Pondelok 20. mája, 2024
Tisíce farmárov začali za úsvitu demonštrovať v rôznych regiónoch Španielska a zablokovali niekoľko ciest traktormi na protest proti európskej poľnohospodárskej politike, Valencia, Španielsko, 6. februára 2024. Ilustračná fotografia (Foto: JOSE JORDAN/AFP via Getty Images)

Slovenskí farmári sa pridávajú k európskym protestom a idú do ostrého štrajku

AKTUALIZOVANÉ (8. 2. 2024)

Po valnom zhromaždení Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska (ZVPAS) , ktoré sa uskutočnilo v utorok, sa prítomní uzniesli, že idú do ostrého štrajku po celom Slovensku. Predseda združenia Ján Jelen to dnes ráno potvrdil pre Epoch Times Slovensko. Oficiálnym dňom začatia ostrého štrajku má byť 19. február. K štrajku ZVPAS sa má pridať aj Združenie mladých farmárov Slovenska (ASYF).

ZVPAS už v januári tohto roku poslalo otvorený list ministrovi pôdohospodárstva Richardovi Takáčovi o štrajkovej pohotovosti aj s požiadavkami k jej ukončeniu.

Farmári však stále nedostali svoje požadované priame platby, čo bola ich zásadná požiadavka. Priame platby sú vlastne dotácie od EÚ, ktoré majú pomôcť poľnohospodárom v EÚ prežiť, keďže majú oveľa nevýhodnejšie podmienky ako farmári mimo EÚ kvôli vysokým nákladom a prísnym hygienickým a prevádzkovým podmienkam. Vypláca ich Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ktorá je pod Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

R. Takáč označil ako príčiny neschopnosti vyplácať priame platby skomplikovanie celého procesu počas minulých vlád a kontroly nariadené Európskou komisiou, ktoré zaťažujú PPA a celé ministerstvo.

Výbor v parlamente nebol uznášaniaschopný

Preto opoziční poslanci zvolali mimoriadny výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý sa mal konať ešte minulý štvrtok. Na schôdzi sa mali prejednávať spomínané požiadavky farmárov. Výbor však nebol pre malý počet prítomných uznášaniaschopný a bol rozpustený.

Opozícia tvrdí, že bol sabotovaný neúčasťou koaličných poslancov. Podľa  prezenčnej listiny bolo prítomných 6 poslancov z dvanástich. Neprítomní piati poslanci boli zo strany SMER a Hlas SD, jeden zo strany Slovensko.

Predseda ZVPAS J. Jelen sa po neúspešnom jednaní vyjadril na brífingu, po štvrtkovom zasadaní výboru, že PPA nie je stále schopná vyplatiť platby, a nevie, kde je skutočný problém.

“PPA je v takom stave, že to nevie urobiť, ale nech to pomenuje, kde je problém. Ani dnes sme sa nič nedozvedeli, ako to pôjde ďalej,” uviedol.

Združenie mladých farmárov Slovenska zastupoval na brífingu Marián Glovaťák a vyjadril nesúhlas s výhovorkami súčasnej vlády, ktorá zodpovednosť odtláča na tú predchádzajúcu. “Ešte na prelome októbra-novembra nám bolo komunikované, že sa to všetko stihne vyplatiť. A potom prišiel šok, že nie,” opísal situáciu M. Glovaťák.

Slovenskí farmári nasledujú príklad z Nemecka: „Ak nám nevyhovejú, zablokujeme Úrad vlády traktormi.“ (Rozhovor)

PSSK zatiaľ čaká na reakciu krajín  V4 

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho sa k situácii vyjadril, že sa s partnermi V4 pridajú k protestom európskych kolegov. Protest je namierený proti nedostatkom súčasnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ale aj proti nedostatkom v oblasti poľnohospodárstva súčasných vlád jednotlivých krajín.

Kľúčové stretnutie poľnohospodárov V4 je na programe v polovici februára. “Pokiaľ sa nám podarí skoordinovať spolu s ostatnými farmármi z krajín V4, pôjdeme do ulíc,” uviedol Emil Macho.

Pre Epoch Times Slovensko nám hovorkyňa SPPK Mgr. Jana Holéciová potvrdila, že SPPK začne so štrajkami po dohode s krajinami Vyšehradskej štvorky, nakoľko sa potrebujú spoločne skoordinovať a dohodnúť. Stretnutie V4 sa bude konať 12 – 13. februára vo Varšave za účasti eurokomisára pre poľnohopodárstvo Janusza Wojciechowského.

Počas summitu EÚ v Bruseli farmári blokovali cesty tisíckami traktorov

Štrajkuje celá Európa

Protesty farmárov sa rozširujú po celej Európe. Začalo sa to nespokojnými farmármi v Holandsku a pokračovalo to v Nemecku. Nemeckých farmárov podporili farmári z Čiech, Rumunska, Poľska alebo Maďarska. Nasledovali rázne štrajky vo Francúzsku. Nespokojní poľnohospodári zablokovali aj kľúčovú diaľnicu medzi Holandskom a Belgickom. Vidíme štrajky v Bulharsku alebo Španielsku.

Tento týždeň farmári pokračujú v mobilizácii aj po celom Taliansku, od severu až po juh. Včera dorazili aj do hlavného mesta Ríma.  Chcú sa zastaviť aj v Sanreme, „aby všetkým povedali dôvody, pokojne, ale jasne, že poľnohospodárstvo umiera“.

„Obsadíme Rím, a to nie na jediný deň a nielen traktormi“, oznamuje Danilo Calvani, líder „Cra Agricoltori Traditi“. 

Dôvody protestu sú stále rovnaké: stúpajúce náklady na suroviny, pohonné hmoty a na splnenie podmienok nastavených Európskou úniou, pričom výrobky sa predávajú za rovnakú cenu. Zárobky farmárov sú teda čoraz nižšie a nižšie, čo smeruje k ich neschopnosti uživiť sa. Taktiež zdôrazňujú neférovú súťaž na trhu, keď farmári EÚ nie sú schopní konkurovať svojim kolegom z iných častí sveta, na ktorých sa nevzťahujú rovnako prísne pravidlá.

Podobnú odozvu počuť aj od slovenských farmárov, ktorí  tvrdia a poukazujú na ceny potravín na Slovensku, ktoré  stúpajú, pričom oni predávajú komodity za polovicu. 

Demonštrácie farmárov sa uskutočňujú aj na iných rôznych miestach v Taliansku, minulý týždeň protesty s traktormi dorazili aj do Milána. Protesty sa neustále rozširujú aj po celej EÚ.

J.G. Hannequin: Farmári sú už 20 rokov cieľom verbálnych a fyzických útokov (Rozhovor)
Čo dosiahli nemeckí farmári protestmi?

Prečítajte si aj