Pondelok 20. mája, 2024
Farmár protestuje proti vládnym plánom na zdanenie nafty a poľnohospodárskych vozidiel. (Erik Rusch / Epoch Times)

Slovenskí farmári nasledujú príklad z Nemecka: „Ak nám nevyhovejú, zablokujeme Úrad vlády traktormi.“ (Rozhovor)

V nedávnom článku sme informovali o výzve Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska zaslanej ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardovi Tkáčovi a pripravovanom štrajku. Členovia združenia zatiaľ vstúpili do štrajkovej pohotovosti. 

Vo výzve, ktorú členovia združenia zaslali 18.1.2024, požadujú riešenie kritickej situácie v poľnohospodárstve.

Ide hlavne o vyplatenie priamych platieb, ktoré meškajú, o zníženie administratívy v tomto rezorte, ako aj zelenú naftu pre všetkých farmárov. Problém vnímajú aj s nevytvorením registra užívacích vzťahov k pôde, čo zaťažuje farmárov a aj platobnú agentúru. 

Ďalej požadujú odbúranie diskriminácie pri prenájme pôdy v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF) a zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít a potravinových výrobkov z Ukrajiny.

Na bližšie vysvetlenie postoja a požiadaviek slovenských farmárov sme sa opýtali predsedu Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Jána Jelena. 

Dokedy ste dali ministerstvu pôdohospodárstva termín na splnenie vašej výzvy?

Termín sme nedali žiadny. Tento týždeň čakáme na odozvu a ak žiadna nebude, pristúpime v blízkej dobe (možno už budúci týždeň) k ostrému štrajku.

Ktoré z výziev musia byť splnené, aby nedošlo k štrajku a s ktorými viete čakať dlhšie?

Prioritné sú pre nás priame platby. Lebo ešte v histórii za 20 rokov, čo sú nám vyplácané, sa nestalo, že by meškali. Bolo nám sľúbené, že spustia zálohové platby, vyplácať sa však ešte nezačalo. Pritom legislatíva Európskej únie dovoľuje vyplácať zálohové platby do výšky 70 %, a to už v termíne od 16.10. Zatiaľ však nič nedošlo.  

Je to neschopnosť úradníkov. Tak isto prečo nemajú všetci farmári odpustené sociálne odvody? Sú odpustené práve zahraničným agropodnikateľom, ale nie slovenským. Nie je v tom zavedený systém a je v tom jednoducho chaos.

Máte zmapované aj to, koľkí by sa do štrajku zapojili a ako by vyzeral taký štrajk agropodnikateľov na Slovensku? 

Všetci členovia nášho združenia sa na 100 % zapoja, lebo vlastne na ich podnet bola podaná výzva ministerstvu. A potom prisľúbili i niektorí členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Chcú sa zapojiť i nezávislí farmári a organizácie, od ktorých mám odozvu. Najprv by sme zablokovali cesty v Bratislave alebo Úrad vlády traktormi. Ak to nepomôže, pristúpime k celonárodnému štrajku.

Dodali vám k tomu odvahu aj nemeckí farmári?

Áno, samozrejme sme nimi inšpirovaní, lebo dosiahli, čo chceli, dosiahli svoj cieľ.

Prečo si myslíte že sa teraz dejú takéto tlaky na agropotravinárstvo, a teda situácia sa presúva postupne aj na Slovensko? 

Je to hlavne preto, že politici si potravinárstvo dlhodobo nevšímali. Už minimálne 10 rokov sme bez podpory  zo štátneho rozpočtu. Teraz vidíme výsledok, ceny potravín rastú. My predávame komodity za polovicu a ceny idú stále hore. Ja sa pýtam, prečo? Chcem vysvetlenie. Kde je tá lacná ukrajinská pšenica atď.? Ľudia si neuvedomujú, aký to bude mať dopad na ceny potravín.

Ďakujeme za rozhovor!

Reportáž z veľkej farmárskej demonštrácie v Berlíne: „V Nemecku ešte bude horúca zima.“

Prečítajte si aj