Sobota 27. júla, 2024
Voňavé vianočky (Foto: Anikó Hanzlová)
»

Pripravte si tradičnú vianočku na veľkonočný stôl

Po bujarej fašiangovej zábave sa v utorok pred Popolcovou stredou pochovala basa a ukončila sa všetka zábava a hodovanie. Začalo sa najdlhšie pôstne obdobie trvajúce 40 dní.

Tento čas príprav na Veľkú noc poukazuje na Ježišov pôst v púšti, kedy sa modlil, rozjímal a nakoniec porazil diabla – svojho pokušiteľa. Veľká noc predstavuje najvýznamnejší sviatok kresťanov a nesie významnú symboliku – porazenie smrti, zmŕtvychvstanie a večný život. Pôst sa končil Veľkým piatkom, kedy si pripomíname utrpenie Ježiša. Jedli sa bezmäsité jedlá a obyčajne sa veľkonočné pokrmy skladali z rôznych múčnych jedál, kapusty, zemiakov a strukovín.

Tradične sa na veľkú noc piekli kysnuté koláče. V mnohých domácnostiach preto nechýba na sviatočnom stole mazanec alebo vianočka, nazývaná aj pletenec. Zmienky o veľkonočnom mazanci nájdeme už koncom 14. storočia u benediktínskeho mnícha Jana z Holešova.

Zaujímavosťou je, že v 13. storočí bolo dovolené piecť vianočku iba pekárom a až v 18. storočí si ju začali ľudia piecť aj doma. Vianočka sa stala veľmi populárnou po celom svete a veru niet nad doma pripravenú zdravú verziu vianočky s jemnou štruktúrou. Vďaka hrnčekovému receptu si toto mäkké pečivo nevyžaduje dlhý čas prípravy. Výsledok svojej práce si môžete vychutnať viacerými spôsobmi. Či už s teplým kakaom, čajom, natretý maslom, džemom, alebo len tak nasucho. Poteší malých aj veľkých.

Recept na mäkučkú hrnčekovú vianočku s hrozienkami

Suroviny:

2 hrnčeky hladkej múky

1 hrnček polohrubej múky

1 hrnček mlieka

väčšia štipka soli

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

½ balenia vanilkového cukru

1 vajíčko do cesta

1 droždie 42 g

80 g roztopeného masla

hrozienka

vajce na potretie

Postup:

Pripravíme si kvások z teplého mlieka a droždia. Medzitým si v miske nachystáme ostatné suroviny, pridáme hotový kvások a začneme miesiť cesto. Druhý hrnček hladkej múky pridávame postupne, aby cesto ostalo jemné a nestvrdlo kvôli tomu, že pridáme veľa múky naraz. Hotové cesto necháme vykysnúť, a keď zdvojnásobí svoj objem, začneme s ním pracovať.

Rozdelíme si ho na dve polovice a z každej si vytvoríme 4 menšie časti, ktoré si rozvaľkáme rukou na dlhé šúľance. Spojíme na vrchu a pletieme nasledovne: prvý šúlanec prekladáme s tretím, druhý so štvrtým a vznikne nám krásny vianočkový tvar.

Vianočky si preložíme na papier na pečenie, potrieme vajíčkom a necháme ešte aspoň 15 minút podkysnúť.

Pečieme na 180 stupňoch zhruba 30 minút, podľa typu rúry. Krásne upečené a zhnednuté vianočky vytiahneme a necháme vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť!

Prečítajte si aj