Nedeľa 19. mája, 2024
Policajt z polovojenskej jednotky salutuje pred Veľkou sálou ľudu po záverečnom zasadnutí 14. celoštátneho ľudového zhromaždenia (NPC) v Pekingu 11. marca 2024. (Foto: JADE GAO/AFP via Getty Images)

Čínski policajti budú možno čoskoro hliadkovať v maďarských uliciach

6. marca sa v Maďarsku rozšírila správa, ktorá pobúrila mnohých ľudí. Budú v maďarských mestách čoskoro naozaj hliadkovať čínski policajti?

Maďarskí a čínski policajti by mohli čoskoro hliadkovať v maďarských mestách spoločne. Vo februári sa na tom dohodla maďarská vláda s čínskym ministrom.

Maďarská verejnosť však o tom nebola informovaná. Článok v denníku Die Welt vyvolal v Maďarsku pobúrenie. Správa zo 7. marca sa dostala na titulné strany médií v krajine.

Ktoré mestá a koľko čínskych policajtov sú zapojené, „určia výkonné orgány s prihliadnutím na organizáciu služby,“ uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení. Inými slovami, presné informácie nie sú k dispozícii.

Dohoda uzavretá v tajnosti

Čínsky minister verejnej bezpečnosti Wang Xiaohong počas svojej návštevy Budapešti v polovici februára rokoval s premiérom Viktorom Orbánom a maďarským ministrom vnútra Sándorom Pintérom. Okrem posilnenia obchodnej a investičnej spolupráce ponúkol „podporu Maďarsku, dlhodobému strategickému partnerovi, v otázkach verejnej bezpečnosti“, informoval portál Euronews.

O Orbánovej reakcii na čínsku ponuku neinformovala ani čínska tlačová agentúra, ktorá správu pôvodne priniesla, ani maďarská ústredná tlačová agentúra.

Skutočnosť, že čínski policajti by mohli v budúcnosti spoločne hliadkovať v maďarských mestách, napokon potvrdil zástupca ministerstva vnútra na žiadosť maďarského spravodajského portálu Telex 6. marca.

Podľa ministerstva by „policajti z oboch krajín mohli v budúcnosti hliadkovať spoločne, čo by pomohlo zlepšiť komunikáciu medzi občanmi a orgánmi oboch krajín a posilniť vnútornú bezpečnosť a verejný poriadok“.

Podľa vlády je cieľom dohody o spolupráci zlepšiť bezpečnosť v turistických oblastiach oboch krajín počas hlavných turistických sezón a všeobecne počas podujatí, ktoré priťahujú veľké davy ľudí.

Pobúrené reakcie

Táto správa sa v stredu večer rozšírila v tlači ako blesk. A komentáre vyjadrovali pobúrenie takmer všade. Tu je niekoľko príkladov:

„Hanba.

Nechutné.

To je naozaj neuveriteľné!

Prídu teraz čínski experti a naučia nás, ako rozháňať protesty?“

Noviny „Amerikai Népszava“ uverejnili názorový článok, v ktorom autor píše, že Orbán „neprezradil nič o tom, aké metódy a nástroje použijú z totalitnej čínskej diktatúry a ako a čím budú kontrolovať Maďarov v záujme Číny“.

Ďalej uvádza, že skutočnosť, „že sa to všetko deje v tajnosti, bez toho, aby to niekto povedal, porušuje najzákladnejšie ľudské práva“.

Medzitým začali miestni politici v meste Debrecín protestovať proti obávaným čínskym hliadkam. Tento región je považovaný za hlavný cieľ bezpečnostnej spolupráce s Čínou, pretože sa tam nachádzajú čínske továrne.

Praktizujúci Falun Gongu tiež plánujú poslať vláde protestný list. Vedúci miestneho združenia pre Epoch Times uviedol, že členovia duchovného hnutia, ktorí sú čínskeho pôvodu, ako aj členovia iných prenasledovaných skupín, sa touto iniciatívou cítia obzvlášť ohrození.

Opozícia žiada vysvetlenie

Tamás Harangozó, podpredseda maďarského Výboru pre obranu a presadzovanie práva, sa o týchto plánoch tiež dozvedel až z novín. Svoj názor zverejnil na webovej stránke Maďarskej socialistickej strany, ktorej je členom.

Uviedol, že požiada ministra vnútra, aby poskytol podrobné informácie o dohode. „Maďarsko je členom Európskej únie aj NATO a v rámci aliancie máme nielen práva, ale aj povinnosti. NATO vníma ázijskú krajinu ako bezpečnostnú výzvu,“ napísal.

Maďarský poslanec za Stranu zelených Márton Tompos na svojej stránke na Facebooku oznámil, že podal sťažnosť na takzvaný Úrad na ochranu zvrchovanosti. Jeho oznámenie sa týka dvoch nelegálnych čínskych policajných staníc v Budapešti, ktoré boli objavené už v roku 2022, ako aj čínskych hliadok plánovaných od februára.

„Fidesz [maďarská vládnuca strana] je vždy veľmi citlivá, keď ide o maďarskú suverenitu. Ale samozrejme len vtedy, keď niečo prichádza zo západného federálneho systému. Ak východné diktatúry niečo chcú, maďarská vláda je pripravená im poslúžiť,“ napísal. Vyjadril presvedčenie, že sa nebudú nečinne prizerať, ako v Maďarsku „zúri“ polícia Čínskej komunistickej strany.

Pekingský model sa už vyskúšal v Srbsku a Taliansku

Presné znenie dohody medzi Maďarskom a Čínou nie je známe, ale podľa britského denníka The Times sa podobá modelu, ktorý Čína vypracovala so Srbskom.

Podľa tohto modelu uniformovaní čínski policajti a ich srbskí kolegovia spoločne hliadkujú na miestach, ktoré navštevuje veľa čínskych turistov a podnikateľov.

Taliansko si to už vyskúšalo tiež. V roku 2016 čínski policajti ešte hliadkovali v talianskych uliciach. Ako dôvod sa uvádzalo, že v Taliansku žije najväčšia čínska komunita na kontinente. Vláda však od tohto projektu upustila, keď vyšlo najavo, že na kontinente pôsobí tajná čínska policajná sieť, ktorá údajne vyvíja nátlak na krajanov, uvádza maďarská webová stránka Hirklikk.

Vláda nepovažuje iniciatívu za „bezprecedentnú“

Zástupca maďarského ministerstva vnútra tiež uviedol, že takéto dohody „tu už boli“. Nevedel však uviesť žiadne čínske príklady.

V odpovedi pre portál Telex uviedol, že „maďarskí policajti podporujú svojich chorvátskych kolegov aj na chorvátskom pobreží počas hlavnej turistickej sezóny. Rakúski policajti už boli nasadení spolu so svojimi maďarskými kolegami pri [maďarskom] Balatone“.

Ministerstvo sa však nezmienilo o tom, že ide o spoluprácu so spojeneckými krajinami EÚ, a nie s krajinou, ktorá sa oficiálne hlási ku komunizmu – čo maďarská ústava zásadne odmieta.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj