Štvrtok 23. mája, 2024
(Ilustrácia: The Epoch Times, Getty images)

Čínska komunistická strana zatajuje záhadnú epidémiu zápalu pľúc u detí (Špeciálny report)

„Neverím ničomu, čo Číňania hovoria – ani slovu,“ hovorí americký kongresman, kým úrady sa snažia získať od čínskeho režimu jasné údaje.

Pocit bezmocnosti, ktorý sa Číňanov zmocňoval od začiatku pandémie covid-19 pred tromi rokmi, sa vracia, keďže krajina sa potýka s neidentifikovanou epidémiou zápalu pľúc, ktorá postihuje deti a zahlcuje nemocnice.

Choré deti v kočíkoch a v náručí svojich rodičov zaplnili nemocničné čakárne a chodby. Čakajú celé hodiny a dúfajú, že ich číslo zaznie z reproduktora skôr, než sa skončí deň.

Čakanie až 12 hodín nie je ničím neobvyklým – ak sa vôbec dostanete do radu. Potom, čo jeden z obyvateľov Pekingu zostal v noci v rade na preplnenej nemocničnej chodbe, zdieľal fotografiu, na ktorej drží lístok s číslom 1800 – umiestnenie v dennom poradí – a odporúča budúcim návštevníkom, aby si priniesli stoličku, pretože „ak potrebujete dostať infúziu, nie je si kam sadnúť“.

Od severu na juh sa kvôli zvýšenému počtu hospitalizácií detí s respiračnými problémami zatvárajú triedy a zdravotnícke úrady vydávajú série oznámení, aby učitelia a žiaci, ktorí sa necítia dobre, zostali doma.

„Všetci v triede kašlú – nie je ani počuť, čo učiteľ hovorí,“ povedal pre Epoch Times muž s priezviskom Chen, keď opisoval, čo počul od svojej školopovinnej dcéry v Pekingu.

Rovnako ako pred tromi rokmi sa zdá, že Čínska komunistická strana (ČKS) riziko ochorenia odmieta. Znepokojenej Svetovej zdravotníckej organizácii oznámila, že neexistujú žiadne „nezvyčajné alebo nové patogény“ či klinické príznaky.

Režim čiastočne pripisuje prudký nárast nákazy modernizácii mechanizmov dohľadu nad respiračnými chorobami v polovici októbra a tvrdí, že súčasné kapacity čínskych nemocníc sú na zvládnutie situácie dostatočné.

Pacienti čakajú na lekárov na klinike pre liečbu horúčky v ľudovej nemocnici Dongguan v čínskej provincii Guangdong 20. decembra 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

Vysvetlenie Pekingu, ktoré doslovne citovala medzinárodná zdravotnícka agentúra i Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC), presvedčilo len málo ľudí v Číne a v zahraničí.

Úradujúca riaditeľka odboru WHO pre pripravenosť na epidémie a ich prevenciu Maria Van Kerkhoveová uviedla 29. novembra na tlačovom brífingu, že organizácia „sleduje situáciu v Číne“ a vyhodnocuje „kapacity zdravotníctva na celom svete“ pre riešenie týchto typov nových infekcií.

Sean Lin, mikrobiológ a bývalý riaditeľ Laboratória vírusových ochorení na Vojenskom výskumnom ústave Waltera Reeda vyjadril sklamanie, že WHO sa pri získavaní informácií spolieha na čínsky režim.

„Ako môžete dôverovať údajom čínskej vlády?“ povedal pre Epoch Times.

Potom, čo lekári, ktorí v posledných dňoch roka 2019 bili na poplach v súvislosti s prítomnosťou covidu-19 vo Wuchane, trvalo takmer tri týždne, kým čínsky režim uznal, že vírus sa môže šíriť z človeka na človeka. Počas tejto doby a aj po nej úrady pokarhali zdravotníkov, ktorí sa ozvali, zatýkali občianskych novinárov a nasadzovali rúška reportérom, pričom na internete zorganizovali čistku týkajúcu sa akejkoľvek zmienky o epidémii, ktorú považovali za nežiaducu pre svoj imidž.

Mnohí zákonodarcovia vo Washingtone, najmä republikáni, vidia, že teraz sa v Číne deje to isté.

„Nie je možné Číňanom dôverovať,“ povedal 30. novembra republikánsky kongresman Morgan Griffith pre NTD, sesterské médium Epoch Times deň po tom, ako podpísal list požadujúci, aby CDC vyšetrila epidémiu v Číne.

Čína spraví všetko pre to, aby nevyzerala ako pôvodca ďalšej epidémie.

„Nie sú ústretoví, nechcú stratiť tvár a v dôsledku toho umierajú ľudia.“

Republikánsky kongresman a praktický chirurg Greg Murphy sa tiež domnieva, že „Čína urobí všetko pre to, aby nevyzerala ako pôvodca ďalšej pandémie“.

„Neverím ničomu, čo Číňania hovoria – ani slovu,“ povedal pre NTD. „Ak sa raz popálite, už sa nepopálite znovu.“

Zdravotný personál gestikuluje na izolačnom oddelení v nemocnici Červeného kríža vo Wuhane v centrálnej čínskej provincii Hubei 10. marca 2020. Čínsky vodca Si Ťin-pching 10. marca prehlásil, že Wuchan zvládol boj s epidémiou smrtiaceho koronavírusu. (STR/AFP via Getty Images)

Rýchlo sa šíriaci patogén

Vlani v tomto čase režim náhle upustil od drakonických reštrikcií politiky nulového covidu po tom, čo prinútil čínske obyvateľstvo žiť roky v neustálom lockdowne, pričom dodávky potravín a ďalších základných potrieb viseli na vlásku.

Počas prvých 20 dní decembra 2022 sa vírusom nakazili odhadom stovky miliónov ľudí. Príval infekcií a úmrtí zahltil nemocnice a krematóriá.

Počas súčasnej epidémie zápalu pľúc boli obzvlášť ťažko postihnuté deti. Veľké čínske detské nemocnice po celej Číne hlásia, že v posledných týždňoch prijímajú až 10 000 pacientov denne.

Nedávny denný rekord 13 171 pacientov v detskej nemocnici v Tianjine bol takým šokom, že jej riaditeľka Liu Wei napísala emotívny list, v ktorom žiada verejnosť o pochopenie. Zdôraznila, že zdravotníci sú tiež rodičia a niektorí z nich majú choré vlastné deti.

Ďalší zdravotníci zo severovýchodného veľkomesta potvrdili, že rovnaký model sa opakuje v celom Tianjine, a pravdepodobne aj inde. Ísť do nemocnice k lekárovi znamená pre mnohých Číňanov čakať v ranných hodinách pred obrazovkou počítača, aby si zabezpečili poradové číslo, ktorého počet je každý deň obmedzený.

„Dokonca aj keď naše deti ochorejú, máme problém získať číslo. Musíme na počítači neustále obnovovať obrazovku, aby sme zistili, či je číslo k dispozícii,“ povedal pre Epoch Times jeden zo zamestnancov nemocnice Beichen.

Ďalej na severe, v provincii Jilin, zamestnanec druhej nemocnice Jilinskej univerzity uviedol, že nemocnica je na nasledujúcich sedem dní už obsadená.

Pohrebné vozy čakajú na vstup do krematória v Pekingu 22. decembra 2022. Čínsky režim sa náhle rozhodol zrušiť roky trvajúce lockdowny, karantény a hromadné testovania. (STF/AFP via Getty Images)

V niektorých nemocniciach boli čakárne také preplnené, že deti a ich rodiny museli stáť v rade pred bránou nemocnice. Používali sa stany, kempingové postele, skladacie stoličky a deky, zatiaľ čo tí, ktorí potrebovali vnútrožilovú liečbu, si priniesli závesy a zdviháky, aby si mohli počas čakania sami aplikovať infúziu.

Úrady v severočínskom meste Sanhe pocítili tlak a vyslali pracovníkov v ochranných oblekoch, aby dezinfikovali areál školy. Muž z Pekingu, pán Liu, povedal pre Epoch Times, že nemocnica, v ktorej pobýva, vydala nariadenie o používaní rúšok a obmedzila návštevy na dve hodiny každý večer.

Ľudia, ktorí sú v centre diania, hovoria s obavami o tom, ako rýchlo a vytrvalo sa choroba šíri.

Učiteľka základnej školy v juhočínskej provincii Hunan sa na čínskej sociálnej sieti Weibo zverila, že celá trieda cez noc ochorela a zostala doma. Učiteľka tiež zavolala, že je chorá, keď ju cez noc trápila vysoká horúčka, trasenie rúk, zvonenie v ušiach a suchý kašeľ, ktorý vyvolal silnú bolesť pľúc.

Matka dvoch detí z Pekingu, ktorej nedávno ochorela celá rodina, poukázala na miestnu školu, kde napriek všetkým preventívnym opatreniam ochorela polovica žiakov.

Ľudia čakajú na lekárov v Prvej pridruženej nemocnici univerzity v Zhengzhou, najväčšej nemocnici v krajine podľa počtu lôžok, v Zhengzhou, provincia Henan, Čína, 30. januára 2023. (VCG/VCG via Getty Images)

„Nemôžeme toho veľa urobiť,“ povedala pre Epoch Times. „Môžete sa chrániť a zakrývať, ako chcete, ale aj tak sa nakazíte.“

Je tiež ťažké sa toho úplne zbaviť, dodala. Niekoľko dní po tom, ako kašeľ a kýchanie ustali, dostal študent, ktorý si myslel, že sa už uzdravil, znova horúčku.

„Môžete sa chrániť a zakrývať ako chcete, ale aj tak sa nakazíte.“ (Matka dvoch detí z Pekingu, ktorej celá rodina nedávno ochorela zápalom pľúc.)

Aj podľa údajov čínskych úradov, ktoré neustále bagatelizujú nelichotivé čísla, je situácia hrozivá: len v Pekingu bolo v týždni končiacom 26. novembra hlásených viac ako 72 000 prípadov.

„Čína je najväčším šíriteľom lží a podvodov. Našťastie sa im to zatiaľ zjavne nepodarilo ututlať,“ povedal pre NTD republikánsky kongresman Dan Crenshaw.

V súvislosti s obavami zo šírenia choroby za hranice Číny a z pretrvávajúceho nedostatku transparentnosti zo strany Číny napísalo 1. decembra päť republikánskych senátorov list prezidentovi Joeovi Bidenovi, v ktorom ho naliehavo vyzývajú, aby obmedzil cestovanie medzi Spojenými štátmi a Čínou a získal sa tak čas na preskúmanie nebezpečenstva tejto choroby.

„Zákaz cestovania teraz môže zachrániť našu krajinu pred smrťou, lockdownmi, obmedzeniami a ďalšími epidémiami,“ napísali senátori.

Bagatelizovanie epidémie

Štatistiky zverejnené Mestskou zdravotnou komisiou v Pekingu sú zatiaľ jediným údajom, ktorý umožňuje posúdiť závažnosť súčasnej epidémie.

Uvádza sa 16 zdrojov infekcie vrátane chrípky a mykoplazmy – baktérie, ktorá môže spôsobovať infekcie dýchacích ciest a zápal pľúc. Na tom stojí oficiálna rétorika, že za stúpajúci počet pacientov môžu iné zdroje ako covid-19.

Lekár sa pozerá na CT pacienta v dočasnej nemocnici zriadenej pre pacientov s covidom-19 na športovom štadióne vo Wuchane v centrálnej čínskej provincii Hubei 5. marca 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Čínske štátne médiá sa posledný mesiac snažili upokojiť verejnosť, že ide len ozimný výskyt bežných respiračných patogénov a že netreba robiť paniku.

Oficiálne noviny komunistickej strany People’s Daily priniesli článok, v ktorom sa uvádza, že mykoplazmovej pneumónii sa dá „predchádzať a možno ju kontrolovať“, čo sú frázy, ktoré režim použil v januári 2020, keď epidémia covid-19 v Číne začala vyvolávať medzinárodné obavy.

Podľa virológa Lina však zameranie sa na mykoplazmu môže byť zámerným krokom na zavádzanie a odvrátenie pozornosti.

„Čínska komunistická strana nechce, aby medzinárodné spoločenstvo nadobudlo podozrenie, že Čína trpí ďalšou vlnou covidu,“ povedal a dôraz na bežné patogény označil za „čisto politický“.

„Existuje množstvo bežných respiračných patogénov a vláda môže viniť ktorýkoľvek z nich – ale to nie je skutočný obraz,“ povedal.

Vyhlásenie čínskych orgánov, že pravdepodobne ide o mykoplazmovú pneumóniu, vyvoláva viacero otázok.

Podľa CDC sa mykoplazma zvyčajne šíri kvapôčkami počas dlhšieho časového obdobia a väčšina ľudí sa „nenakazí“, ak s infikovanou osobou strávi krátky čas.

Ochorenie je také mierne, že sa ani nedostalo na zoznam 59 druhov ochorení podliehajúcich hláseniu na webovej stránke čínskej pobočky CDC.

Na rozdiel od covidu-19, mykoplazma nevedie k „syndrómu bielych pľúc“. Na röntgenovom snímku hrudníka detí sa však objavujú biele oblasti pľúc v dôsledku nahromadenia tekutiny, uviedla Dong Yuhong, analytička infekčných chorôb s 12-ročnou praxou vo švajčiarskej nadnárodnej farmaceutickej spoločnosti Novartis.

Ani jedno z minulých respiračných ochorení nedosiahlo taký rozsah, akému Čína čelí v súčasnosti. Lekár z detskej nemocnice v provincii An-chuej, ktorá je národným zdravotníckym centrom, uviedol pre čínske médiá, že jeho nemocnica vykonáva denne v priemere 50 zákrokov „výplachu pľúc“ u infikovaných detí, ktoré majú vážne pľúcne komplikácie. V bežných obdobiach je to približne 10 zákrokov denne. Najviac ošetrili 67 prípadov za jeden deň.

Konvenčné metódy liečby mykoplazmového zápalu pľúc tiež nezaberajú. Detská lekárka, ktorá ochorela, povedala pre Epoch Times, že užívala ​​„všetky možné lieky na mykoplazmový zápal pľúc, ale žiadny nezaberal“.

Deti dostávajú infúziu v detskej nemocnici v Pekingu 23. novembra 2023. Svetová zdravotnícka organizácia požiadala Čínu o ďalšie údaje o respiračnom ochorení, ktoré sa šíri na severe krajiny. (JADE GAO/AFP via Getty Images)

Podľa Lina je covid-19 pravdepodobne stále hnacou silou súčasnej vlny.

Hovorí, že je pravdepodobné, že „niektoré z ostatných respiračných patogénov zničili obranný mechanizmus horných dýchacích ciest, takže covid teraz jednoducho preniká dnu“.

Podľa neho sú prvou zasiahnutou skupinou deti, ale infekcia sa rozšírila aj medzi dospelých.

Zdá sa, že správy čínskych médií, ktoré sú vo všeobecnosti stále pozitívne, postupne upravujú svoj tón. V článku denníka People’s Daily z 27. novembra bolo citovaných niekoľko odborníkov, ktorí tvrdili, že na choroby horných dýchacích ciest neexistuje žiadny „zázračný liek“.

Keďže neexistujú účinné farmaceutické lieky, pekinské nemocnice sa predháňajú v otváraní oddelení ponúkajúcich tradičnú čínsku medicínu. Nemocnica vo východočínskej provincii Shandong najíma skúsených pediatrov, pretože sa pred jej dverami objavujú davy kašľajúcich detí.

Mesto Yiwu na východe Číny vyslalo ďalší núdzový signál: vyzvalo všetkých, od úradov cez pracoviská až po školy, aby si vytvorili zásoby potravín až na 15 dní, čo vyvolalo obavy z blížiaceho sa lockdownu.

Cenzúra

Covid-19 je stále hlavnou vecou v centre pozornosti.

Keď sa Si Ťin-pching pripravoval na svoju nedávnu návštevu San Francisca, kde chcel prezentovať Čínu ako priateľský trh pre zahraničných investorov, osobne nariadil úradníkom, aby zamlčovali závažnosť epidémie a tvrdili, že príčinou nie je mutácia covidu, aby zahraničných návštevníkov neodradili, uviedol pre Epoch Times informátor blízky ústrednému vedeniu strany v pekinskej štvrti Zhongnanhai a čínskej armáde.

V súlade s tým môžu čínske štátne médiá propagovať len zdravotné rady určené deťom, ale nie dospelým, uviedla táto osoba.

Režim v súčasnosti povoľuje šiestim európskym a ázijským krajinám bezvízový vstup v snahe podporiť cestovný ruch, ktorý sa prepadol v dôsledku prísnej politiky nulového covidu.

Cestujúci na mezinárodnom letisku Peking Daxing v čínskom hlavnom meste 28. apríla 2023. (JADE GAO/AFP via Getty Images)

V severovýchodnej provincii Jilin uviedla žena, ktorej syn mal príznaky bielych pľúc a bol mu diagnostikovaný mykoplazmový zápal pľúc, že jej známy lekár povedal, že hlavnou príčinou je covid.

„Zmutoval a nedá sa zistiť testovaním,“ povedala pani Li pre NTD. „Lenže vláda nedovoľuje, aby ľudia o tom hovorili.“

Pani Jin zo stredočínskeho mesta Xi’an sa od svojho hospitalizovaného synovca dozvedela to isté: lekár mu povedal, že má covid.

„Iba to inak pomenovali,“ povedala pre Epoch Times a zopakovala slová lekára.

Je to rovnaký návod, akým sa režim riadil pred rokom, keď ničivá vlna covidu vrcholila v decembri 2022. Peking upravil kritériá klasifikácie úmrtí na covid a započítal do nich len tých, ktorí zomreli na covid alebo respiračné zlyhanie, a vylúčil všetkých s relevantnými ochoreniami.

Ľudia, ktorí sa podieľali na vystavovaní úmrtných listov vrátane niekoľkých lekárov pre Epoch Times uviedli, že dostali príkaz, aby sa o covide nezmieňovali.

„Napíšte akúkoľvek príčinu okrem covidu,“ povedala vtedy pre Epoch Times jedna z pracovníčok v obytnej štvrti v severovýchodnom meste Changchun. Na úmrtný list svokra – riaditeľa miestnej policajnej stanice – ktorý zomrel doma, napísala „mozgová mŕtvica“.

Ak bol v dokumentoch uvedený covid, nemocnice, ktoré musia spracovať telá tých, čo zomreli doma, ich neprijmú, uviedla pracovníčka.

V niektorých oblastiach je dokonca verejná zmienka o tejto chorobe tabu. Najmenej dvaja rodičia v Pekingu a Tianjine povedali pre Epoch Times, že učitelia inštruovali rodičov, aby sa o chorobe svojich detí nezmieňovali v školských chatových skupinách, pretože sa obávajú, že „negatívne ovplyvnia ostatných“.

„Všetko je národným tajomstvom,“ povedal pre Epoch Times pán Wei z Pekingu.

Rodičia s deťmi trpiacimi respiračnými chorobami stoja v rade v detskej nemocnici v čínskom Chongqingu 23. novembra 2023. (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Historický vzorec

Pokiaľ nám trojročná pandémia dala nejaké vodítko, tak je to to, že súčasné vedecké poznatky sú príliš obmedzené, aby sme mohli predvídať budúcnosť, uviedol Lin.

„Musíme byť veľmi pokorní pred silou prírody,“ povedal a dodal, že podľa neho je čas prekročiť konvenčný pohľad na verejné zdravie a zamyslieť sa nad tým, „čo je v spoločnosti zlé a aké sú základné spôsoby na zlepšenie“.

Nie je jediný, kto uplatňuje holistický prístup.

Zakladateľ duchovnej praxe Falun Gong Li Hongzhi koncom augusta pre Epoch Times povedal, že vírus je zameraný proti ČKS a tým, ktorí ju slepo nasledujú a bránia.

O more a epidémiách napísal pán Li marci 2020 v eseji s názvom „Zostaňte racionálni“. Objavujú sa len vtedy, „keď sa morálka a hodnoty ľudí pokazili a nahromadili si obrovské množstvo karmy.“

Ľudia by sa podľa neho mali „dištancovať od zlej ČKS a nestáť na jej strane.“

Jonathan Liu, lekár tradičnej čínskej medicíny v Ontáriu, prirovnal súčasnú Čínu k obdobiam úpadku jednotlivých starovekých cisárskych dynastií, kedy ničivé epidémie decimovali obyvateľstvo a oslabovali kontrolu panovníka.

V posledných troch desaťročiach vlády dynastie Východný Chan prepukali epidémie každé dva až tri roky, sprevádzané rozsiahlymi povstaniami a bojmi medzi vojenskými frakciami.

Muž prechádza prázdnou dialnicou v čínskom meste Wuchan v provincii Hubei 3. februára 2020. (Getty Images)

Pri najväčšom z nich, ktorý sa odohral tri roky pred pádom ríše Chan, ľudia vymierali po klanoch a prakticky každá domácnosť smútila, ako píše Cao Zhi, vynikajúci básnik a syn jedného z troch najvyšších vojvodcov tej doby.

„Tradičná čínska kultúra zdôrazňuje jednotu medzi človekom a nebesami,“ povedal pán Liu pre Epoch Times. „Keď sa ľudia morálne skazia, nasledujú katastrofy. Takto sa na to starí ľudia pozerajú optikou odplaty.“

Čína v posledných rokoch nemá o problémy núdzu. Okrem pandémií, série sucha a záplav historického rozsahu zničili úrodu, čo prehĺbilo obavy z nedostatku potravín.

S poklesom cestovného ruchu, otrasmi v sektore nehnuteľností a rastúcim odlivom zahraničných investícií nemá Peking obvyklé páky, ako pomôcť slabnúcej ekonomike a rekordne vysoká nezamestnanosť mladých ľudí predstavuje politické riziko. Napätie vo vzťahoch so Spojenými štátmi situácii nepomáha.

Čínska komunistická strana počas svojej 100-ročnej existencie prosperovala vďaka násiliu a podvodom. V minulosti viedla krvavé politické boje a potláčala ľudské práva, čo malo za následok smrť desiatok miliónov Číňanov.

Policajti v civile sledujú 11. mája 2000 na Námestí nebeského pokoja v Pekingu, ako sa praktizujúca Falun Gongu bráni zatknutiu, zatiaľ čo ju polícia núti smerovať k policajnej dodávke. (Foto: STEPHEN SHAVER/AFP via Getty Images)

Režim nasadzuje stále sofistikovanejšiu technológiu na sledovanie a monitorovanie čínskeho obyvateľstva a takmer okamžite likviduje akékoľvek prejavy nesúhlasu na internete aj mimo neho. Zdá sa však, že jeho kontrola nad verejnosťou slabne.

V sérii sporadických protestov, ktoré vypukli v novembri 2022, vyšli do ulíc mladí Číňania po celej krajine. Mali už dosť zdanlivo nekonečných zákazov režimu a po prvýkrát vyzvali k zvrhnutiu vládnucej strany.

Republikánsky kongresman Roger Williams považuje takéto gestá za viac než symbolické.

„Neukazuje to, ako na tom ľudia sú?“ povedal pre NTD.

„Nech ste kdekoľvek na svete, chcete žiť svoj život, chcete mať možnosť voľby. To je to, prečo sa ľudia stavajú proti režimu v Číne.“

Na tejto správe sa podieľali Luo Ya a Li Shanshan.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj