Piatok 21. novembra, 2025
Zdroj: FB/Sapa Trip

Od obľúbenej vietnamskej polievky po tradície: Lucie odhaľuje Čechom a Slovákom autentické chute a kultúru cez projekt Sapa Trip

Lucie Pštrosová a projekt Sapa Trip pomáhajú Čechom a Slovákom spoznať pravú vietnamskú kultúru, kuchyňu, tradície či históriu, a to bez zbytočných príkras v úplne autentickom prostredí. V tomto projekte vás zapoja do prípravy jedál, stolovania a zoznámia vás s tradičnými vietnamskými receptmi. Lucie sa s nami podelila aj o české a slovenské miesta, kde zaručene objavíme tradičné vietnamské pokrmy, prezradila nám, ako má chutiť správne pripravená ryža vo vietnamskom štýle, aké ďalšie prílohy a zabudnuté ingrediencie sú vo vietnamskej kuchyni nenahraditeľné a poradila nám, ako spoznáme, že reštaurácia nie je až taká vietnamská, ako by sme očakávali. 

Epoch Times Slovensko: Priznám sa, že predtým som o Sapa Trip toho až tak veľa nepočula, ale po zadaní do vyhľadávača sa vynorí veľká ponuka zážitkov spojených s vietnamskou kultúrou. S akými očakávaniami a cieľmi ste sa do tohto projektu pustili?

Lucie Pštrosová: Predtým nebolo veľa informácií a zážitkov týkajúcich sa vietnamskej komunity v Česku. Menšie ponuky zážitkov síce existovali, no ani jedna z nich nezahŕňala to, čo dnes ponúkame my. Sapa Trip pôvodne vznikol ako blog a sociálna iniciatíva s cieľom predstaviť vietnamskú kultúru širokej verejnosti. Náš prístup bol odlišný, viac edukatívno-kultúrny a spoločensky zameraný na rôzne témy. Tím vtedy viedli študenti vietnamistiky a mladí ľudia s vietnamskými koreňmi, ktorí chceli búrať zaužívané stereotypy prostredníctvom tém ako sú medzikultúrne vzťahy, nelegálna práca, životné prostredie alebo integrácia druhej generácie. Jedným z nich bol spoluzakladateľ projektu, Nguyen Manh Tung, ktorý ma do projektu prizval pred 4 rokmi. Po prevzatí vedenia od pôvodných spolumajiteľov sme s Tungom nasmerovali Sapa Trip k profesionálnej zážitkovej a cestovnej agentúre. Tento november oslavujeme 10 rokov fungovania, a to je pre nás jasný signál, že ľudia chcú vietnamskú kultúru spoznávať do hĺbky nielen cez misku polievky pho, ale aj prostredníctvom jej histórie, premien a výziev.

A prostredníctvom akých zážitkov? 

Prostredníctvom chutí, vôní, osobných príbehov a priameho kontaktu s komunitou. Sapa je v tomto smere jedinečná a funguje ako malé mesto v meste, kde sa stretáva obchod, gastronómia, duchovný život aj každodenná realita. Na našich prehliadkach tak návštevníci nielen ochutnajú autentické jedlá, ktoré by si sami možno nikdy neobjednali, ale nazrú aj do budhistického chrámu, objavia obchody s exotickými surovinami a predovšetkým spoznajú kultúru a príbehy ľudí, ktorí tu žijú a tvoria.

Naše prehliadky majú mnoho podôb – od pravidelných verejných až po súkromné VIP zážitky alebo tematické programy, kde si ľudia vyskúšajú napríklad prípravu letných závitkov alebo cvičenie s meditáciou v chráme. Kto sa chce ponoriť do vietnamskej kuchyne ešte viac, môže sa zúčastniť kurzu varenia. Našou špecialitou sú aj dovolenkové programy vo Vietname. Každý itinerár zostavujeme na mieru, takže klienti môžu spoznať Vietnam autenticky. Je to cestovanie bez stresu, ale s autentickým zážitkom.

V čom je vietnamská kultúra taká variabilná?

Vo vietnamskej kultúre si každý nájde niečo blízke. Nie je to len o kuchyni. Vietnam ponúka bohatú históriu, duchovné tradície, farebné sviatky aj modernú každodennosť, kde sa prelína staré s novým. Fascinujúci je aj dôraz na rodinu a komunitu, ktorý preniká všetkými oblasťami života. Či už človeka zaujíma jedlo, umenie, viera alebo súčasná spoločnosť, vždy objaví niečo, čo ho osloví a prekvapí svojou hĺbkou.

A čo prináša táto kultúra do vášho života? Čo by ste vyzdvihli ako hlavné impulzy, ktoré sa nedá nevšimnúť? 

Vietnamská kultúra nám do života prináša predovšetkým silný dôraz na rodinu a vzájomnú súdržnosť. Je to hodnota, ktorá sa odráža v každodennom živote aj v tom, ako funguje celá komunita. Ľudia sú zvyknutí držať spolu a pomáhať si. Neoddeliteľnou súčasťou je aj úcta k tradíciám a spiritualite, ktorá do života prináša pokoj a rovnováhu. Vietnamská kultúra je tiež o radosti zo zdieľania. Či už ide o jedlo, oslavy alebo rituály, vždy je dôležité byť spolu a prežívať tieto chvíle spoločne. To všetko sú impulzy, ktoré nás formujú a ktoré odovzdávame ďalej aj v našej práci.

Viackrát ste spomenuli práve vietnamskú kuchyňu, ktorá je v našich stredoeurópskych podmienkach veľmi obľúbená. Prečo majú vietnamské jedlá taký úspech? 

Vietnamská kuchyňa si získala popularitu tým, že dokáže byť ľahká, čerstvá a zároveň plná výrazných chutí. Každé jedlo je postavené na rovnováhe chutí – sladká, slaná, kyslá a pikantná sa prepájajú tak, aby jedna neprebíjala druhú, ale aby spolu tvorili harmonický celok. Do toho vstupujú svieže bylinky, limetka, chilli či rybia omáčka, ktoré jedlám dodávajú hĺbku a charakter. Pôsobí zdravo a sviežo, zasýti, no nezaťaží, čo oslovuje široké spektrum ľudí. Práve v tejto jednoduchosti spojenej s harmóniou chutí spočíva čaro, vďaka ktorému si vietnamská kuchyňa našla pevné miesto aj v našom stredoeurópskom prostredí.

Zdroj: FB/Sapa Trip
Zdroj: FB/Sapa Trip

S akými otázkami sa na vás najčastejšie klienti obracajú v spojení s vietnamskými jedlami? 

Klienti sa často pýtajú, kde nájdu to najlepšie pho, ako sa pripravuje vietnamská káva s filtrom phin, alebo aké základné ingrediencie by si určite mali kúpiť domov, aby si mohli Vietnam pripomenúť aj po návrate. Zaujíma ich tiež, čím sa líši severná a južná kuchyňa, ako spoznať zrelé tropické ovocie, alebo ktoré bylinky či zelenina patria k akému jedlu. Odporúčame im aj overené rodinné bistrá a predajne potravín a počas našich gastro prehliadok účastníci ochutnajú minimálne 6 druhov tradičných jedál a navyše si odnesú aj kuchársku knihu.

Aj na vašich sociálnych sieťach možno zahliadnuť niektoré z tradičných jedál. Ktoré z vášho pohľadu jednoznačne stelesňujú Vietnam? 

Určite by to bolo phở a vyprážané závitky (nem rán/chả giò). Phở je ikonická polievka, ktorá sa je ráno, na obed aj večer a pre mnohých Vietnamcov predstavuje chuť domova. Ide o silný korenistý vývar, rezance phở, hovädzie alebo kuracie mäso a cibuľu. Práve v jej harmónii chutí sa odráža podstata vietnamskej kuchyne.

Vyprážané závitky ukazujú slávnostnú a spoločenskú stránku. Sú chrumkavé, voňavé, plnené mäsom alebo zeleninou a vždy sa jedia spolu s bylinkami a omáčkou. Podávajú sa pri rodinných stretnutiach, sviatkoch ako Tết (lunárny Nový rok) a na hostinách, pretože ich príprava je časovo náročnejšia a málokedy sa robia len pre jedného. Zdieľanie taniera vyprážaných závitkov tak symbolizuje hojnosť a radosť z toho, že rodina alebo priatelia môžu byť spolu.

Zdroj: FB/Sapa Trip
Zdroj: FB/Sapa Trip

A čo ryža? Pre mnohých je nevyhnutným základom vo vietnamskej kuchyni. Aspoň teda s takýmto názorom sa mnohí Česi aj Slováci vyberú do vietnamskej reštaurácie…

Ryža je pre vietnamskú kuchyňu úplný základ. Vo vietnamčine sa dokonca slovo „cơm“ používa nielen pre samotnú ryžu, ale aj vo význame „jedlo“ všeobecne, čo ukazuje, aké dôležité miesto má v ich jedálničku. Ryža je prítomná prakticky pri každom obede či večeri a tvorí pomyselné centrum stola, okolo ktorého sa servírujú ďalšie jedlá. Rovnako dôležité sú však aj ryžové rezance, bylinky alebo rybia omáčka. Dá sa povedať, že ryža je základnou ingredienciou, ktorá všetko prepája a bez nej by vietnamská kuchyňa nebola úplná.

Nezastupiteľné miesto má aj rybia omáčka (nước mắm), ktorá je srdcom vietnamského varenia a nájdete ju v takmer každom vietnamskom jedle. Rovnako dôležité sú čerstvé bylinky ako koriander, mäta, thajská bazalka, klasnatka či perila, bez ktorých by vietnamské pokrmy stratili svoju sviežosť. Ďalej sú to ryžové rezance v najrôznejších podobách, limetka, cesnak a prípadne aj chilli, ktoré jedlám prinášajú kontrast a rovnováhu. Vietnamskí kuchári si tiež zakladajú na čerstvej zelenine a sezónnych surovinách, ktoré tvoria základ každodenného stolovania.

Ako má chutiť správne pripravená ryža vo vietnamskom štýle? 

Správne pripravená ryža má byť jemná a ľahko sladko voňavá. Nemala by byť ani rozvarená, ani suchá, aby sa dobre naberala paličkami. Musí pôsobiť ako neutrálny základ, ktorý podčiarkne chuť ďalších jedál. Ryža sa nikdy nesolí, pretože sa k nej podáva už ochutená zelenina a mäso. Ak ste veľkým milovníkom ryže, určite odporúčame zaobstarať si ázijský ryžovar.

Chutila by inak priamo vo Vietname?

Vo Vietname ryža často chutí trochu inak, pretože sa používajú rôzne miestne odrody ryže, a tak ľudia rozoznajú aj jemné nuansy v jej kvalite a príprave. V českom prostredí sa ryža väčšinou berie skôr ako príloha, zatiaľ čo pre Vietnamcov je to doslova základ celého stolovania.

Zdroj: FB/Sapa Trip

Vraj sa podáva ako príloha ku každému jedlu. Iné prílohy teda vôbec neprichádzajú do úvahy? 

Je pravda, že ryža je najčastejšou prílohou, existujú však aj iné prílohy. Veľmi bežné sú rezance (ryžové, sklenené alebo vaječné), v niektorých oblastiach, najmä na juhu, je populárna aj bageta bánh mì, pripomienka francúzskej koloniálnej histórie. A nesmieme zabudnúť na rôzne druhy zeleniny a byliniek. Ak by teda vo vietnamskej domácnosti chýbala ryža, prvou alternatívou by boli rezance, ktoré sa pripravujú na desiatky spôsobov. V niektorých regiónoch, najmä na severe, sa ako náhrada používa aj kukurica alebo sladké zemiaky.

Zdroj: FB/Sapa Trip
Zdroj: FB/Sapa Trip

Na akých miestach si zaručene vychutnáme pravú vietnamskú kuchyňu bez prikrášlení? 

Najautentickejšiu vietnamskú kuchyňu v Česku nájdete tam, kde sa varí predovšetkým pre samotnú vietnamskú komunitu – v pražskej Sape, v brnianskom centre Vinamo alebo na bratislavskej Miletičovej. V týchto komunitných centrách sa pripravujú jedlá podľa rodinných receptov a bez výrazných úprav. Naopak, v malých bistrách roztrúsených po celej republike je ponuka často prispôsobená dopytu majoritnej spoločnosti. Preto na jedálnom lístku často nájdete nielen vietnamskú kuchyňu, ale aj tú japonskú a čínsku. Vo Vietname sa odporúča jesť tam, kde jedia primárne miestni, pretože Vietnamci si potrpia na dobré a kvalitné jedlo.

S akými prehreškami sa vo vietnamskej kuchyni v našich podmienkach často stretávate?  

K tradičným jedlám často chýbajú čerstvé bylinky, ktoré sú pre autentickú chuť úplne zásadné, a k nim sa podáva šalát, občas okorenený koriandrom. Ďalšou „chybičkou krásy“ je skôr úsmevná záležitosť. Veľmi často sa stretávame s tým, že ľudia ako svoje najobľúbenejšie vietnamské jedlo uvádzajú kung pao, čo je čínske jedlo. Podobne je to s veľmi obľúbeným bún bò Nam Bộ, čo je v skutočnosti jedlo, ktoré vo Vietname takmer nenájdete, pretože ho vymyslela vietnamská diaspóra vo Francúzsku. V českom prostredí sa však stalo natoľko populárnym, že ho mnohí považujú za typické vietnamské jedlo a čudujú sa, že ho vo Vietname nenájdu.

Ďakujeme za rozhovor!

Podporte nás

Ako hodnotíte tento článok? Zanechajte nám spätnú väzbu.

Prečítajte si aj