Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepik.com (autor: lifeforstock)
»

Fazuľové muffiny s čokoládovými lupienkami

Strukoviny patria medzi najvšestrannejšie a najčastejšie konzumované potraviny na celom svete. Vďaka svojmu nutričnému zloženiu majú podľa J. G. Robinsonovej tieto ekonomické potraviny potenciál nielen zlepšiť kvalitu stravy, ale aj náš zdravotný stav.

Štúdia Výhody strukovín v detskej strave tiež poukazuje na to, že konzumácia strukovín hrá významnú úlohu pri znížení rizika kardiovaskulárnych chorôb, pri podpore metabolizmu a črevného mikrobiómu a pri podpore kontroly telesnej hmotnosti. 

„Narastajúce dôkazy naznačujú, že prospešná skladba mikrobiómu v čreve je kritická  pre vývoj a imunitu detí, najmä na začiatku života. Tieto baktérie sú zodpovedné za pomoc pri rozklade potravy, zvyšovanie dostupnosti živín, obrane proti patogénom, stimulácii alebo modulácii imunitného systému a vykonávaní neurohormonálnej kontroly,ˮ uvádza štúdia.

Na našom území je dostupných 5 základných strukovín – šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója. Obsahujú veľa vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín, a pritom majú relatívne nízky kalorický obsah. Poskytujú bielkoviny, vlákninu, kyselinu listovú, železo, draslík a horčík.

Vyskúšajte tento chutný recept na fazuľové muffiny, ktoré si vaše deti zamilujú:

2 plechovky bielej fazule, scedené a prepláchnuté

1/3 hrnčeka nízkotučného mlieka

½ hrnčeka medu/cukru/javorového sirupu

¼ hrnčeka masla

3 vajcia

3 lyžičky vanilkového extraktu

1 hrnček hladkej špaldovej múky

½ hrnčeka celozrnnej špaldovej múky

1 lyžička sódy bikarbóny

½ lyžičky soli

¾ hrnčeka horkých čokoládových lupienkov

V kuchynskom robote alebo mixéri zmiešajte fazuľu a mlieko do hladka. Vo veľkej miske zmiešajte med a maslo a vmiešajte vajcia s vanilkovým extraktom. Pridajte fazuľovú zmes a miešajte, kým sa suroviny dobre nezmiešajú. Primiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte čokoládové lupienky. Zmesou naplňte 16 vymastených alebo papierom vystlaných formičiek na muffiny približne do polovice. Pečte pri teplote 200 stupňov 20 až 25 minút. Nechajte vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť!

Prečítajte si aj