Pondelok 20. mája, 2024
4. marca 2024 si holistický terapeut Břetislav Bátěk (vľavo) a jeho partnerka Magdaléna Staňková pozreli piate predstavenie Shen Yun Performing Arts v pražskom kongresovom centre. (Katarína Tomanová/The Epoch Times)
»

Holistický psychoterapeut: Predstavenie Shen Yun sa dotýka duše

Od piatku 1. marca 2024 odohral tanečný súbor Shen Yun Performing Arts v pražskom Kongresovom centre v Prahe päť predstavení, svoje šieste predstavenie odohralo v Štátnej opere. Ponúkame bezprostredné reakcie divákov po zhliadnutí ich tanečného vystúpenia.

Psychoterapeut Břetislav Bátěk sledoval predstavenie so svojou partnerkou Magdalénou Staňkovou a oboch zaujala jeho hlboká myšlienka: „Predstavenie sa dotýka našej duše a hovorí o našej podstate,“ povedal s dojatím pán Bátěk. „Či už ide o špeciálne efekty, svetelné efekty alebo duchovné aspekty, všetky sú vynikajúce a krásne… Všetky kostýmy sú veľmi nádherné, repertoár kostýmov bol široký a nápaditý, aj samotní tanečníci sú veľmi dobrí,“ dodal s nadšením.

„Predstavenie je naozaj krásne,“ povedala pani Staňková. „Tanečníčky boli veľmi elegantné a ešte aj to, že mali nohavice pod sukňou to bolo moc krásne.“ 

Najviac však obdivuje odvahu umelcov Shen Yun: „Všetci sú veľmi odvážni. Toto som nikdy nečakala. Odvážia sa verejne odsúdiť komunistickú Čínu. Veľmi obdivujem ich odvahu, sú naozaj statoční.”

V ten istý večer prišli na predstavenie Shen Yun aj pán Róbert Drotár – pôvodom zo Slovenska, v súčasnosti pôsobí ako solution architekt OTT (Over the Top) v Prahe a jeho manželka Ľudmila Drotárová banková špecialistka. 

Večer 4. marca 2024 si Robert Drotár, solution architekt a jeho manželka Ludmila Drotárová, bannková špecialistka, pozreli piate predstavenie Shen Yun Performing Arts v pražskom Kongresovom centre. (Katarína Tomanová/The Epoch Times)

„Je to veľmi výpravné, epické a naozaj krásne. Tanečníci boli dobre natrénovaní a podali veľmi dobrý výkon,” pochválila účinkujúcich  pani Drotárová. „Videli sme tam určitú revoltu voči terajšiemu režimu v Číne,” dodala.

Shen Yun Performing Arts vo svojich vystúpeniach oživuje na javisku tradičnú čínsku kultúru a obnovuje koncept starodávnej čínskej viery v rešpektovanie neba a bohov.

Pán Drotár povedal: „Všimli sme si, že čínske komunistické úrady sa snažia potlačiť tradičnú kultúru, ale toto predstavenie je presným opakom. V skutočnosti ukazuje vývojový proces čínskej kultúry a vracia sa k jej pôvodu, k pôvodným koreňom.“

 Pán Drotár sa ďalej  zamýšľal: „Keď ľudia niečo uvidia alebo počujú, určite o tom budú premýšľať. Akákoľvek snaha môže spustiť zmenu, hoci to určite nie je jednoduchý proces, je to dlhodobý postupný proces. Ide o proces krok za krokom a toto predstavenie umožňuje ľuďom pozrieť sa na problém z inej perspektívy.“

Výnimočným zážitkom bolo predstavenie aj pre nepočujúci pár z Trebíča, Václava Kyprého s manželkou. 

Nepočujúci pár – Pán Kyprý Václav s manželkou na predstavení 5. Marca 2024 v Kongresovom centre Praha (Katarína Tomanová/The Epoch Times)

Svoje dojmy a pocity z predstavenia vyjadril týmito slovami: „Pre nás ako nepočujúcich je to na pohľad naozaj zázrak, silný zážitok, je to až neuveriteľné. Máme z toho zimomriavky. Tanec neuveriteľný a aj to premietanie. Povedal by som, že som v živote nič také nevidel – nemám slov – je to neuveriteľné predstavenie.” 

Pani Olga Klaudyová prišla na predstavenie Shen Yun so svojím žiakom. Bývalá majsterka v gymnastike na Ukrajine a v súčasnosti učiteľka na strednej škole v Dečíne bola po vzhliadnutí predstavenia nadšená. 

Pani učiteľka zo strednej školy v Dečíne Olga Klaudyová – prišla na predstavenie Shen Yun do Prahy v podvečer 3. marca 2024

Na otázku, ako sa jej páčilo predstavenie,  odpovedala s dojatím v hlase: „Páčilo sa mi predstavenie ako po fyzickej stránke, tak aj po stránke baletnej. Veľmi ma oslovila myšlienka duchovná.…pociťujem až také mrazenie, niečo nádherné.“

V jednom z príbehu obdivovala oddanosť mladej ženy, ktorá dokázala čakať na svojho manžela: „Veľmi sa mi páčil príbeh, kde čakala osemnásť rokov na svojho vojaka. V súčasnej dobe to je tak aktuálne“, vyjadrila pani Olga s dojatím a rozcítením. „A toto bola tá pravá láska, ktorá čakala i na úkor toho, že rodičia sa jej vzdali. To bolo úžasné. To je potrebné v dnešnej dobe.“ 

Prečítajte si aj