Pondelok 20. mája, 2024
Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijíma rezignačný list od predsedu vlády SR Roberta Fica, 15. marca 2018 v Bratislave (Foto: VLADIMÍR SIMÍČEK/AFP via Getty Images)

A. Kiska: Fico sa snažil do mňa liať koňaky a objímať ma, aby som ho vymenoval za predsedu Ústavného súdu

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok (5.3.) na tlačovej konferencii vyhlásil, že predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi ÚS vyvodiť. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

Bývalý prezident SR Andrej Kiska sa počas diskusie „Prezident 2024” vyjadril, že túto výzvu Roberta Fica pokladá za „absolútnu blbosť.” 

Podľa A. Kisku je to niečo úplne nerealizovateľné. „Odvolávanie predsedu Ústavného súdu je absolútne smiešne.” Spomenul, že niekdajší kandidát na prezidenta Radoslav Procházka sa počas svojej kampane vyslovil, že ak by vyhral voľby, odvolal by vtedajšiu predsedkyňu ÚS Ivetu Macejkovú, avšak následne sa stretol s obrovským výsmechom. 

Prezident podľa A. Kisku nemôže odvolať predsedu ÚS. „Predseda Ústavného súdu stráži ústavnosť a teda aj prezidenta. Je to absolútna blbosť,” povedal.

Podľa A. Kisku je však znepokojujúce, že Robert Fico už teraz dáva úlohy Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD), čo má spraviť, ak by sa stal prezidentom. 

Podľa Denníka N „Benátska komisia už v roku 2014 zdôraznila nezávislosť ÚS a konštatovala, že prezident nemôže predsedu ÚS ‚bez objektívnych dôvodov‘ odvolať”.

R. Fico: Keby som mal právomoc, tak ho odvolám

„Medzi doručením rozhodnutia o pozastavení účinnosti a samotným rozhodnutím bolo niekoľko hodín,“ skonštatoval premiér s tým, že preukázateľne tak niekto z ÚS poskytol informácie médiám „znepriateleným voči vláde“. 

Nič podobné sa podľa R. Fica v histórii rozhodovania ÚS nestalo. Nepredpokladá, že tak urobí súčasná prezidentka Zuzana Čaputová, nový prezident by však podľa neho mal.

„Keby som mal právomoc odvolať predsedu Ústavného súdu, tak ho odvolám,“ vyhlásil premiér.

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini a najväčší favorit na víťazstvo v marcových prezidentských voľbách uviedol, že rešpektuje rozhodnutie ÚS, prekvapila ho však rýchlosť rozhodnutia i to, že sa verejnosť dozvedela závery z médií a až potom sa oficiálne vyjadril ÚS.

Pred piatimi rokmi sa o Fiačanov post uchádzal aj premiér

V roku 2018 sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej po tlaku verejnosti R. Fico vzdal postu premiéra. Zakrátko sa nasledujúci rok rozhodol odísť z politiky a uchádzať sa o pozíciu predsedu ÚS.

Prezident Kiska vymenovať R. Fica za 4. najvyššieho verejného činiteľa na Slovensku odmietal. V diskusii denníka Sme spomínal, ako ho mal údajne súčasný premiér nahovárať, aby predsa len privolil. Osobne sa do prezidenta mal snažiť naliať koňaky a objať ho okolo pleca. „Na všetko zabudnime, to bola len politika. Veď my sa nejako dohodneme,” mal súčasný premiér presviedčať vtedajšieho prezidenta.

Podľa A. Kisku ho k tomuto kroku mali tlačiť aj ľudia z jeho vlastného tímu, ktorých názor si vážil. „Menuj Fica za predsedu Ústavného súdu, bude tam na 12 rokov a budeme mať od neho pokoj,” povedal.

Prvé stretnutie sa malo odohrať aj za účasti P. Pellegriniho vo Vysokých Tatrách. Do tamojšej vládnej vily mali R. Fico a P. Pellegrini priletieť vládnym lietadlom a zavolať na stretnutie prezidenta Kisku, ktorý so sebou vzal aj svojho hovorcu Romana Krpelana.

„Fico skoro nepovedal ani slovo. Celý čas rozprával Pellegrini. Potom sme sa rozlúčili,” spomína A. Kiska.

Ďalšie stretnutie sa malo odohrať vo vládnom hoteli na Bôriku. To už malo mať odlišný charakter. „Základná Ficova zásada – naliať čím viacej koňaku do toho druhého, aby ho ovplyvnil. Také sú skutočne maniere,” popisoval situáciu A. Kiska.

Tam mal súčasný premiér údajne Kiskovi ponúknuť, že sa všetky trestné konania, ktoré vtedy proti nemu bežali, zahladia, ak mu „pomôže”. Následne mu mal vysvetliť, že nechce ísť iba za bežného sudcu, ale rovno za predsedu ÚS.

Verejného vypočutia sa R. Fico zúčastnil spolu so súčasným predsedom I. Fiačanom. Ten bol nakoniec v apríli 2019 vtedajším prezidentom A. Kiskom vymenovaný do funkcie.

Predseda ÚS je z politických atakov na svoj post zhrozený 

Predseda ÚS I. Fiačan zvolal v stredu (6.3.) brífing, na ktorom uviedol, že nerozumie, z čoho pramenia aktuálne politické ataky na nezávislosť a integritu ÚS. „Ja ani moji kolegovia sme nezadali žiadnu príčinu na to, aby mohli prísť takéto vyjadrenia na adresu Ústavného súdu alebo na mňa samotného,“ skonštatoval. 

Nepamätá si, že by sa takto vyjadroval jeden z najvyšších ústavných činiteľov. „Považujem to za nenáležité, nebezpečné pre právny štát, pre deľbu moci. Dúfam, že sa to nebude opakovať,“ povedal. 

Všetkým by odporúčal, aby sa sústredili na podstatu veci a nie na rôzne procesno-technické „figúry a tančeky“.

I. Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie o rozhodnutí ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje a ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám.

Exminister spravodlivosti Karas: Politikom neprináleží kádrovať predsedu ÚS

Ku kritike predsedu ÚS sa pridali aj niektorí z ministrov vlády, aj keď vo svojich vyjadreniach nezašli až tak ďaleko ako premiér. „Evidujem, že došlo k úniku informácií a rozhodnutie ÚS sa skôr dostalo k médiám ako k dotknutým stranám. Považujem to za neštandardné a myslím si, že pán predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť v rámci inštitúcie a zistiť, kto je za únik informácie vinný,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). To, či by Fiačan mal priamo odstúpiť, ako ho na to vyzval predseda vlády, minister nekonkretizoval, formu konzekvencie necháva na šéfa súdu.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) necháva v prípade vyvodenia zodpovednosti za únik informácií rozhodnutie na predsedovi ÚS. Zdôrazňuje však, že aj samotný únik informácií vyvolal pochybnosti o tom, akým spôsobom súd rozhodoval. 

Bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas (KDH) podotkol, že politikom neprináleží kádrovať predsedu ÚS, ani ho odvolávať či vyzývať na demisiu. „Predpokladom fungovania štátu je to, aby každý verejný funkcionár poznal svoje miesto v systéme a konal v jeho stanovených limitoch. Ak chce premiér Fico prekryť vyhláseniami k ÚS zlyhanie svojej vlády pri reforme trestnej politiky štátu, tak by si mal vybrať inú tému, a nie pokračovať v rozklade fungujúcich inštitúcií, medzi ktoré nepochybne patrí aj ÚS,“ uviedol V. Karas.

Prečítajte si aj