Pondelok 20. mája, 2024
Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) (vľavo) a námestník Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar (Foto: TASR - Jaroslav Novák)

Premiér by chcel obísť prezidentku pri vymenovaní nového šéfa SIS

Po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová odvolala riaditeľa Michala Aláča, je post šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) od augusta 2023 neobsadený. Momentálne právomoci a povinnosti riaditeľa SIS vykonáva námestník riaditeľa SIS Tomáš Rulíšek. Premiér Robert Fico zvažoval, že novým šéfom SIS by mohol byť Tibor Gašpar, avšak bývalý policajný prezident je aktuálne obvinený a aj obžalovaný a s jeho menovaním by prezidentka mohla mať problém. Nakoniec sa R. Fico predsa len rozhodol staviť na Gašpara, ale Pavla, Tiborovho syna.

Pavol Gašpar, aktuálne tajomník na ministerstve spravodlivosti, bol ako nominant na post šéfa SIS jednohlasne schválený vládou. Návrh bol odoslaný do prezidentského paláca a čaká sa na reakciu prezidentky. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva práve prezident SR. Hovorca prezidentky, Martin Strižinec uviedol, že aktuálne nie je zmena vo vedení SIS top témou: „Zmena vo vedení SIS nie je nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela prezidentka Zuzana Čaputová v najbližšom čase zaoberať.“ 

„Akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by podľa prezidentky nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami,“ dodal. 

Prezidentka v relácií Na telo TV Markíza povedala, že toto vymenovanie môže prenechať svojmu nástupcovi. S takým postupom súhlasí aj politológ Juraj Marušiak: „Jeho nevymenovanie (riaditeľa SIS) nemusí automaticky znamenať nečinnosť alebo ohrozenie inštitúcie, ktorá svoje vedenie má a aj v prípade, že šéf vymenovaný nie je, existuje jeho štatutárny zástupca, ktorého možno poveriť vedením.“ 

Avšak na margo odloženia menovania riaditeľa SIS na niekoľko mesiacov dodáva: „Rozhodnutie ponechať menovanie na budúceho prezidenta je však nepochybne výnimočným krokom a malo by byť dostatočne zdôvodnené.“ 

Kto je nominant na post šéfa SIS – Pavol Gašpar?

Pavol Gašpar je teraz štátnym tajomníkom na ministerstve spravodlivosti. Vyštudoval právo na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave a má za sebou bohatú profesnú kariéru. Najskôr pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Nitre, neskôr v NAKA. Pracoval aj v Kancelárii Súdnej rady SR a tri roky ako asistent sudcu na Najvyššom súde SR. Pôsobil aj ako vyšší súdny úradník na Okresnom súde v Nitre. Následne vykonával advokáciu, kedy zastupoval svojho otca, ako aj mediálne známeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Pavol Gašpar sa preslávil aj svojimi výrokmi z nahrávky z poľovníckej chaty v Čifároch, kde sa stretával so špičkami Smeru. Na nahrávkach figuroval spolu s R. Ficom, advokátom Marekom Parom, Robertom Kaliňákom a otcom N. Bödöra Miroslavom. P. Gašpar a M. Para tam mali inštruovať R. Kaliňáka, ako má vypovedať o Ľudovítovi Makóovi na polícii. Na nahrávke sa mal P. Gašpar tiež vyjadriť k odstaveniu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, keď sa vulgárne vyhrážal jeho možnou fyzickou likvidáciou.

V súvislosti s nelegálnym odpočúvaním poľovníckej chaty bol P. Gašpar trestne stíhaný pre zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy minulý rok vo februári. Dozorujúci prokurátor napokon trestné stíhanie po dvoch mesiacoch zastavil a obvinenie zrušil.

Premiér plánuje prezidentku obísť 

Premiérovi Ficovi sa nepáčia obštrukcie prezidentky, k čomu sa vyjadril na sociálnej sieti: „Nikto neočakáva, že prezidentka vymenuje kandidáta vlády SR zajtra, ale slová hovorcu prezidentky vyvolávajú opodstatnené otázky, komu to vlastne Zuzana Čaputová slúži.“ 

Ďalej cez sociálne siete prezidentke odkazuje: „Dali ste nám ďalších tisíc dôvodov na to, aby sme dostali novelizáciu Trestného zákona do života. A zamysleli sa nad tým, ako reagovať na vašu nečinnosť pri menovaní nového riaditeľa SIS.” 

Naráža tým na svoje vyjadrenia, kedy v “normálnom časovom období” vedia prezidentku zbaviť “tohto bremena” a to tak, že by jednoduchou väčšinou poslancov v parlamente zmenili zákon o tom, kto bude mať menovacie právomoci.

Ak by R. Fico napadol menovacie právomoci, prezidentka Čaputová by tento krok s najväčšou pravdepodobnosťou spochybnila, nakoľko ako uviedla:  „V zmysle našej Ústavy, hlava štátu má výlučné menovacie právomoci, pokiaľ ide o vyšších štátnych úradníkov.“ 

Ficov návrh odobrať prezidentovi právo menovať riaditeľa SIS neplánuje podporiť ani bývalý stranícky kolega, predseda strany Hlas-SD a podpredseda parlamentu Peter Pellegrini. „Predstavte si, že takúto debatu sme už mali a ani o nej neviete. Ja som sa postavil k tomu tak, že to tak nebude. Postavím sa k tomu aj druhýkrát,” uviedol Pellegrini v diskusnej relácií Na hrane v TV JOJ.

V minulosti sa to už stalo

Počas pomerne krátkej histórie Slovenskej republiky už boli raz prezidentovi odobraté právomoci menovať šéfa SIS. Keď prezident Michal Kováč odmietol menovať za šéfa SIS Ivana Lexu v roku 1995, HZDS presadilo novelu zákona o SIS, podľa ktorej riaditeľa SIS vymenúvala vláda, a nie prezident. Neskôr Mikuláš Dzurinda túto kompetenciu hlave štátu vrátil.

Na situáciu z 90. rokov si zaspomínal aj Gábor Grendel (hnutie Slovensko): „Tiež nebol Lexa trestne stíhaný, nebol ani obžalovaný, len existovali určité morálne hranice, ktoré vyhodnotil prezident ako také, ktoré boli touto nomináciou prekročené.“

Podľa prezidentky je latka položená už priveľmi nízko, keď na riaditeľa SIS má postačovať nebyť obžalovaný a obvinený. Za nevymenovaním šéfa SIS nevidí obštrukciu. „Nebola by som prvá hlava štátu, ktorá by sa rozhodla dokonca v dlhšom časovom spektre, že už nebude uplatňovať menovacie právomoci vzhľadom na to, že jej končí mandát,“ poznamenala Čaputová v relácií Na telo na TV Markíza.

Prečítajte si aj