Pondelok 20. mája, 2024
Farmári, vodiči kamiónov a ich podporovatelia z celého Nemecka organizujú protesty v hlavnom meste Berlín, zhromažďujú sa pri Brandenburskej bráne a blokujú cesty traktormi a nákladnými autami. 15. januára 2024, Berlin, Nemecko. (Foto: STEFAN FRANK/Middle East Images/AFP via Getty Images)

Reportáž z veľkej farmárskej demonštrácie v Berlíne: „V Nemecku ešte bude horúca zima.“

Na veľkej pondelňajšej demonštrácii v Berlíne to bolo pokojné, ale veľmi emotívne. Okrem farmárov sa zúčastnili aj prevádzkovatelia reštaurácií, remeselníci a občania zo širokého spektra profesijných skupín. Zatiaľčo polícia s 1300 pohotovostnými jednotkami chránila hlavne vládnu štvrť, z rozhovorov s účastníkmi vyplynulo, že ľudia mali evidentne záujem o viac než len o zmenu vlády.

Polícia odhaduje, že na zhromaždenie pri Brandenburskej bráne dorazilo 8500 účastníkov. Predseda Zväzu nemeckých farmárov (DBV) Joachim Rukwied hovoril o 30 000 účastníkoch ústrednej protestnej akcie.

Okrem zástupcov rôznych farmárskych zväzov vystúpil ako rečník tiež spolkový minister financií Christian Lindner (FDP), ktorý obhajoval plánované zníženie príspevku na poľnohospodársku naftu.

Lindner mal zo začiatku problém vôbec sa počuť kvôli pískajúcemu davu. Demonštrantov sa pokúsil ukľudniť predseda DBV Joachim Rukwied. „Je tu minister financií a zaslúži si náš rešpekt, aby sme si ho vypočuli,“ povedal davu. „Žiadam vás a vyzývám vás, aby ste boli pokojnejší.“

Pre mladú ekologickú farmárku Hannah Timmermannovú (31) z Hamburgu nie je protest len o odstránení vlády. To je príliš krátkozraké. „Chceme politiku založenú na rozume a faktoch a nie na ideológii. To je skutočne dôležité.“ Nejde o strany, ale skôr o to, že sa už niekoľko rokov robia politické rozhodnutia, ktoré poľnohospodárstvo stále viac finančne zaťažujú.

Mladá ekologická farmárka Hannah Timmermannová (31) z Hamburgu (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

„Radi by sme zvýšili naše štandardy, ale musíme si to najprv môcť dovoliť. Pokiaľ tomu tak nie je, je potrebná finančná podpora od štátu.“

Wolfgang Gießner (66), farmár zo Saska-Anhaltska vysvetľuje, že protest je o širších veciach ako len vysoká záťaž pre poľnohospodárov. Teraz ide o všeobecné sociálne problémy, ktoré sa dotýkajú okrem iného aj farmárov a ktoré privádzajú do ulíc ľudí z rôznych odvetví. „Odhadujem, že dve tretiny ľudí tu majú niečo spoločné s poľnohospodárstvom a ostatní sú remeselníci a ďalšie profesijné skupiny, ktoré majú, rovnako ako my, problém s celou cenovou politikou federálnej vlády.“

Pokiaľ sa má viac investovať do iných krajín a utrácať tam viac peňazí než na našich vlastných ľudí a potom to bude viesť k dlhom, ktoré budú v budúcnosti znamenať veľkú záťaž pre deti a vnúčatá v tejto krajine, „kam to povedie? Niektorí ľudia si preto hovoria: Prečo by sme mali stále chodiť do práce, keď môžeme brať aj sociálne dávky?“

Wolfgang Gießner na proteste farmárov v Berlíne 15. januára 2024. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

„Nezmyselné zákony, nezmyselná byrokracia, nadmerné dane“

Hans-Joachim Ziemann pracuje v potravinárskej výrobe. Dotknutí farmári sú pre neho len špičkou ľadovca v celej veci: „Nezmyselné zákony, nezmyselná byrokracia, nadmerné dane a neuveriteľné množstvo protichodných zákonov,“ zhrnul svoju kritiku súčasnej politiky voči poľnohospodárom v rozhovore pre Epoch Times.

Farmári už nemôžu dodržiavať všetky nariadenia. „Keď počujem od kamaráta farmára, že musí stráviť viac než polovicu svojej pracovnej doby v kancelárii, aby splnil všetky požiadavky, potom si hovorím, že to už nie je jeho práca.“

Medzi účastníkmi pri Brandenburskej bráne bola aj aktivistka za občianske práva a spisovateľka Angelika Barbeová. Súčasnú politiku federálnej vlády zaraďuje do kontextu 17 cieľov „Agendy 2030“ prijatých Organizáciou spojených národov v roku 2015. „Nemecko je odhodlané Agendu 2030 naplno implementovať,“ oznámila spolková vláda na svojich webových stránkach. Vláda určila svoje vlastné transformačné oblasti pre „udržateľný rozvoj“ z Agendy 2030. Dve z týchto oblastí, ktoré obzvlášť ovplyvňujú nemeckých poľnohospodárov, sú „udržateľné poľnohospodárske a potravinárske systémy“ a „životné prostredie bez znečišťujúcich látok“.

Zoradené traktory protestujúcich farmárov na Ulici 17. júna v Berlíne smerom k víťaznému stĺpu. (Foto: Alexander Gereg)

Znepokojivé slová šéfa WHO

Barbeová vidí cieľ Agendy 2030 v tom, že nemecké poľnohospodárstvo v súčasnej podobe sa zničí, aby sa otázky výživy a dodávok potravín prenechali hlavným akcionárom, ako sú Bill Gates alebo spoločnosť BlackRock.

Nedávne vyjadrenia generálneho riaditeľa WHO Dr. Tedrosa A. Ghebreyesusa zverejnené vo videu považuje Barbeová za znepokojujúce. Šéf WHO povedal:

„Náš potravinový systém poškodzuje zdravie ľudí a planéty. Podieľa sa na vyše 30 % globálnych emisií skleníkových plynov a je zodpovedný za takmer tretinu chorôb na celom svete. Zmena stravovacieho systému na zdravšiu, pestrejšiu a viac rastlinnú potravu je preto nevyhnutná.“

Barbeová to považuje za výzvu na odstránenie poľnohospodárstva, aké dnes poznáme u všetkých národov. Nejde len o existenciu povolania, ale ide o výživu ľudí, ktorú poľnohospodári zaisťujú. „To ma desí!“ hovorí bývalá aktivistka za občianske práva.

Bill Gates zarába peniaze na laboratórnom mäse, pokračoval člen CDU. Dnes je po celom svete viac než 99 spoločností, ktoré zarábajú peniaze na laboratórnom mäse „a chcú nás tu kŕmiť hmyzom a múčnymi červami“. Zároveň chcú zakázať farmárom podnikanie a nemecká vláda sa na tom podieľa svojou poľnohospodárskou politikou. „Takto to nejde.“

Aktivistka za občianske práva a spisovateľka Angelika Barbeová. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

Skupina kovorobotníkov z Dolného Saska sa taktiež zúčastnila protestov pri Brandenburskej bráne. „Týka sa to nás všetkých!“ Netýka sa to len poľnohospodárskej nafty. Od júla budete musieť za svoju dodávku platiť mýto.  „Aký to má zmysel?“ sťažuje sa majiteľ firmy na kovovýrobu. „Nakoniec to musia zaplatiť koncoví zákazníci, teda nakoniec všetci občania.“ To znamená, že zdražie obilie, chlieb, atď. „Preto sme tu.“

Kvôli zmene zákona bude mýto na diaľniciach pre nákladné vozidla spojené s emisiami CO₂. Požiadavka na platenie mýta sa od 1. júla 2024 rozšíri aj na vozidlá nad 3,5 tony. Vozidlá remeselníckych profesií do 7,5 tony mýto platiť nebudú musieť.

Čaká nás globálne plánované hospodárstvo? Protesty poľnohospodárov a Agenda OSN 2030

„V Nemecku bude horúca zima“

Zdá sa, že Lindnerov prejav na zhromaždení poľnohospodárov neupokojil. „Myslím, že protesty budú pokračovať, myslím, že v Nemecku bude horúca zima,“ povedal po zhromaždení farmár zo Severného Porýnia-Vestfálska.

Jeho spoločník dodáva: „Ešte len začíname, teraz sa pustíme do práce!“ Trhy budú teraz tiež zablokované. „Ak ľuďom začne chýbať jedlo, začnú sa viac zaujímať, odkiaľ pochádza.“

„Zákon o kúrení, dotácie na elektromobily – najskôr áno, potom nie. Ak nedokážu hospodáriť so svojim rozpočtom, tak jednoducho cez noc zoberú peniaze farmárom iba preto, že nie sú ich voličmi, to nie je možné,“ pokračoval Vestfálec.

Maďarskí politici prišli do Berlína podporiť protesty

Maďarský regionálny politik Patrik Schwarcz-Kiefer (29, nezávislý) a poslanec maďarského parlamentu Bencze János (50, Jobbik – konzervatívny), ktorí pricestovali do Berlína, chcú svojou účasťou na protestoch prejaviť solidaritu s nemeckými farmármi.

„Je pekné vidieť, že nemeckí farmári tu v Nemecku dokázali zorganizovať takýto protest.“ Trochu závidíme, pretože v Maďarsku je to nemožné. „Vláda by sa všetkými prostriedkami snažila zabránit farmárom, aby sa schádzali na protest,“ vysvetľuje Schwarcz-Kiefer.

(Zľava) maďarský regionálny politik Patrik Schwarcz-Kiefer (29, nezávislý) a poslanec maďarského parlamentu Bencze János (50, Jobbik). (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

K protestu nemeckých kolegov sa pridali aj poľskí farmári zo Štetína. „Chceme podporiť nemeckých farmárov, pretože sa nám táto politika nepáči, či už v Nemecku, Poľsku alebo Dánsku. Vo všetkých krajinách EÚ politici ničia poľnohospodárstvo a odvolávajú sa na predpisy EÚ, ktoré nemajú nič spoločné s realitou,“ uviedol jeden z nich.

Poľskí farmári od Štetína podporujú protesty farmárov v Berlíne. (Foto: Matthias Kehrein / Epoch Times)

Farmári pokračujú v demonštráciách v hlavnom meste

Po veľkej farmárskej demonštrácii uviedla tlačová hovorkyňa berlínskej polície Beate Ostertagová deníku Epoch Times, že okrem individuálnych zadržaní účastníkov používajúcich pyrotechniku prebehla akcia bez problémov.

Na zhromaždenie v Berlíne dohliadalo 1300 policajtov, za podpory kolegov zo Saska a Meklenburska-Predpomoranska a spolkovej polície. „Celkovo to bolo dobre pripravené a zorganizované stretnutie, ktoré prebehlo podľa plánu,“ povedala Ostertagová.

Niektorí farmári pokračovali v protestoch v hlavnom meste bezprostredne po veľkej pondelkovej demonštrácii. V utorok ráno stáli s traktormi a ďalšími vozidlami na Ulici 17. júna, uviedla polícia. Hovorilo sa zhruba o 330 vozidlách, ktoré bolo ale ťažko spočítať, keďže neustále prichádzali a odchádzali, uviedla polícia. Okrem toho v noci naviac prebiehala vigília Spolku slobodných farmárov.

Lídri parlamentných skupín SPD (Sociálnodemokratická strana), FDP (Slobodná demokratická strana) a Zelených pozvali v pondelok popoludní zástupcov poľnohospodárov na stretnutie do Nemeckého snemu. To však neprinieslo žiadne výsledky.„Teraz sa sústredíme na diskusiu, ktorá bude prebiehať počas niekoľkých nasledujúcich dní a dúfame, že sa nájde riešenie, ktoré môže podporiť aj poľnohospodárstvo,“ povedal predseda Zväzu nemeckých farmárov Rukwied. V opačnom prípade si „vyhradzujeme právo podniknúť ďalšie kroky“.

Pôvodný článok

Slovenskí farmári nasledujú príklad z Nemecka: „Ak nám nevyhovejú, zablokujeme Úrad vlády traktormi.“ (Rozhovor)

Prečítajte si aj