Sobota 27. apríla, 2024
Víťaz súťaže Európsky strom roka 2024: Srdce záhrady z Poľska s 39 158 hlasmi (foto: FB European Tree of the Year)

Titul Európsky strom roku 2024 získal poľský buk. Slovenský Pálffyho dub získal 14. miesto

1. februára spustilo Environmentálne partnerské združenie podporované Európskou organizáciou vlastníkov pôdy záverečné hlasovanie v súťaži Európsky strom roka 2024 (ETY) na svojej webovej stránke, kde zverejnilo aj zoznam tohtoročných súťažiacich spolu s ich príbehmi. Hlasovanie bolo otvorené pre verejnosť od 1. do 22. februára.

Tento rok sa snažilo získať titul Európsky strom roka 15 stromov z 15 štátov. Tohtoročný víťaz súťaže Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza s 39 158 hlasmi.

foto: European Tree of the Year

Na druhom mieste skončil buk z Bayeux z Francúzska.

foto: European Tree of the Year

Čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v Sardínii. 

foto: European Tree of the Year

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo v stredu v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu  v amfiteátri Yehudi Menuhin, kde potrvá do konca týždňa aj výstava fotiek všetkých tohtoročných finalistov európskeho finále.

Spoluorganizátorka súťaže Kateřina Bolečková vyzdvihla mimoriadny charakter tejto príležitosti: „Areál Yehudi Menuhin, ktorý sa nám podarilo zabezpečiť na večer vďaka obetavej práci kancelárie europoslanca Luděka Niedermayera, je najprestížnejším priestorom na svete.”

Do hlasovania sa celkovo počas februára zapojilo 174 223 milovníkov stromov z celej Európy.

„Je to projekt, ktorý spája komunity v celej Európe a spája rôzne generácie. Prostredníctvom toho podnecuje záujem ľudí o životné prostredie a planétu, ktorú nazývame domovom. To je niečo, čo naša príroda aj spoločnosť skutočne potrebujú,“ hovorí Luděk Niedermayer, jeden z dvoch europoslancov, ktorí sú patrónmi súťaže.

Mesto Malacky sa hrdí Pálffyho dubom v Zámockom parku

Minuloročný titul strom roka 2023 vyhral nna Slovensku 500-ročný dub zo Zámockého parku v Malackách.  

Slovenský reprezentant, známy aj pod názvom „Pálffyho dub“ skončil na európskej súťaži na 14. mieste s viac ako 5000 hlasmi, informovala Martina Hromadová z nadácie Ekopolis.

Podľa Kamila Ftáčnika z Mestského úradu Malacky, ktorý nominoval Pálffyho dub do súťaže, dostal strom jedinečnú možnosť rozpovedať svoj príbeh aj v ostatných krajinách Európy.

„Do pozornosti sa tak dostal nielen strom, ale i mesto Malacky a s nimi nádherný Zámocký park. Pálffyovský dub sa aj naďalej hrdí titulom Strom roka 2023, vďaka čomu už dostal plnohodnotné odborné ošetrenie, a tento rok pribudne aj ekobariéra v jeho okolí,“ dodal Kamil Ftáčnik.

Pálffyho dub (foto: Martin Babarik)
Pálffyho dub (foto: Martin Babarik)

Prečítajte si aj