Pondelok 20. mája, 2024
Fialky lúhujúce sa v smaltovanom hrnci (Foto: Anikó Hanzlová)
»

Pripravte si hravo fialkový sirup, čaj alebo olej (+recepty)

Fialka voňavá (Viola odorata) je bylinou rastúcou prevažne na jar. V období marca/apríla ju nájdeme vo voľnej prírode i v kútoch záhrad. Svojou vôňou poteší dušu a blahodarnými zdravotnými účinkami zase telo.

O liečivých účinkoch fialky sa zmienil už grécky lekár Hippokrates. Vďaka svojim účinným látkam ako saponín, flavonoidy a vitamín C má fialka priaznivé účinky na ľudské zdravie. Fialka obsahuje éterické oleje a je silným antioxidantom, má protizápalové účinky. V kozmetickom priemysle sa používa na spomalenie starnutia pokožky. Má močopudné účinky a preto je vhodná pre ľudí s dnou, reumou či artériosklerózou. Pomáha pri liečbe akné, ekzémov a suchej pokožky. Je účinná pri vykašliavaní hlienov, bolesti hrdla a hlavy. Sirup i čaj ocenia najmä deti, pretože fialka má sladkastú chuť.

Les plný liečivých fialiek (Foto: Anikó Hanzlová)

Fialkový sirup:

Plný hrnček fialkových kvetov

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

15 g kyseliny citrónovej

gáza

Veľkonočná výzdoba a hotový fialkový sirup (Foto: Anikó Hanzlová)

Fialky najprv umyjeme vodou pre odstránenie možného hmyzu. V hrnci si uvaríme liter vody, necháme mierne vychladnúť a do horúcej vody vysypeme hlavičky fialiek. Lúhujeme 24 hodín. Na nasledujúci deň precedíme modrastú fialkovú vodu cez gázu. Vodu znova ohrejeme (nevaríme!), pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Podávame do fliaš, ktoré sme predtým vysterilizovali horúcou vodou a sirup nalievame ešte do horúcich fliaš. Zabalíme ich do utierky, aby viečká alebo vrchnáky pomaly priľnuli ku fľašiam (utierka alebo uterák spomaľuje chladnutie). Po otvorení skladujeme v chladničke. Z receptu vám vyjde 1,5 l sirupu. Svoju krásnu farbu si získa sirup po pridaní kyseliny citrónovej.

Pri zápaloch hrdla je dávkovanie 2-3-krát denne za lyžičku, podobne aj pre lepšie vykašliavanie hlienov. Nepoužíva sa dlhšie ako 7 dní. Vo vyšších dávkach vyvoláva zvracanie. Zo sirupu si môžeme urobiť aj limonádu a použiť ho ako bežný sirup zaliaty vodou.

Čaj z fialkových kvetov:

Menšia hrsť fialiek

Voda

Med

Citrón

Zohrejeme si vodu na maximálne 80 stupňov, pridáme fialky a lúhujeme 5 minút. Scedíme a podľa chuti pridáme med (alebo cukor) a citrón. Užíva sa pri kašli, bolesti hrdla alebo migréne. Má močopudný účinok.

Fialkový olej:

Hrsť kvetov z fialiek
180 ml prírodného oleja

Olej zohrejeme a privedieme do bodu varu. Ihneď odstavíme. Do oleja nasypeme kvety fialiek a necháme odstáť aspoň 8 hodín, ideálne ešte viac. Olej si prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej fľašky a potierame ním pokožku na upokojenie a hojenie drobných poranení. Používame i pri suchej pokožke.

Prečítajte si aj