Piatok 10. mája, 2024
Ilustračná snímka (Epoch Times/IZ)
»

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde – pripravte si z neho zdravé pochutiny 

Medvedí cesnak je svetlozelená liečivá rastlina, ktorá sa zbiera kvôli svojej listovej časti. V nej sa nachádza veľké množstvo zlúčenín síry, horčíka, mangánu, užitočných zlúčenín železa a ďalších látok. Ideálne je ho zbierať v prvej fáze kvitnutia – teda niekedy v marci, apríli, ale je možné ho zbierať až do konca mája. Obsahuje vitamíny C, A a vitamíny skupiny B. 

Liečivé účinky medvedieho cesnaku

Táto liečivá bylina, ktorá pomáha ľuďom pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach, má mnoho liečivých vlastností, no k tým najhlavnejším patrí jeho detoxikačná schopnosť, môže teda slúžiť aj pri jarnej prečisťovacej kúre. Je známe, že jeho účinky znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Táto bylinka môže pomôcť aj pri najrôznejších žalúdočných problémoch, pri srdcovo-cievnych ochoreniach, najmä pri vysokom krvnom tlaku. 

Medvedí cesnak je nápomocný aj pri častých migrénach. Môže sa tiež využiť aj pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, akými sú astma alebo zápal priedušiek. Posilňuje imunitu najmä v jarnom období.

S čím si ho môžete pomýliť

Pri zbere medvedieho cesnaku si treba dávať pozor, aby ste si ho nezamenili s jedovatou konvalinkou, ktorá má podobné listy, ale nemá výraznú cesnakovú arómu ako medvedí cesnak.

Čerstvý cesnak sa nesmie konzumovať vo veľkých množstvách, pretože je ťažký na trávenie. Ak sa zmieša s inými bylinkami, je lepší na strávenie a môžeme si ho dopriať viac.

Rastie najmä v okolí jazier, stojatých vôd, v tieni stromov. Vyznačuje sa potrebou vlhkej pôdy a nepriameho slnečného svetla, preto ho nachádzame práve v tmavých miestach lesa. Môžeme naň naraziť takmer na celom Slovensku. 

Výborný na prípravu jedál

Dá sa výborne využiť v kuchyni: do pomazánok, praženice, alebo na kvalitné pesto, či dochutenú horčicu a bylinkové maslo. Taktiež sa využíva pri príprave mäsa, napríklad pri marinádach a mäsových omáčkach. Dá sa z neho uvariť aj výborná polievka.

Tu je niekoľko zdraviu prospešných receptov z čerstvého medvedieho cesnaku:

Horčica s príchuťou medvedieho cesnaku

Recept je veľmi jednoduchý, ale výsledok stojí za to. 

Potrebujeme plnotučnú horčicu a medvedí cesnak. Ingrediencie dáme do mixéra. Cesnaku dáme podľa toho, ako chceme mať horčicu „silnú“. Rozmixujeme a dáme do sklenených nádob od horčice. Takto ochutená horčica sa výborne hodí k mäsovým výrobkom, aj ako ochucovadlo do jedál. Vydrží v chladničke po dlhú dobu.

Základné pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: medvedí cesnak, olivový olej, morskú soľ

Všetky ingrediencie dáme do mixéru a rozmixujeme na kvalitné pesto, skladujeme ho v chladničke, tam nám zasolené vydrží aj do ďalšej sezóny cesnaku.

Ochutené pesto s orieškami 

70g píniových orieškov, 30g medvedieho cesnaku, 50g petržlenu, šťava z pol citróna, 50g strúhaného parmezánu, 160ml olivového oleja, soľ a korenie

Na panvici orestujeme oriešky a spolu s ostatnými ingredienciami pridáme do kuchynského robota – rozmixujeme. Môžeme podávať ako omáčku na cestoviny, do šalátov či dresingov.

Polievka z medvedieho cesnaku

Veľmi jednoduchá na prípravu a chutná polievka.

Potrebujeme: cibuľu, 4 ks zemiakov, maslo, medvedí cesnak, 100 ml smotany na šľahanie, soľ a čierne korenie

Na rozpálenom masle si opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Následne pridáme zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme vodou. Varíme do mäkka. Nakoniec pridáme pokrájaný medvedí cesnak a pár minút povaríme. Polievku rozmixujeme, pridáme šľahačkovú smotanu, dochutíme soľou a čiernym korením. Ešte chvíľu povaríme a odstavíme. Polievka je hotová.

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj