Sobota 18. mája, 2024
Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) sa stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom počas jeho návštevy v Užhorode 24. januára 2024. (Foto: TASR - Úrad vlády SR)

Rozporuplné stanoviská R. Fica ohľadom vojenskej pomoci Ukrajine

Členovia Smeru pred voľbami pravidelne vystupovali proti vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Opätovne kritizovali predchádzajúcu vládu za podporovanie Ukrajiny zbraňami s tým, že vláda Slovensko zatiahla do konfliktu s Ruskom. Robert Fico proklamoval, že pokiaľ bude strana Smer-SD v novej vláde, nedovolí vyviesť ani jediný náboj na Ukrajinu.

„Zbrane len predlžujú vojnový konflikt, ktorý nemá vojenské riešenie. A bude o státisíce mŕtvych ľudí viac. Bez zmeny postoja Ruskej federácie k tomu, čo sa dnes na Ukrajine deje,“ vysvetľoval R. Fico.

S čím však súhlasí je, aby sme Kyjevu dodávali odmínovacie systémy, ktoré sa na Slovensku vyrábajú. Prípadne si vie predstaviť zdravotnícku pomoc alebo opravu civilných objektov. „Jedna z takých vecí, ktorá by Ukrajine mohla pomôcť, je odmínovanie. To považujem za pomoc humanitárnu. Je tam obrovské množstvo zamínovaných priestorov a nevybuchlej munície,“ povedal.

Posúvanie zbraní komerčnou cestou

Posielanie zbraní na Ukrajinu podľa predstaviteľov politickej strany Smer predlžuje vojnu a aktuálny premiér sa pred voľbami zastrájal neposlať na Ukrajinu už ani jednu guľku. Jeho kabinet priamo zbraňami podporovať Kyjev teda odmieta, avšak slovenským podnikom pri výrobe a dodávke zbraní odberateľom nebráni: „Keď nejaká firma chce vyrábať zbrane a niekde ich dodávať, tomu samozrejme nikto nebude brániť,“ povedal R. Fico.  

Jednou takou firmou, ktorej predmetom obchodnej činnosti je aj vývoj a výroba zbraní, je spoločnosť Liwa Arms Slovakia s.r.o. A jedným z jej vlastníkov je minister obrany, Robert Kaliňák. Podľa údajov v obchodnom registri SR bol v tejto spoločnosti ešte do 23. novembra 2023 aj jej konateľom. Spoločnosť sídli v areáli zbrojovky v Dubnici nad Váhom a jej spoločníkom je firma Kallan Consulting s.r.o. so sídlom na Súmračnej v Bratislave (sídlo strany Smer), ktorú tiež sčasti vlastní R. Kaliňák. 

Z predaja zbraní profituje aj pološtátna firma ZVS Holding. „Takmer 100 % produkcie munície ZVS Holding na najbližšie dva-tri roky je vypredaných na Ukrajinu,“ povedal pre Politico bývalý minister obrany Jaroslav Naď. „Rozhodnutia o zvýšení výroby, o predaji na Ukrajinu, o vstupe do projektov Európskej komisie (dotácia na zbrane), to všetko sú politické rozhodnutia akcionárov a v prípade ZVS Holding, kde 50 % vlastní ministerstvo obrany, sú to rozhodnutia Roberta Kaliňáka.”

Ani jeden náboj na Ukrajinu?

V rozhovore pre denník Postoj (v septembri ešte predtým ako Smer vyhral parlamentné voľby 2023) R. Fico na otázku „Čo by sa v politike Slovenska v súvislosti s témou Ukrajiny zmenilo, keby vládol?” odpovedal: „Slovensko by vojensky nepomáhalo Ukrajine. To by boli moje absolútne priority, keby som bol predsedom vlády. Vojenská pomoc znamená, že by sme z našich armádnych zásob nedodávali na Ukrajinu žiadne zbrane. Pokiaľ ide o zbrojný biznis, tak ten sa robí a bude robiť všade na celom svete. Ale pokiaľ by som bol predsedom vlády, tak by som navštívil niektorých zbrojárov.”

V marci 2022, po napadnutí Ukrajiny Ruskom, R. Kaliňák vyčítal vládnej koalícií, že sa viac stará o utečencov, než o pomoc slovenským domácnostiam. „Nemáme nijakú zmluvu s Ukrajinou“, argumentoval v diskusnej relácií TA3, prečo by sa Slovensko nemalo dať zatiahnuť v nijakom prípade do konfliktu. Odkazoval na vyhlásenie Ruskej federácie, že každý transport vojenskej techniky na Ukrajinu bude legitímnym terčom na jej likvidovanie.

Smer-SD slovami premiéra mnohokrát odsudzoval ruskú agresiu na Ukrajine a považuje ju za hrubé porušenie medzinárodného práva, avšak zároveň mu je sympatický aj postoj Maďarska: „Mne je ľúto, čo sa deje na Ukrajine, ale s týmto Slovensko nič nemá. Pomáhajme Ukrajincom, ako sa dá, ale nie zbraňami,“ vyhlásil R. Fico v apríli 2022 v relácií Na telo pre TV Markíza.

Michal Katuška zo Sme kritizuje zvrat vo Ficovej rétorike. Podľa neho premiér pred voľbami nechcel na Ukrajinu poslať ani jednu guľku, keďže jeho protizbraňový postoj bol zameraný na prilákanie hlasov pre stranu Smer v minuloročných predčasných parlamentných voľbách. Po voľbách mu komerčné predaje zbraní už nevadia.

„Oligarchovia z obranného sektora, ktorí stoja za Smerom, veľa získavajú z toho, že môžu predávať svoje výrobky na Ukrajine a vždy bolo jasné, že v dodávkach budú pokračovať,“ povedal J. Naď.

Minister obrany Kaliňák na otázku zjavného nesúladu medzi postojom strany Smer a jeho obchodovaním so zbraňami, ktoré jeho firma vyrába a predáva odvetil:

„My vyrábame športové poľovné zbrane, s ktorými by ste zjavne vojnu na Ukrajine nezvrátili.”

Kredibilita Slovenska

R. Fico pred nedávnym samitom na podporu Ukrajiny v Paríži zalarmoval obyvateľov Slovenska, keď zverejnil krátke video, v ktorom oznámil zvolanie Bezpečnostnej rady štátu. „Žiadny slovenský vojak na Ukrajinu nepôjde,” povedal.

Takmer pred rokom už šíril podobný naratív: „Začína sa potichu hovoriť, že ďalšou etapou by malo byť aj posielanie vojakov Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Čo by som ja považoval za najväčšiu hlúposť, akú niekto môže urobiť.“ 

Taktiež na výjazdovom zasadnutí vlády na východnom slovensku v Kamenici nad Cirochou vyhlásil, že v Kyjeve je absolútne normálny život a spochybnil, že by tam bola vojna. Zároveň však tvrdí, že záujem EÚ je momentálne na tom, aby sa Slovania navzájom zabíjali.

Bývalý lotyšský minister obrany si po mnohých výrokoch premiéra verejne položil otázku: „Keďže sú slovenskí vojaci umiestnení v Lotyšsku… môžeme veriť, že im bude umožnené bojovať, ak by bolo Lotyšsko napadnuté Ruskom?“ 

„Môžeme dôverovať Ficovej vláde? Môže NATO dôverovať Ficovej vláde, pokiaľ ide o citlivé spravodajské informácie?“ pýta sa Artis Pabriks.

Kontinuita podpory Ukrajiny

Hneď potom, čo sa stal R. Fico premiérom, na samite v Bruseli hlasoval za vojenskú podporu Ukrajiny a potrestanie ruských zločincov. „Európska únia bude Ukrajine a jej obyvateľom naďalej poskytovať významnú finančnú, hospodársku, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú podporu, a to tak dlho, ako to bude potrebné.” píše sa v jednom zo 14 bodov jednomyseľne schválených záverov rokovania Európskej rady, ktoré oficiálne preložil DennikN.

„V praktickej rovine podpory Ukrajiny sa nič nedeje. Je tam dokonca kontinuita s Hegerovou i Matovičovou vládou, len z vlastného rozpočtu neposielame vojenský materiál Ukrajine z našich zásob,” zhodnotil v diskusii šéfredaktor Postoja Martin Hanus.

Treba podotknúť, že momentálne nie je žiadnym veľkým umením zastaviť vojenskú pomoc. Slovensko poslalo Ukrajine všetkých 13 stíhačiek Mig-29, batériu protivzdušnej obrany S-300, približne 30 bojových vozidiel pechoty BMP a 10 samohybných húfnic Zuzana 2.

„Skriňa je prázdna,“ povedal nemenovaný západný predstaviteľ, ktorého vlani koncom septembra citovala BBC.

Estónska premiérka Kaja Kallasová sa na samite vyjadrila, že pokiaľ (lídri EÚ) robia správne veci (podpisujú v EÚ, čo majú), môžu si rozprávať pre svoje domáce publikum, čo chcú. Narážala tým na slovenského a maďarského premiéra: „Pokiaľ [lídri EÚ] hovoria nesprávne veci a robia správne veci, myslím si, že je to v poriadku.“

Prečítajte si aj