Štvrtok 9. mája, 2024
Cestujúci čakajú v rade na colné odbavenie po prílete na medzinárodné letisko Siao-šan vo východočínskej provincii Če-ťiang, 8. januára 2023 (STR/AFP via Getty Images)
»

Čínský režim sprísňuje kontroly kvôli prudkému nárastu utekajúcich z Číny

Prudký nárast počtu čínskych občanov, ktorí sa pridávajú k hnutiu „útek“ – legálne alebo nelegálne utekajú z Číny. V súčasnosti to priťahuje medzinárodnú pozornosť. Čína v nedávnej minulosti realizovala drakonickú politiku „nulového covidu“. Táto politika lockdownu pod vedením Čínskej komunistickej strany (ČKS) viedla k nespočetným ľudským tragédiám.

Väčšina „utekajúcich“ sa vydala rôznymi cestami do Spojených štátov, ktoré sú ich ideálnym cieľom.

Medzitým ČKS údajne sprísnila kontroly zahraničných ciest čínskych občanov, aby si zachovala tvár.

Rôzne trasy

Podľa mediálnych správ a informácií, ktoré poskytli „utekajúci“ občania denníku Epoch Times, sa čínski občania z rôznych ekonomických vrstiev vydávajú do Spojených štátov rôznymi cestami.

Ľudia s dostatočnými finančnými prostriedkami môžu vstúpiť do Mexika po získaní európskeho schengenského víza alebo krátkodobého turistického víza. Niektorí využívajú kórejské víza na bezvízový vstup do Panamy a niektorí ľudia priamo získajú mexické víza na základe dohody s agentúrou a prekročia južnú hranicu USA najkratšou cestou.

Niektorí Číňania sa vydali na dlhšie trasy, najprv do Thajska, potom do Turecka a potom do Ekvádoru. Iní lietajú do Turecka cez Hongkong.

Pán Lu, ktorý podniká v Thajsku, povedal denníku Epoch Times, že čínsky režim sprísnil kontroly pri odchode z krajiny. Jeho celé meno spolu s ďalšími osobami uvedenými v tejto správe nezverejňujeme kvôli ich bezpečnosti.

Ak sa ľudia pripoja k turistickej skupine, nebudú ich obťažovať agenti hraničnej kontroly. Keď budú ľudia cestovať samostatne,  budú ich colníci s najväčšou pravdepodobnosťou dlhšie vypočúvať a budú sa zaujímať o dôvod ich návštevy Thajska.

„Úrady sa obávajú, že po tom, čo ľudia prídu do Thajska, môžu následne cestovať z Thajska do Turecka, Južnej Ameriky a potom vstúpiť do Spojených štátov,“ povedal. „Niektorí ľudia z Čcheng-tu, Luo-jangu a iných častí Číny mi povedali, že keď opúšťali Čínu ako jednotlivci, všetkých vypočúvali; najkratší čas výsluchu bol 25 minút.“

Pán Lu je presvedčený, že colníci vypočúvajú ľudí takýmto spôsobom, lebo im úrady nariadili, aby zisťovali dôvody odchodu ľudí z Číny.

Pán Čang, ktorý práve utiekol z Číny, pre Epoch Times povedal, že keď v septembri 2023 odchádzal z Číny cez Turecko, obmedzení bolo málo. To sa od decembra zmenilo.

Pán Čang povedal, že jeden z jeho priateľov išiel v decembri do Turecka a situácia bola odlišná.

„Kúpil si letenku s medzipristátím v Čcheng-tu v Číne. To znamená, že letel z Bangkoku do Čcheng-tu a potom do Turecka,“ povedal. „Keď vstúpil na letisko v Čcheng-tu, zastavil ho čínsky letiskový personál a snažil sa ho odvliecť do čínskej domácej zóny, čím mu zabránili odletieť.“

„Našťastie som zostal s iným cestujúcim, Turkom, v medzinárodnej časti letiska a neprešiel som na čínsku stranu letiska.“ Po vstupe do čínskej zóny na letisku by sa určite nemohol dostať z krajiny. Teraz sa nad tým zamyslel a cítil, že to, čo sa stalo, bolo hrozné.

ČKS sprísňuje kontroly, aby si zachovala tvár

„Z Číňanov, ktorí majú prostriedky na útek, už väčšina z nich odišla, keď ČKS zrušila prísne kontroly v súvislosti s COVID-19,“ povedal pre Epoch Times pán Jang, čínsky emigrant v Thajsku. „Teraz ešte stále odchádzajú ľudia, pretože potrebovali čas, aby sa postarali o rodiny, deti, nehnuteľnosti a podniky v Číne, takže odchádzajú pomaly.“

Podľa neho sa to komunistický režim snaží potlačiť, pretože v súčasnosti uteká príliš veľa Číňanov.

„Mnohí Číňania neboli vypočúvaní štátnou bezpečnosťou ČKS,“ povedal. „Nepriťahovali pozornosť ČKS alebo neboli v jej centre pozornosti, takže mohli odísť. Tí ľudia, ktorí boli vypočúvaní štátnou bezpečnosťou, majú obmedzenú možnosť opustiť Čínu, takže musia hľadať spôsoby, ako opustiť krajinu nelegálne.“

Pán Wej, ktorý prišiel do Spojených štátov len minulý rok, pre Epoch Times povedal: „Od mnohých ľudí som sa dozvedel, že výstupné kontroly v mnohých čínskych prístavoch sa v súčasnosti sprísnili.“

Li Pej-sing, ktorý tiež prišiel do USA minulý rok, povedal: „Colníci ČKS ma požiadali, aby som všetko vybral z tašky, a potom mi zobrali mobilný telefón, aby skontrolovali moje hovory a sms správy. Vypočúvali ma najmenej dve hodiny a kládli mi všetky možné otázky.“

Kým v minulosti mohol v pevninskej Číne požiadať o pas ktokoľvek, teraz to už zrejme neplatí, povedal pre Epoch Times Liang Šao-chua, právnik a bývalý riaditeľ pre dodržiavanie predpisov v jednej z pevninských spoločností na správu aktív. Tí, ktorí pas majú, si ho zatiaľ nemôžu obnoviť.

V posledných dňoch vyvolal veľkú pozornosť príspevok na čínskych sociálnych sieťach. Vyplýva z neho, že okres Lien-ťiang v provincii Fu-ťien organizoval míting „s cieľom potlačiť útek do Spojených štátov a kontrolu kľúčových pracovníkov, ktorí boli do toho zapojení“, ktoré sa malo zamerať na hnutie „útek“ v okrese.

Pán Wu z Fujianu povedal pre The Epoch Times, že to, čo sa stalo v Lien-ťiangu, je pravda.

„Ak tam niekoho chytia, dostane takú pokutu, že zbankrotuje,“ povedal.

Pán Wu ďalej uviedol, že okres Lien-ťiang je rodným mestom zámorských Číňanov a je známe pašovaním ľudí z krajiny.

„Prečo to musí ČKS potláčať? Všetci ľudia sú preč, už tu nikto nie je a v medzinárodnom spoločenstve to znie zle,“ povedal pán Wu.

Pán Li v Lien-ťiangu tiež potvrdil, že okres vydal oznámenie o obmedzení a povedal, že v poslednom čase je to obzvlášť prísne.

„Je to preto, lebo ČKS sa bojí straty tváre, a tak vyššie miesta tlačia na miestnych úradníkov,“ povedal pre Epoch Times.

Medzinárodná skupina na ochranu ľudských práv Safeguard Defenders zverejnila v máji minulého roka správu, podľa ktorej sa ČKS „čoraz častejšie uchyľuje k zákazom vycestovania s cieľom potrestať obhajcov ľudských práv a ich rodiny, drží ľudí ako rukojemníkov, aby prinútila ľudí v zahraničí vrátiť sa do Číny (praktika nazývaná presviedčanie k návratu, forma nadnárodnej represie), kontroluje etnicko-náboženské skupiny, využíva v diplomacii rukojemníkov a zastrašuje zahraničných novinárov.“

V správe sa uvádza, že zákaz odchodu a ďalšie opatrenia ČKS sú „nelegitímne“ a porušujú zásadu slobody pohybu uvedenú vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv.

Na článku sa podieľali Song Tang a Yi Ru.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj