Štvrtok 9. mája, 2024
Predseda vlády SR Robert Fico, ilustračná fotografia. (Foto: TASR - Pavol Zachar)

Cesta do Číny, zbrane pre Ukrajinu a domáca politika: čo povedal premiér v hodinovom rozhovore

Robert Fico v exkluzívnom rozhovore s Dagom Danišom pre Štandard povedal ohľadom jeho vôle vrátiť do spoločnosti elementárny pokoj, že sa o to snažia, aj keď v spoločnosti pretrvávajú zjavné nepokoje až nenávisť. Uviedol, že na stretnutiach s voličmi dostáva otázky a návrhy, čo ľudia od novej koalície chcú. Pýtajú sa vraj, kedy pozatvárajú minulú vládu? Kedy im to vrátia? Kedy povyhadzujú polovičku slovenskej televízie? „Tí ľudia, ktorí stáli pri nás v ťažkých časoch, očakávajú od nás obrovský revanš. Ale my sme tou cestou nešli. Rozhodli sme sa ísť zmenou zákona,” uviedol premiér.

Dvojtvárnosť zahraničnej politiky

S polarizáciou a nepokojom v spoločnosti úzko súvisí aj téma zahraničnej politiky. Daniš sa Fica pýtal na to, ako vníma dvojtvárnosť ich zahraničnej politiky, dvojtvárnosť postoja, ktorá jasne vystihuje stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v USA s jeho náprotivkom Lloydom Austinom a stretnutie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) v Turecku so Sergejom Lavrovom v rovnakom čase. 

Fico tieto stretnutia ako dvojtvárnosť nevníma. „Takto má vyzerať politika. Nezrádzame zahraničnopolitickú orientáciu, keď sa stretne Blanár s Lavrovom.” Ďalej premiér dodáva, že si budú plniť záväzky voči našim partnerom, ale tá zahrančná politika bude na všetky svetové strany.

„Dostali sme sa do polohy, že je politicky nekorektné hovoriť pravdu. Je politicky nekorektné komunikovať s ruskými partnermi,” analyzoval premiér a dodal, že Slováci sa pozerajú „racionálnejšie” na konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, než napr. naši českí susedia. Tam, keby český minister zahraničných vecí išiel na stretnutie s Lavrovom, ako u nás Blanár, „neprežil by to”, uviedol premiér.

Naviac, podľa slov Fica podporili stretnutie Blanára s Lavrovom aj zvyšné vládne strany Hlas a SNS, takže vo vláde je v tomto unanimita. Pellegrini v relácií „O 5 minút 12” kvitoval stretnutie Blanára s Lavrovom: „Aj počas tejto relácie bol určite zabitý vojak. Musíme sa s Ruskom rozprávať. Určite s ním Blanár hovoril o tom, aby sa začalo mierové rokovanie. Treba na Ukrajine zastaviť zabíjanie.“

Podľa Grigoriho Mesežnikova, politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky, je tvrdenie „orientácia zahraničnej politiky na všetky svetové strany” len floskula, akou sa dá dodatočne zdôvodniť náš odklon od transatlantickej a proeurópskej orientácie. „Odkláňame sa od spoločného postoja našich partnerov a spojencov,” povedal G. Mesežnikov v relácií „Braňo Závodský naživo”. Pripomenul, že minister Lavrov je na sankčnom zozname takisto, ako aj Vladimir Putin.

Veľká pracovná cesta do Číny

Na otázku, ktorí premiéri sú za autonómnejšie postavenie EÚ v zahraničných otázkach voči USA, premiér odpovedal: „Vážim si postoje talianskej premiérky, spolkového kancelára (Nemecka), aj rakúskeho spolkového kancelára.“

Aktuálne premiéra čaká pracovná cesta do Číny a neskôr na Kubu, aby mohli komunistickému ostrovu pomôcť s potravinami.

„Ja sa pripravujem na jednu fantastickú veľkú cestu do Číny pravdepodobne v júni, ktorá bude, verím, ekonomicky úspešná,” načrtol plány R. Fico.

Práve talianska premiérka Giorga Meloniová sa postarala o ukončenie taliansko-čínskej spolupráce na projekte Novej hodvábnej cesty. Ostro kritizovala rozhodnutia predošlej vlády a v rozhovore pre taiwanskú tlačovú agentúru CNA v septembri 2022 označila dohodu s čínskym režimom za „veľkú chybu“. 

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyhlásil, že čínsky projekt „nepriniesol želané výsledky a krajiny, ktoré sa ho nezúčastnili, dosiahli lepšie výsledky.“

Taliansky minister obrany Guido Crosetto uviedol, že Čína v dôsledku dohody zvýšila svoj vývoz do Talianska, ale dohoda nemala rovnaký dopad na taliansky vývoz do Číny. „Do Číny sme vyviezli jeden náklad pomarančov, zatiaľčo Čína za tri roky svoj vývoz strojnásobila,“ vysvetlil.

Zbrane na Ukrajinu 

Členovia Smeru pred voľbami pravidelne vystupovali proti vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Opätovne kritizovali predchádzajúcu vládu za podporovanie Ukrajiny zbraňami s tým, že vláda Slovensko zatiahla do konfliktu s Ruskom. Robert Fico proklamoval, že pokiaľ bude strana Smer-SD v novej vláde, nedovolí vyviesť ani jediný náboj na Ukrajinu.

Odhliadnuc od morálky, komerčný predaj zbraní R. Fico vníma ako niečo úplne iné, aj keď sa na ňom podieľa pološtátna firma. Podľa jeho slov, ak nezarobíme my, zarobí niekto iný. 

„Keď nejaká firma chce vyrábať zbrane a niekde ich dodávať, tomu samozrejme nikto nebude brániť,“ povedal.  

Z predaja zbraní na Ukrajinu tak profituje napr. spoločnosť Liwa Arms Slovakia s.r.o. ktorej jedným z vlastníkov je minister obrany Kaliňák, ako aj pološtátna firma ZVS Holding, ktorá spadá pod jeho rezort.

„Takmer 100 % produkcie munície ZVS Holding na najbližšie dva-tri roky je vypredaných na Ukrajinu,“ povedal pre Politico bývalý minister obrany Jaroslav Naď. „Rozhodnutia o zvýšení výroby, o predaji na Ukrajinu, o vstupe do projektov Európskej komisie (dotácia na zbrane), to všetko sú politické rozhodnutia akcionárov a v prípade ZVS Holding, kde 50 % vlastní ministerstvo obrany, sú to rozhodnutia Roberta Kaliňáka.”

Napriek deklarovaným snahám o mier má minister Kaliňák veľké plány so zbrojárskym priemyslom, ktoré by priniesli nové pracovné miesta.

Ciele v domácej politike

Premiér je so stavom domácej politiky aktuálne spokojný. Do budúcna podľa neho musí padnúť rozhodnutie o atómovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach. Chce, aby jeho vláda rozhodla o výstavbe nového bloku, „ak chceme ísť na elektromobilitu, potrebujeme posilniť zdroje energie… Musíme pomôcť automobilkám, aby tu zostali.”

Ďalej poznamenal, že vládu čaká ťažká úloha pri konsolidácií verejných financií. A skonštatoval, že im zostáva vyriešiť ešte jeden citlivý politický problém. Ďalšiu vec, „čo asi spôsobí ešte traumu v opozícií.” Ministerka kultúry totiž čoskoro príde so zákonom na úpravu RTVS. 

Zámerom je zmeniť charakter televízie z hľadiska právnej formy, napr. štátnej akciovej spoločnosti, s tým, že by akcionárom bolo ministerstvo financíí. „Štát tám dáva toľko miliónov eur, koľko tam dáva. Preto je podľa mňa normálne, že by tam ministerstvo malo mať svojho človeka,” povedal a dodal, že je potrebné sprísniť kontrolné mechanizmy. Televíziu a rozhlas neplánujú rozdeľovať.

Ako ďalšiu z priorít považuje „obmedzenie platieb pre mimovládne organizácie, ktoré robia politickú činnosť. To sme sľúbili, to jednoducho aj urobíme.” Premiér má tiež v pláne vykonať inventúry jednotlivých ministerstiev.

„Smer je najúspešnejší politický projekt na Slovensku v modernej histórií. A ako vidíte, stále neskapíname… Mám jasno, že akékoľvek úvahy v mojej hlave o nejakej odbočke z tej politiky musia skončiť. V mojom prípade: mám jasno v tom, že skončím svoj profesionálny život ako profesionálny politik. Mám jasné predstavy, že chcem SMER dotiahnuť do ďalších parlamentných volieb ako líder strany,“ zakončil R. Fico hodinový rozhovor.

Prečítajte si aj