Nedeľa 12. mája, 2024
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) počas brífingu, 14.3. v Bratislave. (Foto: FB / Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

Minister pôdohospodárstva Takáč podáva trestné oznámenie na Združenie mladých farmárov Slovenska

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč vo štvrtok (14.3.) na svojom brífingu oznámil, že podáva trestné oznámenie na Združenie mladých farmárov Slovenska (ASYF) za nepravdivé tvrdenia o ministerstve na sociálnej sieti. Združenie to považuje za odpútavanie pozornosti verejnosti od ich požiadaviek.

ASYF v utorok (12.3.) na sociálnej sieti informovalo o protestnej akcii, ktorá sa má uskutočniť 18.3. pred budovou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV). Text uvádza aj požiadavky farmárov z viacerých malých organizácií a ich kritiku vedenia agrorezortu a vládnych úradov z neplnenia sľubov.

Požiadavky farmárov:

1) Okamžité vyplatenie priamych platieb

2) úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov

3) odbúranie administratívnej záťaže farmárov

4) odbúranie diskriminácie pri pôde Slovenského pozemkového fondu

5) funkčný register užívacích vzťahov k pôde

6) finančné nástroje – nekorupčná podpora farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov

7) zelená nafta pre všetkých farmárov bez diskriminácie

8) zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít z krajín mimo európskej únie

Bez ospravedlnenia je spolupráca nemožná

Minister Takáč obviňuje združenie ASYF, že v uvedenom texte na sociálnej sieti sa nachádzajú zavádzajúce tvrdenia a klamstvá. Konkrétne citoval slová Antona Vdovjaka, zástupcu Iniciatívy poľnohospodárov Slovenska (IPK): „Ministerstvo pôdohospodárstva je nepoučiteľné, aj v novom zložení pokračuje v starých praktikách… Namiesto pravdy naďalej verejnosti podsúva klamstvá zakrývajúce korupčné škandály a odbornú nespôsobilosť.“

R. Takáč žiada zverejnenie ospravedlnenia a zmazanie týchto tvrdení. „Dovtedy, kým sa tak nestane, prerušujeme akúkoľvek spoluprácu so všetkými dotknutými osobami a združeniami,“ povedal.

Podľa ministra MPRV nerozlišuje medzi malými, strednými či veľkými alebo normálnymi a ekologickými poľnohospodármi. Avšak s takými, ktorí bez akýchkoľvek dôkazov verejne obviňujú agrorezort z klamstva a korupcie, je komunikácia a spolupráca nemožná.

„MPRV SR v tomto prípade podnikne aj príslušné právne kroky na ochranu a ja ako minister podávam trestné oznámenie,“ dodal R. Takáč.

ASYF pre Epoch Times Slovensko uviedlo, že vyjadrenie ministra Takáča o podaní trestného oznámenia považuje za snahu o odpútanie pozornosti od požiadaviek, ku ktorým nijako nehľadá komunikáciu. Farmári sú presvedčení, že neexistuje skutková podstata trestného oznámenia a ani nebola podrobnejšie vysvetlená.

„Preto stále stojíme za našimi požiadavkami. Čo sa týka 76 mil.€ štátnej pomoci, je nám ľúto, že ani jeden cent nie je naplánovaný na pomoc farmárom, od ktorých Pôdohospodárska platobná agentúra exekučne vymáha financie, hoci podmienky hospodárenia splnili. Dúfame, že sa to ešte prehodnotí, ” vyjadril sa predseda ASYF Marián Glovaťák.

J. Jánoš: Ste hanbou všetkých poľnohospodárov

Na tlačovej konferencii minister Takáč povedal, že súčasná vláda prevzala štát s najhoršími verejnými financiami v histórii Slovenskej republiky, ale dáva druhú najvyššiu sumu zo štátneho rozpočtu pre sektor pôdohospodárstva.

„Každý bez rozdielu, hocakú má politickú príslušnosť alebo či niekoho má alebo nemá rád, musí vidieť pri stave verejných financií, kde sa nachádzame, že vláda na čele s Robertom Ficom a ministerstvo pôdohospodárstva berie túto vec veľmi vážne a uvedomuje si, že sektor pôdohospodárstva sa dostal na najvyššie priečky z hľadiska záujmu a z hľadiska podpory zo štátneho rozpočtu pre poľnohospodárov a potravinárov,” povedal.

Na slová ministra reagoval aj Jaroslav Jánoš, bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Na svojom facebookovom profile nazval ministrove konanie „vrcholom arogancie”.

Ministra Takáča označil za politicky spoluzodpovedného za nezákonné nakladanie so zdrojmi EÚ počas vlády SMERu za posledných 12 rokov a čuduje sa, že práve on podáva na farmárov trestné oznámenie. Ďalej J. Jánoš pripomína Forenzný audit PwC (PricewaterhouseCoopers, pozn. red.) z r. 2020, ktorý má preukázateľne dokazovať spreneveru cca 57% zdrojov EÚ za obdobie rokov 2015-2020.

„Bol som súčasťou Protikorupčnej sekcie MPRV a členom vyšetrovacieho tímu na odhaľovanie podvodov, ktorý bol po príchode VÁŠHO ČLOVEKA biznismena Sama Vlčana a jeho, teda hlavne vášho obľúbenca Jozefa Kissa, ktorý bol tiež z vyjadrení aktérov v Bodorovej chate, ‚ochotný kedykoľvek prísť, ak bude treba‘. Boli to títo vaši ľudia, ktorí ihneď po nástupe do funkcií zrušili protikorupčné oddelenia na MPRV na PPA.”

Jeho tvrdenia na sociálnej sieti končia slovami: „Ste hanbou všetkých poľnohospodárov a obhajcom gaunerov z DOBYTKÁRA.”

Prečítajte si aj