Pondelok 20. mája, 2024
Pán Zoltán Velebný pri informačnej tabuli o druhoch motýľov (Foto: Anikó Hanzlová)
,

Rozhovor s majiteľom motýlej záhrady: Keď som prvýkrát videl motýliu záhradu naživo, povedal som si, že takú musím mať

Obdivovali ste niekedy poletujúcich motýľov, ich jednoduchosť a farebnú rozmanitosť? Vďaka svojim hebkým krídlam vyzerajú, akoby pochádzali z iného sveta; zrazu sa objavia a v zápätí sú znova preč. Prinášajú so sebou krásny a čarovný závan lahodiaci očiam aj duši. Motýle sú vskutku fascinujúce stvorenia a pohľad na ne prináša pocit pokoja. Pokiaľ patríte k obdivovateľom týchto malých stvorení, máme pre vás dobrú správu. V malej dedinke neďaleko Senca, v Kostolnej pri Dunaji, môžu všetci nadšenci navštíviť čarovný svet motýľov. 

Na svoje si tu prídu nielen deti, ale aj dospelí. Motýliu záhradu s 37 druhmi motýľov prevádzkuje pán Zoltán Velebný. Od prvého júnového víkendu do polovice septembra je Motýlia záhrada podľa počtu motýľov a počasia otvorená pre všetkých, ktorí by chceli spoznať rôzne druhy motýľov pochádzajúce z Afriky, Ameriky či Ázie. V záhrade môže okolo vás poletovať až 380 motýľov a aby sme vám priblížili toto jedinečné miesto, požiadali sme pána Velebného o rozhovor.

Aké sú dôvody toho, prečo ste sa rozhodli chovať motýle?

Motýľ Attacus atlas pochádza z tropických pralesov Ázie a vďaka svojim krídlam o veľkosti 400 cm štvorcových je považovaný za najväčšieho motýľa na svete (Foto: Zoltán Velebný)

Motýle sa mi páčili od detstva, ako malý chlapec som ich naháňal na dvore u starej mamy, mal som v tej dobe malú zbierku, asi 16 motýľov, keďže v tom čase ich ešte bolo z čoho chytať, bolo ich veľa druhov. Keď som prvýkrát videl motýliu záhradu naživo, tak som si povedal, že takú musím mať. Vidím v tom veľký potenciál a takú fantáziu, priniesť ľuďom niečo exotické a zaujímavé.

Ako vznikol nápad založiť si motýliu záhradu? Kde ste sa inšpirovali?

Celý nápad vznikol tak, že som hľadal miesto pre iné podnikanie a úplne náhodne sme išli kvôli tomu aj do bojnickej ZOO a v nej bola aj motýlia záhrada. Akonáhle som vstúpil dovnútra, bol som tam asi dve minúty, už som rozmýšľal nad tým, aký je to výborný nápad a ako by som to urobil ja. Mala to byť vlastne iba vedľajšia atrakcia, lenže prišiel covid a po covide som mohol aspoň tú motýliu záhradu podľa predpisov otvoriť a už ju mám tretiu sezónu. Nakoniec je z nej hlavná atrakcia, nie vedľajšia.

Motýľ sediaci na kvete (Foto: Zoltán Velebný)

Aké druhy motýľov chováte a prečo ste si ich vybrali?

Vyberám si na základe atraktivity, ktoré druhy sa v chove osvedčili a dožili svoju životnosť. Napríklad Morfo majú 4 týždne životnosti, niektoré druhy nočných motýľov žijú iba 7-14 dní, nič nezjedia a sú aktívni iba v noci.

Odkiaľ pochádzajú motýle, ktoré môžeme nájsť vo vašej motýlej záhrade?

Pochádzajú z celého sveta, sú tu motýle z Afriky, Ázie – hlavne južnej časti, potom z južnej a strednej Ameriky, občas severnej.

Majú motýle špeciálne nároky na svoje životné prostredie v uzavretom priestore?

Motýle si vyžadujú dostatok vlhkosti a tepla. Sú tu také, ktoré potrebujú kvetiny kvôli nektáru a sú druhy, ktoré potrebujú ovocie, z ktorého cucajú šťavu. Z ovocia im dopĺňam najmä prezreté banány a pomaranče. Vodu im dolievame na špongie.

Potrava pre motýle (Foto: Anikó Hanzlová)

Stretávate sa s výzvami pri chove motýľov?

Najväčšia výzva je asi to keď príde zásielka s kuklami, aby boli čo najrýchlejšie uložené v liahni a aby sa im zabezpečila teplota a vlhkosť, ktorú potrebujú. Aby sa vyliahlo čo najviac zdravých motýľov, pretože nie všetky sa vyliahnu tak, že napnú krídla a je z nich pekný motýľ. Niekedy sa motýľ zasekne v kukle a nepodarí sa mu vyliezť, alebo aj keď sa mu vyliezť podarí, nedokáže krídla napnúť a ostane pokrčený.

Motýlie kukle (Foto: Anikó Hanzlová)

Ako chovateľ sa musíte asi vzdelávať o živote a správnom chove motýľov. Odkiaľ čerpáte vedomosti?

Zo zahraničia z motýlích záhrad, ako to robia oni, čo všetko je potrebné zabezpečiť. Potom čerpám z rozhovorov, rôznych videí, čo všetko do motýlej záhrady dať, počas sezóny skúšam vysadiť nové kvety a hlavne vysádzam tie, ktoré sa už predtým osvedčili.

Plánujete v budúcnosti rozšíriť motýliu záhradu?

Určite áno, plánujem viac rozdeliť druhy, napríklad by som chcel oddeliť filipínske a tie, ktoré žijú hlboko v pralesoch.

Povedzte nám niečo o najvzácnejších motýľoch, ktoré u vás môžeme nájsť.

Attacus atlas je najväčší druh na svete, nič neje, neprijme potravu, samci viac lietajú ako samičky. Vydávajú minimálnu energiu na lietanie, mal som tu samičku, ktorá sedela štyri dni na mieste.

Morpho peleides, modré motýle pochádzajúce z Kostariky, sú najobľúbenejšie pre asi 95 % návštevníkov. Sú národným symbolom Kostariky.

Papilio, to sú motýle čiernej farby a majú na dolnej časti červený tvar srdiečka.

Vzácne sú ešte Monarchy, oni stihnú za sezónu odchovať aj dve generácie v záhrade. Potom Heliconius a iné.

S akou odozvou sa stretávate u ľudí, ktorí navštívili vašu záhradu?

Motýle si v záhrade sadajú aj na návštevníkov (Foto: Anikó Hanzlová)

Väčšinou ma návštevníci povzbudzujú, aby som pokračoval v tom, čo robím, lebo je to krásna myšlienka. Máme viac návštevníkov, ktorí sa k nám každú sezónu opätovne vracajú; prídu aj 3 až 4 krát za sezónu, pretože sa im to tak veľmi páči, že si návštevu záhrady vždy zaradia do programu.

Podelíte sa s nami o nejaký pekný zážitok zo záhrady?

Prvú sezónu bolo pekné napríklad to, keď jeden pán priniesol svoju manželku do záhrady ako prekvapenie k ich 50. výročiu.

Máte nejaké skúsenosti s návratom chovaných motýľov do voľnej prírody?

Nevypúšťam ich von, exotické motýle nemožno jednoducho vypúšťať do prírody, dožijú tu svoju životnú dráhu.

Máte nejaké zvláštne techniky alebo prostriedky na imitáciu prirodzeného prostredia pre vaše motýle?

Dôležitá je hlavne závlaha, jazierko kvôli zvýšeniu vlhkosti. Motýle majú radi teplo, ale nie suché, našich tunajších 36 stupňov je záťaž aj pre ne.

Jazierko dodáva potrebnú vlhkosť prostrediu (Foto: Anikó Hanzlová)

Ako sa vaša znalosť motýľov premietla do vášho pohľadu na prírodu?

Ilustračný záber (Foto: Zoltán Velebný)

Prírodu som mal vždy rád a napriek tomu, že som motýle obdivoval aj predtým, nazerám na ne už inak. Stal som sa pozornejším voči tomu, čo robia, sledujem ich, či hľadajú miesto na nakladanie vajíčka alebo potravu. Predtým to bolo iba o kráse, ale teraz, ako tu poletujú, sledujem aj, kam si lietajú a čo asi idú robiť, vnímam ich už z inej perspektívy, viac starostlivo.

Je niečo, čo sa môžu ľudia od motýľov naučiť?

U motýľov nezáleží na tom, odkiaľ pochádzajú. Je jedno, z akého sú kontinentu alebo z akého druhu, dobre sa medzi sebou znášajú, pekne sa vedia spolu hrať. Príde aj samec k samičke iného druhu, k páreniu síce nedôjde, ale len tak zo zvedavosti si ju príde pozrieť.

Ďakujeme za rozhovor.

Pozrite si video z motýlej záhrady, v ktorej aj čas ubieha akosi pomalšie. Vďaka priamemu kontaktu s motýľmi si návštevníci odnesú nezabudnuteľný zážitok:

Prečítajte si aj