Štvrtok 9. mája, 2024
Ilustračná fotografia (prostooleh / freepik)

Aké kvetiny vysadiť, aby pomáhali vašej zelenine a zároveň skrášľovali vašu záhradu?

Sprievodná výsadba je prospešný spôsob, ktorý môže zvýšiť výnosy plodín a odpudiť škodcov, ak sa zvolí správna kombinácia rastlín. Naopak, výber nevhodných sprievodných rastlín môže celkový rast plodín brzdiť alebo dokonca poškodiť. Sprievodná výsadba je všestranná a môže byť jednoduchá aj zložitá, záleží len na vás. 

Jednou z najznámejších metód pestovania medziplodín je kombinácia „troch sestier“, ktorú používali pôvodní obyvatelia Ameriky. Ide o kukuricu, fazuľu (poľnú, nie kríčkovú) a tekvicu. Kukurica poskytuje oporu popínavej fazuli a zároveň premieňa dusík zo vzduchu, čím obohacuje pôdu a prospieva rastu kukurice aj tekvice. Okrem toho široké listy tekvice slúžia ako ochranný pôdny kryt, ktorý zabraňuje rastu burín a udržiava vlhkosť v pôde vďaka menšiemu odparovaniu.

Ak sa vám to zdá na prvý pohľad príliš náročné, stačí medzi ovocie a zeleninu zaradiť vhodné kvety, ktoré môžu výrazne pomôcť. Prilákaním opeľovačov a odradením škodcov môžu sprievodné kvety ešte viac zvýšiť výhody pestovania medziplodín, čo prinesie vyššie výnosy a zdravšie produkty.

Všestranné potešenie

Francúzsky nechtík lekársky je ťahúňom záhradných kvetov. Nechtíky sú vďačné, ľahko sa pestujú a odpudzujú škodcov, ako napr. obávaný roháč paradajkový, slimáky, molice kapustové a fazuľové chrobáky. Odháňajú aj škodlivé háďatká v pôde.

Milujú ich paradajky, kríčková fazuľa, zemiaky, brokolica, tekvica, baklažán a kapusta. A aj keď nie sú vyslovene prospešné pre okolité rastliny, nechtík je „neutrálna spoločenská“ rastlina, ktorá im neuškodí.

Nechtíky sú známe svojimi silnými koreňmi, ktoré rastú v takých hustých trsoch, že pôsobia ako živý mulč. Odpudzujú tiež múčnatky z paradajok a sú pascou na vošky, keďže ich svojou sladkou vôňou odlákajú od ovocia a zeleniny.

Nechtík lekársky (foto: Pixabay / Pexels)

Prírodný bufet

Včely milujú borák lekársky, ktorého kvety sa veľmi rýchlo dopĺňajú nektárom. Milujú ho aj paradajky, kapusta, tekvica a jahody. Borák lekársky pôsobí ako pasca na vošky, odláka ich od vašich plodín a zároveň odpudzuje červy paradajok a kapusty. Jeho korene prevzdušňujú pôdu, a keď rastliny doslúžia, môžete ich pokosiť a vrátiť do pôdy, aby slúžili ako hnojivo – ak ich predtým nezjete. Jedlé listy a kvety majú vysoký obsah kyseliny omega-6 gama linolénovej (GLA) a vitamínu C.

Ďalším nektárovým skvostom je nevädza. Nielenže slúži ako bohatý opeľovač, ale priťahuje aj červy a larvy molice kapustovej. Navyše, jej žiarivá modrá farba láka vtáky, ktoré sa živia voškami a húsenicami.

Nevädza (foto: Carl H. McBublo / Pexels)

Ďalšou voľbou bohatou na nektár sú farebné a hravé cínie. Kolibríky sa k nim hrnú. Odháňajú voškyod melónov a sú skvelou sprievodnou rastlinou pre špargľu, ktorej trvá tri až štyri roky, kým sa stane dospelou rastlinou, ktorú môžete zbierať. Cínie slúžia ako pasca pre chrobáky, červy a muchy, ktoré lákajú mladé špargle.

Cínie (foto: Brent Baumgartner / Pexels)

Univerzálna krása

Potočnice lekárske vysielajú zmiešané signály, čo je v záhrade veľmi užitočné. Odlákajú vošky od ovocia a zeleniny (paradajky, zemiaky a paprika sa vám poďakujú) a ich silná vôňa odpudzuje kapustové červy, tekvicové chrobáky a belušky, takže si obed budú hľadať inde. Šalátu prospievajú nielen tým, že odlákajú vošky, ale aj tým, že odpudzujú hladné chrobáky.

Korene potočnice lekárskej prevzdušňujú pôdu a jej kaskádovité listy poskytujú tieň, ktorý udržiava pôdu chladnú a vlhkú. To je obzvlášť dôležité pri sadení semien mrkvy, ktorej chvíľu trvá, kým vyklíči, a počas tohto obdobia potrebuje neustále vlhkú pôdu. Tieto rozrastajúce sa rastliny sa môžu premnožiť, ale keďže púčiky, kvety a listy sú jedlé a tradične sa používajú v liečivých čajoch a tonikách, nebudete sa cítiť zle, keď ich budete strihať.

Potočnica lekárska (foto: voľné dielo, wikimedia)

Kvety krasuľky perovitej sú jedny z najjednoduchších kvetov na pestovanie a priťahujú opeľovače vrátane kolibríkov a slúžia ako pasca na vošky. Dve z najlepších farieb sú biela a žiarivo oranžová, pretože obe priťahujú zelené zlatoočky, dravé požieračky, ktoré hodujú na voškách, šupináčoch a bodliakoch. Okrem toho sú krasuľky perovité kvetmi, ktoré ak ich „ zrežeme, znova dorastú“, a môžeme z nich vytvoriť letné kytice na stôl.

Krasuľka (foto: Prenn, CC BY-SA 3.0, wikimedia)

Veľký pomocník

Slnečnice vyčarujú úsmev na tvári, sú jedlé a predstavujú vynikajúcu živú oporu pre popínavé rastliny, ako je fazuľa, uhorky, tekvica a melóny. Navyše priťahujú hmyz, ktorý sa živí uhorkovými chrobákmi. Držte ich však ďalej od zemiakov, inak budú brzdiť ich rast. A vedzte, že sú známe tým, že lákajú veveričky, ktoré potom objavia vaše ďalšie záhradné odmeny.

Slnečnica (foto: Jennifer Moore / Pexels)

Ako na to

Pokiaľ ide o prilákanie opeľovačov a pomoc proti škodcom, kvety v tom vynikajú. Maximalizovať ich účinnosť môžete takto:

Prvým pravidlom pri výsadbe kvetov v záhrade je vysádzať ich radšej do trsov než ako jednotlivé rastliny. Takto budú ich potenciálne repelentné vlastnosti účinnejšie a ľahšie ich nájdu opeľovači aj škodcovia, ktorých chcete „chytiť“.

Hoci hlavným cieľom výsadby kvetov v záhrade je prospieť plodinám, nezabúdajte na farbu, tvar, výšku a dlhovekosť. Pred výsevom semien premýšľajte o tom, ako budú rastliny vyzerať.

Nie každá kvetina, ktorú vysadíte, musí byť pôvodná pre danú oblasť a mnohé z najobľúbenejších sprievodných rastlín pravdepodobne nebudú, ale občasné zaradenie niekoľkých pôvodných rastlín zlepší ekosystém vašej záhrady.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj