Sobota 27. júla, 2024
Ústavný súd SR, Ilustračné foto

Novela Trestného zákona je prezidentkou podpísaná, no stále nie je v Zbierke zákonov

Azda najdiskutovanejšou témou súčasnej politickej scény je aktuálne už schválená novela Trestného zákona, ktorú poslanci Národnej rady SR odsúhlasili 8. februára v skrátenom legislatívnom konaní. Za novelu v parlamente hlasovalo 78 poslancov. Opozícia rýchlo pripravovanú novelu týždne kritizovala, organizovala protesty na námestiach a volala po odbornej debate k pripravovaným zmenám. Rozprava k novele trvala takmer tri mesiace.

Novela ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, prináša napríklad zmeny vo výške škody, znižuje trestné sadzby pri majetkových a hospodárskych trestných činoch, teda aj pri korupcii, zavádza restoratívnu justíciu (uprednostňovanie alternatívnych trestov a ich individualizácie) a napr. výrazne skresáva doby premlčania trestného stíhania.

Novelou Trestného zákona sa mení aj Trestný poriadok. Do ustanovení Trestného poriadku pri predbežnom prejednaní obžaloby sa tak dostala procesná novinka – ak sudca rozhodne o prijatí obžaloby, musí odôvodniť, prečo obžalobu neodmietol a vec nevrátil prokurátorovi a prokurátorovi alebo obvinenému vzniká možnosť podať sťažnosť proti takémuto rozhodnutiu sudcu o prijatí obžaloby a vytýčeniu hlavného pojednávania. Ďalšou novinkou je možnosť pre ministra spravodlivosti, aktuálne Borisa Suska (Smer- SD), otvoriť dohodu o vine a treste aj tri roky po jej uzavretí.

Prezidentka novelu podpísala

Novela je teda schválená, avšak ešte neúčinná a zatiaľ ani oficiálne platná, nakoľko zákon sa stane platným až zverejnením v Zbierke zákonov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová avizovala, že zváži všetky možnosti postupu, ktoré má k dispozícií, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť ani na chvíľu. Hovorca prezidentky Martin Strižinec uviedol, že prezidentka Z. Čaputová prijatie novely považuje za zlú správu pre Slovensko a všetkých občanov.

Premiér Robert Fico novelu podpísal až šesť dní po jej schválení parlamentom. Následne návrh zákona doručil prezidentke spolu s listom, v ktorom prezidentku vyzval k vetovaniu novely Trestného zákona, a aby ako jednu z pripomienok navrhla aj 20-ročnú premlčaciu dobu pri násilných sexuálných strestných činoch či pri trestných činoch proti životu a zdraviu.

„Plne rešpektujem vaše ústavné právo vrátiť Národnej rade (NR) SR zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Pokiaľ sa ho rozhodnete využiť, dovoľujem si vám navrhnúť konkrétne legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch,“ uviedol premiér vo svojom liste adresovanom prezidentke.

Hoci Z. Čaputová od počiatku avizovala nesúhlas so skráteným legislatívnym konaním v prípade schvaľovania tak podstatného kódexu, akým Trestný zákon bezpochyby je, prezidentka po schválení zákona NR SR zvažovala dve možnosti – mohla novelu vetovať a vrátiť do parlamentu alebo ju podpísať a rovno napadnúť na Ústavnom súde. 

Novela nadobudne účinnosť 15. marca. Ak by ju vetovala, novela by sa vrátila do parlamentu, kde by ju parlament s najväčšou pravdepodobnosťou opäť schválil. Celý proces by trval určitý čas a po následnom podaní na Ústavný súd by mal Ústavný súd o to menej času na rozhodovanie.

Napokon sa prezidentka rozhodla pre druhý krok, novelu podpísala a rovno napadla na Ústavnom súde. Rovnako novelu na Ústavnom súde napadli aj opoziční poslanci.

Znamená podpis prezidentky súhlas so zákonom?

Podľa predsedu NRSR Petra Pellegriniho (Hlas) tomu “bežný človek nemôže rozumieť inak, ako že hlava nášho štátu s kritizovanou novelou plne súhlasí.“ Podľa P. Pellegriniho, ak bola prezidentka presvedčená, že zákon je v rozpore so záujmami ľudí, mala ho vrátiť s adekvátnymi pripomienkami.

Časť opozície však prezidentke radila, aby novelu podpísala: „Je tu priestor pre veto. Veľmi dobre rozumiem, prečo by bolo dobré, aby ho čo najskôr podpísala. Aby tento zákon nemal šancu byť ani na sekundu účinným,“ uviedla Mária Kolíková z SaS.

Voči týmto radám sa ohradil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok: “Ja nerozumiem takejto pointe. Ak sa raz pod nejaký zákon podpíšem, tak s ním asi súhlasím.“

Podľa politológa Jozefa Lenča sa na sklonku svojho mandátu prezidentka ocitla v jednej z najkritickejších situácií počas svojho funkčného obdobia: „Robert Fico sa rozhodol, že tentokrát nevyužije útoky na jej osobu, aby sa zapáčil vulgárne radikálnemu voličovi, ale rozhodol sa – spôsobom sebe vlastným – zatiahnuť ju do svojich politických hier,“ uviedol.

Novela stále nevyšla v Zbierke zákonov

Na to, aby mohol nejaký zákon oficiálne nadobudnúť platnosť a  stal sa súčasťou právneho poriadku Slovenskej republiky, musí byť zverejnený v Zbierke zákonov. K tomuto kroku v súvislosti s novelou Trestného zákona zatiaľ nedošlo. Opozícia naťahovanie zverejnenia považuje za obštrukciu. „Prečo nedajú voľné ruky Ústavnému súdu, aby mohli konať? Ak zákon nie je v Zbierke zákonov, tak mu nebude pridelené číslo, tak potom akoby Ústavný súd pojednával o imaginárnej veci,“ povedal predseda KDH Milan Majerský.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) však vyvracia akékoľvek podozrenia z úmyselného zdržiavania a tvrdí: „Pri takomto rozsiahlom materiáli nejde o zdržiavanie, ale ide o štandardný proces, keď je potrebné vykonávať korektúry v rámci textu tak na strane Národnej rady, ako aj na strane Zbierky zákonov. Čiže je to úplne štandardný proces a to, že by to malo byť v hodinách, je úplný nezmysel.“ 

Šéf rezortu spravodlivosti neuviedol, kedy dôjde k zverejneniu novely, nakoľko aktuálnou prioritou je predísť chybám v texte zákona a z tohto dôvodu nechcú celý proces uponáhľať. Podľa Suskových slov je novela obsiahly a citlivý zákon, ktorý vyžaduje zdĺhavú korektúru: „Akákoľvek chyba nastane v takom zákone, môže to mať fatálny následok v praxi, treba ísť na to citlivo, s uvážením. Čo i len jedna čiarka zle zapísaná môže byť problém. Je tam ešte obrovská práca na tom, aby sa urobili korektúry, aby sa to celé prešlo, aby sa jednotlivé predpisy dali do metadát, aby sa urobili konsolidované znenia.”

Koalícia zvažuje trestné oznámenie

Márií Kolíkovej sa celý tento postup nepozdáva a zvažuje podať trestné oznámenie pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa: „Tá práca bola predsa urobená kanceláriou Národnej rady, keď ten zákon išiel pani prezidentke. To znamená, že ja neviem teraz, aké čiarky a bodky tu hľadáme. Už to začína byť na hranici aj trestnej zodpovednosti.”

Poslanec za SNS Roman Michelko považuje vyjadrenia M. Kolíkovej za absurdné: „Pretože aj parlament aj minister majú presné lehoty. Ak by tie lehoty nedodržal, vtedy by sa mohlo hovoriť o tom, že je to zneužitie právomoci.”

Premiér Fico sa vyjadril, že vyžmýkajú všetky dostupné možnosti, aby novela riadne nadobudla účinnosť: „Využijeme všetky lehoty, ktoré máme k dispozícii. Nikto z nás neporuší žiadny zákon a urobíme všetko pre to, aby novelizácia Trestného zákona nadobudla účinnosť tak, ako sa snaží pani prezidentka urobiť všetko pre to, aby táto novelizácia účinnosť nenadobudla.“

Zabráni neskoré zverejnenie novely pozastaveniu jej účinnosti zo strany Ústavného súdu?

Prezidentka nevidí dôvod na nezverejnenie vládnej novely v Zbierke zákonov, nakoľko bola podpísaná všetkými troma najvyššími ústavnými činiteľmi.  Poukázala na skutočnosť, že podľa štatistík doterajších zákonov prijímaných v skrátenom legislatívnom konaní zvykli byť tieto zverejnené za dva dni.

Naviac, podľa názoru Z. Čaputovej Ústavnému súdu SR nebráni samotné nezverejnenie v Zbierke zákonov, aby mohol rozhodovať v otázke pozastavenia účinnosti novely: „Argumentácia k tomu je aj súčasťou môjho podania,“ doplnila.

Minister spravodlivosti Susko zas poukázal na staršie rozhodnutie Ústavného súdu. „V minulosti už Ústavný súd judikoval, že prekážkou začatia konania je to, ak zákon, o ktorom majú rozhodovať, nenadobudol všetky atribúty zákona,“ uviedol a pravdepodobne mal na mysli práve atribút platnosti, ktorý zákon nadobúda jeho zverejnením v Zbierke zákonov.

Prečítajte si aj