Pondelok 20. mája, 2024
čínske znaky
Najstaršie čínske znaky sa našli na vešteckej kosti. (foto: Kowloonese, Wikipedia, CC BY-SA 3.0)

Objavte čaro a význam čínskych znakov: Zhì 智 -Múdrosť, inteligencia a znalosti

Západ z väčšej časti vníma čínske znaky ako úplne nepochopiteľné. Čínsky písomný jazyk je však jedným z najstarších a najrozšírenejších spôsobov komunikácie. S jeho vrstvami a vrstvami významov sa označuje za najbohatšiu a najspletitejšiu formu jazyka.

Čínsky znak 智 (Zhì) vyjadruje schopnosť hovoriť správne každý deň a symbolizuje život plný múdrosti, inteligencie, učenia sa a dobrého úsudku. (Epoch Times)

Slovo múdrosť 智 (zhì) sa skladá z troch znakov:

V ľavom hornom rohu je radikál znaku 矢 (shǐ) šíp alebo šípka a tiež znamená prísahu alebo sľub. Vpravo hore sa nachádza 口 (kǒu) ústa. Tieto dva znaky spolu tvoria väčší znak 知 (zhī) poznať, vedieť.

Znak 知 (zhī) určuje výslovnosť znaku 智 (zhì) a znamená vyjadrovať sa presne a mať znalosti k tomu, aby sme mohli povedať to, čo je pravdivé.

V spodnej časti slova múdrosť je znak 日 (rì), čo znamená slnko, deň alebo denný čas.

Spojenie 知 a 日 teda vyjadruje schopnosť hovoriť každý deň správne, symbolizuje život plný múdrosti, inteligencie, učenia sa a dobrého úsudku.

Konfucius (552/551 p.n.l. – 479 p.n.l.) bol najslávnejší mysliteľ, politik, štátnik a sociálny filozof Číny, ktorého učenie a filozofia hlboko ovplyvnili život a myslenie Východnej Ázie.

V učení, ktoré zanechal 孔夫子 (Kǒng Fūzǐ) Konfucius, je múdrosť jednou z najvýznamnejších cností zo všetkých a jednou z najdôležitejších vlastností ideálu ľudského charakteru spolu so znakmi:
仁 (rén) – ľudskosť alebo súcit
義 (yì) – spravodlivosť
禮 (lǐ) – zdvorilosť
信 (xìn) – vernosť a úprimnosť

Fráza 智仁勇 (zhì rén yǒng) sa vzťahuje na múdrosť, súcit a odvahu, tri z potrebných vlastností džentlmena definované Konfuciom v rannom etickom kódexe.

Slovné spojenie 智勇雙全 (zhì yǒng shuāng quán) opisuje osobu, ktorá je múdra a odvážna.

Ostatné výrazy obsahujúce znak 智 sú napríklad:
智力 (zhì lì) – intelektuálna sila
智慧 (zhì huì) – inteligencia alebo predvídavosť
智能 (zhì néng) – múdrosť a schopnosť
智謀 (zhì móu) – vynaliezavosť
智齒 (zhì chǐ) – zub múdrosti

originálneho článku českej redakcie denníka The Epoch Times preložil Vladimír Holečka.

Prečítajte si aj