovatelia úradu FDA uviedli, že údaje spoločnosti Pfizer „presahujú očakávania FDA“. Taktiež bolo spomenuté, že srdcové príhody hlásené počas štúdie „pravdepodobne nesúviseli s očkovaním“, hoci srdcové príhody a/alebo srdcové zlyhania boli takmer dvakrát častejšie ako v prípade placeba (10 vs. 6).

10. Nie messengerová RNA, ale modifikovaná RNA produkujúca odchylné proteíny

Hoci mRNA vakcíny  proti covidu-19 boli na trhu propagované ako messengerová RNA, čo znamená prirodzene sa vyskytujúca RNA v tele, dokumenty spoločnosti Pfizer a štúdie o vakcínach od Moderny ukázali, že skutočne použitá mRNA je modifikovaná RNA alebo modRNA.

Prirodzene sa vyskytujúca mRNA sa skladá predovšetkým z uridínu, ale modRNA vo vakcínach má väčšinu uridínu zmenenú na pseudouridín, aby boli vakcíny stabilnejšie a odolnejšie. Podrobné vysvetlenie prináša hosť Epoch Times, molekulárneho výskumníka Klausa Stegera.

Sekvencie boli tiež zmenené, aby sa urýchlilo čítanie mRNA, čo môže ovplyvniť výsledný produkovaný proteín. Predchádzajúci výskum zistil, že zmenená rýchlosť čítania ovplyvní skladanie výsledného proteínu, čo by mohlo viesť k produkcii nových, odchylných proteínov.

Potvrdila to aj nedávna cambridgeská štúdia, ktorá zistila, že približne 8 % mRNA vakcín spoločnosti Pfizer je nesprávne prečítaných a produkuje odchylné proteíny. Výskumníci zistili, že pseudouridínová zmena sekvencií mRNA robí vakcínu obzvlášť „náchylnú k chybám“.

Nedávna cambridgeská štúdia zistila, že v 8 % prípadov dochádza k chybnej translácii mRNA vakcín proti covidu-19 spoločnosti Pfizer, čo vedie k tvorbe odchylných proteínov. (The Epoch Times)

Táto jedinečná tvorba odchylných proteínov môže u očkovaných osôb vakcínou od spoločnosti Pfizer vyvolať nežiaducu imunitnú reakciu. Autori štúdie testovali účinky proteínov len u očkovaných osôb vakcínami spoločnosti Pfizer, hoci treba poznamenať, že spoločnosť Moderna  vo svojich sekvenciách mRNA tiež použila pseudouridín.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj