Utorok 22. októbra, 2024
Jahody (Foto: Anikó Hanzlová)

Jahodový džem ako od babičky. Pripravte si ho s nami podľa jednoduchého fotoreceptu

Niet lepšej a zdravšej potravy ako tej, ktorú si doma sami pripravíme. Preto je potešujúcou správou, že sezóna jahôd oficiálne otvorila svoje brány a od mája do júla ponúkne ľuďom svoje dary zeme. Miesta samozberov postupne ožívajú a v domácnostiach sa usilovne pracuje na napĺňaní špajziek zásobami zaváranín a džemov. Plody svojej práce si tak môžeme užiť aj v dobe, kedy lokálneho ovocia už na našich poliach nebude. Teraz však máme možnosť nazbierať si čerstvé a prvotriedne ovocie, aby sme si pripravili výborný domáci džem bez akýchkoľvek konzervantov, farbív, aróm a zahusťovadiel. 

Receptov a overených praktík na jeho výrobu je neúrekom, my vám prinášame náš rokmi overený návod, ktorý je nielen jednoduchý, ale aj časovo nenáročný. Takto pripravený džem má intenzívnu jahodovú chuť, dobre sa rozotiera, je zdravý a voňavý. Okrem citrónovej šťavy pôsobiacej ako prírodný konzervant neobsahuje žiadne ďalšie prídavné látky. Pripravujeme ho každoročne a vždy sa tešíme na nové zásoby. Je výborný do palaciniek, koláčov, na chlebík alebo ako plnka do torty. Jeho použitie je naozaj všestranné. 

Umyté a odstopkované jahody (Foto: Anikó Hanzlová)

Jahody majú okrem výbornej sladkej a miestami kyslastej chuti aj prospešné zdravotné prínosy. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B,C, E a minerálov ako mangán, draslík, železo, horčík, vápnik a zinok. Obsahujú antioxidanty, vlákninu, flavonoidy, podporujú vylučovanie vody a metabolizmus. Majú nízky glykemický index, zlepšujú kvalitu zubov a znižujú zápaly v tele.

Na jahodový džem vyberáme najkrajšie jahody. Použijeme iba zdravé, zrelé a kvalitné plody bez viditeľného vonkajšieho poškodenia. 

Suroviny:

5 kg jahôd

2,5 kg cukru (1,5 kg bieleho a 1 kg trstinového)

šťava z 1 citróna (alebo 2 lyžičky kyseliny citrónovej) pôsobiacej ako konzervant

Príprava:

1, Jahody odstopkujeme a umyjeme. Nakrájame ich na menšie kúsky, vložíme do hrnca a rozmixujeme. Pridáme cukor, šťavu z citróna (prípadne kyselinu citrónovú) a všetko dobre premiešame, aby sa cukor spojil s ovocím. Necháme chvíľu odstáť a zatiaľ si pripravíme poháriky, do ktorých budeme hotový a horúci džem dávkovať. Ak sú jahody málo sladké, pridáme podľa chuti ešte cukor.

2, Poháriky potrebujeme pred naplnením vysterilizovať, pretože hotový džem sa už sterilizovať nebude. Do čistých pohárov a ich vrchnákov nalejeme prevarenú vodu a džem postupne dávkujeme do horúcich pohárov, z ktorých sme predtým zliali vodu.

Samotné varenie džemu:

3, Keď máme všetko pripravené, rozmixované jahody položíme na varnú dosku a privedieme k varu. Keď sa začne vytvárať pena, odoberieme ju do taniera a ďalej varíme na miernom ohni. Z hrnca postupne odoberáme dve naberačky rozmixovanej zmesi do panvice a týmto spôsobom ide varenie džemu naozaj rýchlo. 

4, Zmes miešame dovtedy, kým sa nám na panvici nezačne robiť cestička po vareche. Vtedy si odoberieme za lyžičku džemu a urobíme želírovaciu skúšku – lyžičku džemu dáme na vychladený tanier a keď sa nezleje, ale drží tvar a je stuhnutý, je uvarený. Dávkujeme do pohárov. Z dvoch naberačiek vznikne zhruba džem do ½ pohára. Pod okrajom pohára necháme asi 0,5 cm miesto. 

Cestička na panvici znamená hotový džem a želírovacia skúška potvrdzuje jeho hustotu (Foto: Anikó Hanzlová)

5, Týmto spôsobom si neustále odoberáme z hrnca po dvoch naberačkách rozmixovaných jahôd, po stuhnutí na panvici dávkujeme do pohárov a keď máme pohár plný, zatvoríme ho a obrátime hlavou nadol, aby sa vysterilizoval ešte vrchnák. Zároveň počas chladnutia vrchnák priľne k poháriku a džem sa dosterilizuje. V tomto postupe pokračujeme, až kým sa neuvarí všetok džem. Džem počas celej doby varenia starostlivo miešame. 

6, Vychladnuté poháriky nakoniec otočíme hore vrchom a odložíme na tmavšie miesto. Z tejto dávky nám vyšlo 13 fliaš. 

Prajeme vám dobrú chuť!

Prečítajte si aj