Nedeľa 12. mája, 2024
Americký prezident Donald Trump si podáva ruku s maďarským premiérom Viktorom Orbánom počas stretnutia v Oválnej pracovni 13. mája 2019 vo Washingtone. Prezident Trump odpovedal na otázky týkajúce sa obchodu s Čínou, Iránu a ďalších tém. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

Orbán po návšteve u Trumpa: Za jeho prezidentúry bol na Blízkom východe a Ukrajine mier

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump prijal v piatok vo svojom sídle na Floride delegáciu z Maďarska vedenú maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Diskutovali o mierovej politike a hospodárstve. 

V piatok 8. marca večer (miestneho času) pricestovala maďarská vládna delegácia na sídlo 45. prezidenta USA Donalda Trumpa v Mar-a-Lago na Floride. Na podujatie pricestovali premiér Viktor Orbán a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. To svedčí o tom, aké dôležité sú podľa vlády v Budapešti vzťahy s USA – najmä v prípade Trumpovho znovuzvolenia za prezidenta v novembri.

Orbán uznáva Trumpa za „mierového prezidenta“

Ako informoval portál „Hungary Today“, Trump a jeho štáb absolvovali hodinové kolo rozhovorov s hosťami z Maďarska. Nasledovala spoločná večera a koncert. Po nej premiér Orbán zverejnil video zo stretnutia na Facebooku.

Vo svojom osobnom odkaze k stretnutiu Orbán zdôraznil úlohu Donalda Trumpa ako prezidenta mieru. Získal podľa neho sebe a USA rešpekt vo svete, a tým vytvoril potrebné podmienky pre mier:

„Počas jeho prezidentovania nastal mier na Blízkom východe a mier na Ukrajine. Ak by bol Trump stále prezidentom Spojených štátov, dnes by tam nebola žiadna vojna. Súhlasíme s tým, že mier bude, ak budú vo svete lídri, ktorí chcú mier. Som hrdý na to, že Maďarsko je jednou z týchto krajín.“

„Keď má USA silného prezidenta, svet je bezpečnejší“

Trump a Orbán hovorili aj o potenciáli dvojstranných hospodárskych vzťahov medzi Maďarskom a USA. Objem obchodnej výmeny v súčasnosti predstavuje viac ako deväť miliárd amerických dolárov. Orbán zdôraznil, že sa pri tom nechcú zastaviť, a „ak sa prezident vráti [do funkcie], bude to nový impulz pre maďarsko-americké obchodné vzťahy“.

Je na Američanoch, aby sa rozhodli, zdôraznil Orbán. Je však „našou vecou úprimne uznať, že pre Maďarsko a pre svet by bolo lepšie, keby voľby vyhral Trump“.

Podobne sa vyjadril aj minister Szijjártó. Napísal to na svojich účtoch na sociálnych sieťach:

„Každý, kto sleduje svetovú politiku, vie: silný prezident USA vždy prináša svetu pocit stability a bezpečnosti. A keď sa Donald Trump vráti do Bieleho domu, Spojené štáty budú mať opäť silného prezidenta.“

Pred stretnutím vyzval Bryan E. Leib, riaditeľ organizácie CASEPAC, ktorá vedie kampaň proti antisemitizmu, na úzku spoluprácu medzi Trumpom a Orbánom v budúcnosti.

Jasná línia proti antisemitizmu

Obaja politici sú úzko prepojení aj v boji proti antisemitizmu. Maďarsko bolo jedinou krajinou EÚ zastúpenou na slávnostnom podpise Abrahámskych dohôd. V oblasti zahraničnej politiky je Maďarsko tiež najspoľahlivejšou krajinou v Európe, pokiaľ ide o blokovanie rezolúcií namierených proti Izraelu.

Naposledy sa tak stalo po masakre Hamasu 7. októbra 2023 v súvislosti s protiteroristickou operáciou Jeruzalema v Gaze.

Podľa Leiba by spojenectvo medzi Trumpom a Orbánom podporili aj ďalší významní svetoví politici. Okrem iných menoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, premiérku talianskej vlády Giorgiu Meloniovú, argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho a jeho partnera Nayibu Bukeleho zo Salvádoru.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj