Piatok 10. mája, 2024
Tajomstvo čínskeho znakového písma (Feng Zou | Pexels)
,

Čínske znakové písmo obsahuje duchovné posolstvo

Čínske znakové písmo patrí medzi najstaršie zachované písomné sústavy na svete.

Čínske znaky tvoria písomnú sústavu pre zápis rôznych čínskych jazykov, ako je čínština alebo kantončina. Znaky sa používajú aj pre japonský, kórejský alebo vietnamský jazyk. 

Pôvod čínskeho písma sa spája s legendou o Cangjie-ovi, ktorý zostúpil z nebies, aby dal ľudstvu čínske znaky.

Pri skúmaní čínskych znakov mnohí z tých, ktorí sa zaujímajú o čínštinu a chcú sa ju naučiť, zistia, že zdanlivo komplikované čínske znaky sú na rozdiel od angličtiny a iných fonograficky odvodených jazykov v skutočnosti jednoduchšie na naučenie.

Čínskych znakov sú tisíce, čím sa čínske znakové písmo stalo celosvetovým fenoménom, používajúcim približne 5 000 až 6 000 znakov. Najväčšie čínske slovníky obsahujú približne 80 000 znakov.

Dnes sa už mnohé z nich nepoužívajú a takmer tretinu z nich tvoria rôzne varianty zápisu toho istého významu, avšak zakaždým s iným pozadím a hĺbkou pochopenia danej veci, javu alebo pojmu.

Možno si spomínate na televízny film Hrdina, kde cisár Qin rozlúšti význam trinásteho spôsobu písania slova „meč“. Nakoniec z jeho písania získa hlboké pochopenie cesty meča, ktorá má bojovníka priviesť na cestu nenásilia. Symbol hovorí cisárovi, že meč nakoniec zmizne z jeho ruky a srdca.

Vnútorné významy jednotlivých znakov môžu byť veľmi rozsiahle a hlboké. Pozrime sa na niektoré príklady.

Ak sa pozrieme na čínsky znak zahada cinskych znaku, cinska kaligrafie, vyznam cinxkych znaku, vyznam cinskeho znaku yao (Yao), ktorému sa v čínštine pripisuje význam liečivého prostriedku, medicíny, lieku a medikamentu, zistíme nasledovné: obsahuje menší znak zahada cinskych znaku, cinska kaligrafie, vyznam cinxkych znaku, vyznam cinskeho znaku yao (Cao), ten znamená bylinky. Ďalším znakom vo vnútri je zahada cinskych znaku, cinska kaligrafie, vyznam cinxkych znaku, vyznam cinskeho znaku yao  (le), znamenajúci na jednej strane radosť a na druhej strane hudbu, pretože v tradičnej čínskej medicíne zohráva kľúčovú úlohu nielen získavanie liekov (liečivých bylín), ale aj cielené používanie hudby. Znaky pre byliny, hudbu a radosť teda spolu tvoria znak Yao (liek). Použitím bylín, hudby a pozitívneho myslenia (radosti) môžeme dosiahnuť uzdravenie – možno takto môžeme interpretovať vnútorný význam znaku.

Podľa čínskej tradície sa znaky píšu v stĺpci zhora nadol. Jednotlivé stĺpce sú potom usporiadané sprava doľava. V moderných textoch sú znaky bežne usporiadané ako v latinke, do riadkov zľava doprava, a riadky sú písané zhora nadol.

Pravidlo čínskeho pravopisu hovorí, že všetky grafické zložky v jednom znaku sa musia vojsť do štvorca jednotnej veľkosti, a to bez ohľadu na zložitosť jednotlivých znakov.

V čínskom jazyku existuje približne 250 základných symbolov nazývaných radikály, ktoré predstavujú vyobrazenia vecí existujúcich v prírode a používaných v ľudskom živote. Ľudské prvky zaberajú jednu tretinu týchto základných symbolov. Existujú aj radikály s abstraktným významom, ako sú nebesia, cnosť a podobne. Táto zbierka symbolov je ľahko pochopiteľná a skutočne odráža život a energiu prúdiacu v našom svete.

Viac o čínskych znakoch si povieme nabudúce v časti Skúmanie čínskych znakov.

Cisár sa osvecuje k vnútornému význam znaku meča

Film Hero, záverečná scéna

Cisár sa otočí a zrazu pochopí význam trinásteho spôsobu zápisu znaku pre slovo meč a povie:

„Práve som si uvedomil, že znak, ktorý nakreslil bojovník Zlomený meč, neobsahuje žiadne tajomstvo šermiarskeho umenia…“

„Odhaľuje jeho najvyššie ideály.“

„V prvej fáze je meč nezameniteľný, potom môže použiť steblo trávy ako smrtiacu zbraň.“

„V ďalšej fáze už meč nie je v rukách, ale v srdci.“

„Aj bez meča dokáže bojovník zabiť svojho protivníka na vzdialenosť sto krokov.“

„Najvyšším ideálom je, aby meč úplne zmizol.“

„Bojovník prijíma všetko, čo ho znepokojuje.“

„Túžba zabíjať je preč.“

„Zostáva len mier.“

Muž, ktorý bol odhodlaný zabiť dobyvačného cisára Qina, ho ušetrí, keď vidí, že pochopil, a pripomenie mu, že „konečným cieľom bojovníka je odhodiť meč“. Cisár sa potom zasväcuje k ideálu nezabíjať.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj