Sobota 27. júla, 2024
Systém Android od spoločnosti Google je najrozšírenejším systémom pre smartfóny na svete (Pixabay/ Philipp_Pistis)

„Nájdi moje zariadenie“: Google používa vaše zariadenie na vyhľadávanie cudzích predmetov

Užívatelia systému Android sa čoskoro stanú súčasťou globálnej siete – nie Google, ale siete Nájdi moje zariadenie (Find My Device). Ak nepodniknete žiadne kroky, umožníte spoločnosti používať vaše vlastné zariadenie na vyhľadávanie cudzích predmetov a zariadení.

To, že Google pozná vašu polohu, nie je nič nové. Ako však spoločnosť oznámila v e-maili svojim užívateľom, Google sa snaží zistiť polohu všetkých vašich zariadení aj v prípade, keď ste vy alebo vaše zariadenie offline. Stojí za tým sieť Nájdi moje zariadenie, ktorá bude čoskoro k dispozícii.

Samotná služba nie je nová. „Doteraz muselo byť vaše zariadenie online, aby ho služba Nájdi moje zariadenie mohla nájsť. V budúcnosti bude táto funkcia fungovať aj v prípade, že budú offline,“ uvádza sa v e-maili. Bude fungovať pre slúchadlá a príslušenstvo, „aj keď nemajú žiadne pripojenie k vášmu zariadeniu“, a pre „kompatibilné sledovacie zariadenia na peňaženke, kľúčenke alebo bicykli“.

Informácie od tretích strán

Doterajšie fungovanie vyhľadávania polohy sa dá vysvetliť jednoducho: zariadenie, ktoré je online, je pripojené k sieti a môže odosielať a prijímať informácie. Môže buď samo oznámiť svoju polohu, alebo ju aspoň zúžiť pomocou informácií zo siete. Ak zariadenie nie je pripojené k sieti alebo nemôže aktívne oznámiť svoju polohu, je to zložitejšie. Spoločnosť Google to vysvetľuje:

„Zariadenia v sieti vyhľadávajú blízke objekty prostredníctvom Bluetooth. Ak objekty rozpoznajú, odošlú ich polohu aplikácii Nájdi moje zariadenie prostredníctvom zabezpečeného pripojenia. Vaše zariadenia so systémom Android zasa robia presne to isté, aby pomohli ostatným nájsť ich predmety (zariadenia), keď sú offline a sú detekované v blízkosti.“

Ide o podobnú metódu hľadania stratených predmetov používanú dávno pred smartfónmi a službou Google. Predtým, ak ľudia nemohli niečo nájsť sami, požiadali o pomoc rodinu, susedov alebo políciu.

To však tiež znamená, že všetky zariadenia so systémom Android na celom svete, od fitness trackerov cez chladničky až po autá, vyhľadávajú zariadenia v okolí. Ak nejaké nájdu, odošlú jeho číslo a (odhadovanú) polohu na server spoločnosti Google. Tam sú uložené. Ak potom niekto hľadá konkrétne zariadenie, Google sa môže pozrieť do jeho zoznamu a zistiť, kde sa zariadenie nachádza alebo naposledy nachádzalo.

Ak napríklad hľadáte svoje slúchadlá a sú stále online, Google vie, kde sa nachádzajú prostredníctvom siete. Ak sú offline, Google vie, že ich často máte v peňaženke – a kde sa nachádzajú. Ak ani to nepomôže, Google sa opýta iných zariadení, či „vidia“ vaše slúchadlá. Inými slovami, Google prepája údaje o polohe, ktoré sú už roky uložené vo všetkých zariadeniach, a sprístupňuje ich svojim užívateľom.

Google samozrejme neumožňuje tak ľahký prístup k údajom: „Poloha vašich zariadení je zašifrovaná pomocou kódu PIN, vzoru alebo hesla zariadenia so systémom Android. Je viditeľná len pre vás a ľudí, s ktorými zdieľate svoje zariadenia v aplikácii Nájdi moje zariadenie. Nie sú viditeľné pre spoločnosť Google a nepoužívajú sa na žiadne iné účely.“

Hoci spoločnosť ubezpečuje, že údaje o polohe sú zodpovedajúcim spôsobom chránené, spôsob akým ich zhromažďuje znamená, že je možné vytvárať profily pohybu jednotlivých osôb, a nielen to:

Ak sa dve zariadenia opakovane dostávajú do vzájomného kontaktu, možno z toho okrem iného vyvodiť vzťahy: kontakty od pondelka do piatku medzi 8. a 16. hodinou ukazujú na kolegov v kancelárii, kontakty v čase obeda na stretnutie v jedálni a piatkové večerné kontakty môžu ukazovať na kamarátov pri bowlingu alebo na milostný vzťah – podľa toho, či sú do toho zapojené ďalšie osoby. Zásadnú možnosť potvrdzuje aj skutočnosť, že spoločnosť Google vo svojich podmienkach služby  takéto využitie výslovne zakázala.

Nájdi moje zariadenie je automaticky aktívne

Ako vyplýva z e-mailu od spoločnosti Google, užívatelia mali 3 dni – v tomto konkrétnom prípade do večera 3. júna – na to, aby vo „webovej verzii“ aplikácie Nájdi moje zariadenie uviedli, že si neprajú účasť v sieti. Toto rozhodnutie sa na začiatku týkalo všetkých zariadení so systémom Android prepojených s príslušným účtom Google.

Akonáhle bude funkcia následne aktivovaná – automaticky – užívatelia dostanú oznámenia na svojich príslušných zariadeniach so systémom Android. Pre mnohých je to pravdepodobne posledná pripomienka predtým, ako na novú funkciu zabudnú a ich vlastný smartfón, fitness tracker a ďalšie zariadenia sa stanú súčasťou globálnej špionážnej siete.

V nastaveniach sa potom dá obmedziť alebo aktivovať používanie jednotlivých zariadení. A to tak pre sieťovú funkciu, ako aj pre všeobecné používanie funkcie Nájdi moje zariadenie. Deaktivácia funkcií Bluetooth a Wi-Fi tiež pomáha obmedziť prijímané a prenášané údaje. Funkcia nie je dostupná pre systém Android 8 a staršie, ale tieto zariadenia stále ukladajú „šifrované miesta o sebe a všetkých pripojených zariadeniach“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj