Nedeľa 19. mája, 2024
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a odvolaný predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. (Foto: FB / Mária Kolíková / Súdna rada SR)

K odvolaniu Mazáka a Majerníka zo súdnej rady dopomohla aj Kolíkovej novela

Poslanci Národnej rady odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Jána Mazáka a Andreja Majerníka, lebo stratili dôveru v ich svedomitý výkon právomocí. Opozícia hovorí o rozvracaní právneho štátu a dosadzovaní svojich ľudí na kľúčové pozície v súdnictve. Odvolaní sudcovia dôvody odvolania odmietajú. Ohľadom nových kandidátov na členov súdnej rady v koalícií ešte zhoda nie je, skloňuje sa aj meno Štefan Harabin.

Strata dôvery

Uprostred apríla (16. 4.) bol z postu predsedu ústavného orgánu, Súdnej rady SR, odvolaný Ján Mazák. Dôvodom na odvolanie šéfa rady malo byť hrubé zneužitie funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. 

Mazák žiadal priestor a primeraný čas na prípravu obhajoby. Plánoval sa vyjadriť na májovej schôdzi. Tvrdil, že je mu kladené za vinu niečo, čo je náplňou jeho kompetencie. Členovia súdnej rady mu ponúkli na prípravu argumentov 5 dní, na čo sa Mazák ohradil, že „nevie zaručiť, či to stihne“. Následne členovia zahlasovali, že o odvolaní budú rokovať hneď. Mazák zo zasadnutia odišiel. Avizoval, že podá sťažnosť na Ústavný súd.

O dva týždne neskôr (2. 5.) došlo na pôde Národnej rady SR k odvolaniu aj z funkcie členov súdnej rady. Odvolaný bol Ján Mazák aj Andrej Majerník. Premiér Robert Fico (Smer-SD) pritom už skôr avizoval, že Mazák skončí aj ako člen rady. Postupne bola koalícia schopná presadiť obmenu viacerých členov inštitúcie. J. Mazák a A. Majerník boli do Súdnej rady SR zvolení poslancami v predchádzajúcom volebnom období. Dôvodom odvolania je „strata dôvery v ich svedomitý výkon zverených právomocí“.

Odvolaniam dopomohla aj Kolíkovej novela

„Zákonná úprava pri postupe, ako odvolávať člena súdnej rady, hovorí, že to môže byť v ktorejkoľvek časti funkčného obdobia a fakticky bez dôvodu,“ uviedol poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Pred odvolaním boli Mazák aj Majerník ešte vypočutí na ústavnoprávnom výbore.

„Nečakal som, že nezaberú naše argumenty. Zdalo sa mi, že racionálny prístup našich zákonodarcov by mal vyústiť v to, že to aspoň minimálne dočasne stiahnu a zauvažujú nad tým, čo tam napísať,“ povedal Mazák.

“Odvolanie Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcie členov Súdnej rady SR dokazuje, že premiérovi Robertovi Ficovi a jeho vláde nejde o dôveryhodnosť súdnictva či zabezpečenie spravodlivosti, ale o dosadenie svojich ľudí do kľúčových pozícií v súdnictve,” reagovalo opozičné KDH a zdôraznilo, že aby bola garantovaná nestrannosť a nezávislosť, nominácie do súdnej rady nesmú vzbudzovať akékoľvek pochybnosti.

Zároveň sa hnutiu nepáči, že akákoľvek koalícia môže jednoduchou väčšinou zvoliť členov súdnej rady, pričom takéto nastavenie zaviedla ešte exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Návrh bol vtedy kritizovaný aj odbornou verejnosťou a Európskou komisiou.

Bývalý šéf súdnej rady pripomína, že za člena rady bol zvolený ešte v apríli 2020, teda pred prijatím novely, podľa ktorej bol teraz odvolaný a žiadal, aby to parlament zohľadnil. Pripomenul tiež, že na Ústavnom súde už sú podania členov súdnej rady, ktorých nedávno odvolala vláda. „Ak súdna rada dostala od Národnej rady veľmi silné kompetencie, silnú výbavu, silnú legitimitu, bolo by dobré, aby sa s členmi súdnej rady nakladalo s náležitou úctou,“ uzavrel.

Podľa Majerníka sa odvolanie člena súdnej rady nemôže zakladať na zdôvodnení, ktoré je nepravdivé. Neprijíma obvinenia, že by si svedomito neplnil svoje povinnosti. Poukázal na správy Európskej komisie o právnom štáte s tým, že sa nedosiahlo žiadne zreteľné zlepšenie v zabezpečení dostatočných záruk týkajúcich sa dôvodov na odvolanie členov súdnej rady. Majerník tiež pripomenul potrebu posilnenia nezávislosti súdnych rád, pričom poukázal aj na skúsenosti súdnych systémov našich severných a južných susedov.

Stane sa novým členom a šéfom rady Harabin?

Súdnu radu SR po odvolaní Jána Mazáka z postu predsedu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala. Jej budúcim šéfom by mohol podľa národniarov byť Štefan Harabin. Poslanec SNS Rudolf Huliak to napísal na svojej sociálnej sieti. „Náš návrh na kandidáta je zrejmý, my si za tým stojíme,“ ozrejmil Peter Kotlár (SNS).

„Hľadáme mená, zachytili sme návrh od SNS,“ povedal poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD) a dodal, že o menách sa ešte bude diskutovať. Brániť nebudú ani opozícií, ak bude mať záujem o debatu.

Podľa T. Gašpara dohoda o voľbe Harabina v koalícií zatiaľ nie je. Domnieva sa, že ho nebudú akceptovať všetky politické strany. Je to predčasná otázka, ale budú sa hľadať kandidáti, na ktorých sa koaliční partneri zhodnú. Najskôr musia vypísať lehotu na navrhovanie kandidátov, následne budú vo výbore vypočutí a potom bude voľba v pléne, priblížill.

Premiér Fico uviedol, že koalícia sa nebude v tejto súvislosti hádať. V nominácii Harabina vidí prolém vo „forme”, nie v jeho obsahu. „Tá jeho forma je neudržateľná,“ povedal R. Fico poukazujúc na to, že ide o formálny extrém. Predseda vlády si spomenul aj na to, že ho v minulosti Harabin „posielal do basy” a to zanechalo stopy. „Chápem kolegov v Smere, ktorí sú nervózni z tejto nominácie. Chápem nervozitu v Hlase. Chápem aj taktické kroky predsedu SNS,“ uzavrel.

Šesť sudcovských zástupcov navrhlo za kandidáta na post predsedu Súdnej rady sudkyňu Marcelu Kosovú. Zároveň navrhujú, aby sa voľba konala 14. mája. Informovali o tom členky súdnej rady Dana Jelinková Dudzíková a Ayše Pružinec Eren. „Sme presvedčené, že na čele súdnej rady musí stáť osoba, ktorá vráti súdnej rade apolitický charakter,“ uviedli. Naviac je podľa nich potrebné riešiť nerovný prístup k sudcom i členom súdnej rady.

Prečítajte si aj