Pondelok 20. mája, 2024
„Nejde len o ovocie a zeleninu. Ide aj o to, aby sme boli vonku s ostatnými v prirodzenom prostredí,“ hovorí environmentálna profesorka Jill Littová. (Foto: ilustračné)

Štúdia: u záhradkárov je riziko chronických a duševných ochorení nižšie

V rámci vôbec prvej randomizovanej kontrolovanej štúdie komunitného záhradkárstva sa zistilo, že okrem konzumácie väčšieho množstva vlákniny a väčšej fyzickej aktivity ‒ dvoch známych spôsobov znižovania rizika rakoviny a chronických ochorení ‒ sa u tých, ktorí sa radi venovali práci v záhrade, výrazne znížila aj úroveň stresu, úzkosti a rizika duševných chorôb.

Nová štúdia zameraná na nízkopríjmové domácnosti zistila, že u záhradkárov, ktorí prichádzali na začiatku štúdie s najvyššou mierou stresu a úzkosti, došlo k najväčšiemu poklesu problémov s duševným zdravím.

„Tieto zistenia poskytujú konkrétne dôkazy o tom, že komunitné záhradkárčenie by mohlo zohrávať dôležitú úlohu v prevencii rakoviny, chronických ochorení a duševných porúch,“ uviedla Jill Littová, hlavná autorka výskumu a profesorka životného prostredia na katedre environmentálnych štúdií Coloradskej univerzity v USA.

Ilustračná fotografia

„Nech idete kamkoľvek, všade vám ľudia povedia, že na záhradkárčení je jednoducho niečo, čo im pomáha cítiť sa lepšie,“ podotkla vedkyňa.

Štúdie sa zúčastnilo takmer 300 začínajúcich záhradkárov s priemerným vekom 41 rokov a boli zaradení do zoznamu čakateľov na pozemok v mestskej záhradkárskej kolónii v americkom Denveri. Polovica z nich bola zapísaná do združenia záhradkárov a bol im pridelený bezplatný pozemok s komunitnou záhradou, semená, úvodný kurz záhradkárčenia a študijného sprievodcu. Druhá polovica slúžila ako kontrolná skupina.

Obe skupiny pravidelne vypĺňali dotazníky týkajúce sa ich stravovania, duševného zdravia a fyzických parametrov. Po dvoch sezónach skupina záhradkárov konzumovala o 7% viac vlákniny denne ako kontrolná skupina.

„Zvýšenie príjmu vlákniny o jeden gram môže mať výrazný a pozitívny vplyv na zdravie,“ povedal James Herbert, spoluautor štúdie a riaditeľ Programu prevencie a kontroly rakoviny na Univerzite v Južnej Karolíne.

Podľa vedcov má vláknina veľký vplyv na zápalové a imunitné reakcie a ovplyvňuje mnoho faktorov ‒  od spôsobu metabolizovania potravy, cez zdravú črevnú mikroflóru až po náchylnosť na cukrovku a niektoré druhy rakoviny.

Profesorka Littová uviedla, že komunitné záhradkárčenie má transformačný a niekedy dokonca život zachraňujúci význam, najmä pre prisťahovalcov s nízkymi príjmami žijúcich v bytoch.

„Aj keď prídete do záhrady s tým, že si chcete sami vypestovať jedlo na pokojnom mieste, začnete si obzerať pozemok svojho suseda, vymieňať si techniky a recepty a časom sa vzťahy začnú rozvíjať,“ prehlásila profesorka.


Záhradkárska štúdia bola uverejnená 4. januára v časopise Lancet Planetary Health.


Z anglického originálu preložili J. Č. a LS.

Prečítajte si aj