Pondelok 20. mája, 2024
Dr. Francis Collins počas prejavu vo Washingtone 9. septembra 2020. (Michael Reynolds/Pool/Getty Images)
»

COVID-19 mohol pochádzať z čínskeho laboratória, tvrdí bývalý šéf dr. Fauciho

Dr. Francis Collins neverejne vypovedal pred kongresovou komisiou.

COVID-19 môže pochádzať z laboratória v Číne, uviedol bývalý riaditeľ Národného zdravotníckeho inštitútu (NIH) počas nedávnej výpovede za zatvorenými dverami v Kongrese, dr. Francis Collins.

Úrad riaditeľa NIH zastával do konca roka 2021. Povedal, že verzia, podľa ktorej COVID-19 pochádza z laboratória vo Wuhane, „nie je konšpiračnou teóriou“. Uviedol to podvýbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu pre koronavírusovú pandémiu.

Výbor zverejnil zhrnutie prepisu rozhovoru dr. Collinsa z 12. januára 2024. 73-ročný dr. Collins, ktorý je stále vedeckým poradcom prezidenta Joea Bidena, bol riaditeľom NIH v rokoch 2009 až 2021. Bol tiež šéfom dr. Anthonyho Fauciho, ktorý pomáhal vytvárať protipandemické opatrenia v USA.

83-ročný dr. Fauci, ktorý ukončil svoju službu pre federálnu vládu v roku 2022, podľa podvýboru počas nedávnej výpovede za zatvorenými dverami členom komisie tiež povedal, že hypotéza o úniku z laboratória nie je konšpiračnou teóriou.

Aj bývalí úradníci boli prizvaní v rámci vyšetrovania výboru, aby sa vyjadrili k tomu, ako vláda reagovala na pandémiu.

Dr. Collins a dr. Fauci „iniciovali“ vypracovanie článku s názvom „Proximálny pôvod“ (Proximal Origins), ktorý bol publikovaný začiatkom roka 2020 a podľa e-mailu od jedného z autorov vyvracal teóriu o úniku z laboratória. Dr. Collins ani dr. Fauci neboli uvedení v čestných poďakovaniach ani ako spoluautori článku.

Dva mesiace po uverejnení článku dr. Collins napísal dr. Faucimu, že prebieha čulá verejná diskusia o pôvode SARS-CoV-2, vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19.

„Dúfal som, že článok v Nature Medicine o genomickej sekvencii SARS-CoV-2 postačí. … Rozmýšlam, či môže NIH niečo urobiť, čo by pomohlo ukončiť túto veľmi deštruktívnu konšpiráciu… Môžeme v tomto niečo urobiť?“ pýtal sa vtedy dr. Collins.

„Fauci sa vracia na Kapitol, aby podal svedectvo pred zákonodarcami o pôvode koronavírusu z Wu-chanu | Správa z Kapitolu“

Dr. Fauci medzitým z pódia Bieleho domu propagoval knihu „Proximálny pôvod“ a potom tvrdil, že si nepamätá mená autorov.

Viacerí odborníci a médiá ustúpili od svojho predchádzajúceho stanoviska, že COVID-19 nepochádza z laboratória, vrátane denníka The Washington Post a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) založenej OSN.

Dr. Collins povedal podvýboru, že dr. Fauci ho pozval na konferenčný hovor 1. februára 2020, na ktorom boli vedci, ktorí mali napísať článok „Proximálny pôvod“.

„Toto svedectvo je v priamom rozpore s predchádzajúcimi vyjadreniami dr. Fauciho a vyvoláva ďalšie obavy, pokiaľ ide o úlohu vlády USA pri potláčaní a očierňovaní teórie o úniku vírusu z laboratória,“ uviedol výbor, ktorému predsedá republikán Brad Wenstrup (R-Ohio).

Ďalšie vyhlásenia

Dr. Fauci uviedol, že sociálne odstupy alebo pravidlá, ktoré vyžadovali alebo odporúčali ľuďom udržiavať odstup šesť metrov od ostatných, pravdepodobne neboli založené na žiadnych údajoch.

„Jednoducho sa to nejak objavilo,“ citovali dr. Fauciho.

Dr. Collins tiež povedal, že spoločenský odstup „pravdepodobne nebol založený na žiadnych vedeckých poznatkoch alebo údajoch“, ako uviedol podvýbor. Sociálny odstup bol podkladom pre celý rad opatrení vrátane toho, že deti museli zostať v niektoré dni po otvorení škôl doma.

Dr. Collins opakoval svoje útoky proti Veľkej barringtonskej deklarácii, ktorá vyzývala chrániť zraniteľné osoby, ako sú starší ľudia, a nechať mladších, zdravých ľudí žiť normálne, väčšinou bez obmedzení, uviedol podvýbor.

Dr. Collins 8. októbra 2020 e-mailom dr. Faucimu oznámil, že Veľkú barringtonskú deklaráciu napísali „traja nepodstatní epidemiológovia“, hoci medzi autormi boli profesori z lekárskych fakúlt na Harvarde a Stanforde, a že „je potrebné rýchlo a razantne poprieť jej závery“.

„Máte tu predstaviteľa federálnej vlády (dr. Fauciho), ktorý zneužíva svoju moc,“ povedal pre Epoch Times Dr. Jay Bhattacharya, jeden z autorov deklarácie. „Prečo?“ „Pretože nemohol zniesť myšlienku, že existujú významní vedci, ktorí s ním nesúhlasia v otázke pandemickej politiky.“

Prepisy výpovedí dr. Collinsa a dr. Fauciho zatiaľ neboli zverejnené, ale členovia podvýboru tvrdia, že zverejnené budú.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj