Pondelok 20. mája, 2024
Deborah a William Kingovci si 10. januára 2024 užívali večerné predstavenie Shen Yun v Symfonickej sieni v Atlante (Sharon Lin/The Epoch Times)
»

Shen Yun si „zaslúži Grammy“, hovorí hudobník, ktorý je držiteľom tohto ocenenia

William King, držiteľ ceny Grammy a spoluzakladateľ skupiny The Commodores, navštívil 10. januára predstavenie Shen Yun Performing Arts v Symfonickej sieni v Atlante. Sprevádzala ho manželka Deborah, ktorá je manažérkou charitatívnej nadácie na dôchodku.

Manželia si predstavenie Shen Yun prišli pozrieť už druhýkrát v rámci osláv štvrtého výročia svadby. K ich spokojnosti bolo predstavenie také dobré, ako si ho pamätajú.

„Veľmi sa mi to páčilo. Snažili sme sa nájsť si čas, aby sme si ho mohli pozrieť, a nakoniec sa nám to podarilo,“ tešila sa pani Kingová. „Kostýmy, tanec, kultúra – všetko v tom predstavení bolo krásne.“

Shen Yun Performing Arts sídli v New Yorku a je poprednou svetovou spoločnosťou klasického čínskeho tanca a hudby. Od roku 2006 každoročne predstavuje úplne nové choreografie aj hudbu a prináša umelecké potešenie divákom po celom svete.

Kingovi sa páčila myšlienka, že Shen Yun oživuje tradičnú kultúru, no zároveň oceňoval, že je v ňom vždy niečo nové a neočakávané. Predstavenie bolo podľa jeho slov „skvelé”.

„Myslím, že tentoraz je to iné. Keď som ho videl naposledy, bolo to vynikajúce, a preto sme sa sem opäť vrátili – tentoraz však skombinovali animáciu so skutočnou akciou. Spôsob, akým to urobili, je naozaj pozoruhodný,“ povedal.

„Nemôžete opomenúť nové veci, lebo inak by vás to omrzelo – robiť stále to isté. Myslím si, že klasika je dôležitá, naša kultúra je tiež dôležitá, ale vždy by ste sa mali snažiť nájsť v nej niečo nové, pretože to vám dodáva vitalitu a energiu.“

Podľa webovej stránky Shen Yun, inovatívna digitálna technológia vytvára plynulú interakciu medzi projekciou na pozadí a účinkujúcimi na javisku. Tento patentovaný 3D vynález prináša divákom „vyrozprávanie príbehov bez obmedzení“ tým, že „rozširuje javisko do neobmedzených sfér“.

„Veľmi sa mi páčil tanec, a tá hudba bola neuveriteľná. Projekcia za nimi bola fascinujúca, skutočne ma to bavilo. Spôsob, akým spojili animáciu a reálnu akciu, bol neuveriteľný. Už len kvôli tomu sa oplatilo prísť,“ rozplýval sa King.

Po komunistickom prevrate v Číne v roku 1949 si tradičná kultúra prešla obdobím deštrukcie. Od založenia súboru Shen Yun si umelci dali za cieľ oživiť 5 000 rokov starú čínsku kultúru inšpirovanú bohmi.

Predstavenie pozostáva zo série krátkych segmentov, ktoré divákov prevedú históriou a rozsiahlymi oblasťami Číny. Pomocou klasických čínskych, ľudových a etnických tancov a sólových hudobných vystúpení umelci rozprávajú príbehy od najstarších čias až po súčasnosť.

Kingovej sa obzvlášť páčilo sólové vystúpenie na erhu, starobylom dvojstrunovom nástroji. „Naozaj sa mi to veľmi páčilo. Nikdy predtým som tento nástroj nevidela ani nepočula – a jeho zvuk som si zamilovala,“ povedala.

„Na čínskej kultúre je jednoducho niečo výnimočné – jeden z mojich najlepších priateľov je Číňan, takže keď som prišiel, pozrel som si to, a vypočul si ten príbeh – jednoducho mi to pripadalo krásne.“

King uviedol, že z pohľadu hudobníka bolo obdivuhodné, ako sa všetky časti Shen Yun bezchybne zladili.

„Veľmi sa mi páčila choreografia prepojená s hudbou. Nech už hudbu skomponoval ktokoľvek, nech ktokoľvek tancoval, tá choreografia bola plynulá. Bolo to veľmi osobité,“ vyjadril sa.

„Tanečníci sú jednoducho neuveriteľní. Nezáleží na tom, aká dobrá je choreografia, musíte mať niekoho, kto to dokáže. Títo tanečníci to dokázali.“

Orchester Shen Yun je prvým na svete, ktorý kombinuje starobylé čínske a západné hudobné nástroje.

Originálna kompozícia Shen Yun, ktorá dokonale spája vznešenosť západného orchestra s éterickou krásou čínskych melódií, zachytáva hĺbku ľudskej skúsenosti.

„Bolo to úplne úžasné,“ povedal King. „Povedal by som, že si zaslúžia cenu Grammy. Bol som orchestrom naozaj očarený. Rád by som sa stretol s dirigentom a skladateľmi.“

Správy pripravili Frank Xie, Sharon Lin a Jennifer Tseng.

Epoch Times je hrdým sponzorom súboru Shen Yun Performing Arts. O reakciách divákov informujeme od založenia Shen Yun v roku 2006.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj