Pondelok 20. mája, 2024
2. marca 2024 si pán Dan Sirghi pozrel predstavenie Shen Yun Performing Arts v Kongresovom centre Praha. (Foto: Zdenka Danková / Epoch Times)
»

Český podnikateľ po zhliadnutí súboru Shen Yun v Prahe: Tanec bol jednoducho krásny

V sobotu popoludní sa Kongresové centrum v českom hlavnom meste Praha stalo bránou do iného času a priestoru, keď umelci z umeleckého súboru Shen Yun Perfoming Arts viedli divákov na cestu päťtisícročnej čínskej histórie a oživenia tradičnej čínskej kultúry. Publikum opakovane tlieskalo a opona sa zdvíhala znova a znova. 

Pán Dan Sirghi je ekonomický expert, spoluzakladateľ a finančný riaditeľ pražskej spoločnosti Sirex s. r. o. V rozhovore pre Epoch Times priznal, že na predstavenie ho prilákala reklama na Facebooku, kde ho žiarivé farby a elegancia tanečníkov okamžite chytili za srdce.

Hovorí, že si dopredu predstavoval, ako sa bude na predstavení cítiť: „Pripravil som sa na to. V hlave som mal nejaké predstavy“, a keď sa potom otvorila opona a vyjavila sa naňho scéna plná žiarivých farieb a živého tanca, „bolo to presne také, ako som si predstavoval“.

Pán Sirghi mal z predstavenia len slová nadšenia: „Tanec bol nádherný!“ Obzvlášť naňho zapôsobil tanec žien, pričom si spomína: „Boli také očarujúce a farebné, že ste od nich nemohli odtrhnúť oči.“

Misiou umelcov zo súboru Shen Yun je oživiť tradičnú čínsku kultúru. Pán Sirghi povedal, že každý pohyb a melódia na javisku rozprávali príbeh o dlhej histórii a kultúre Číny: „Bolo to naozaj krásne.“

Jaroslav Procházka s partnerkou Zuzanou Pauserovou na predstavení Shen Yun už po tretíkrát (2. marca 2024/Zdenka Danková/Epoch Times)

Pán Jaroslav Procházka, vedúci pracoviska Tehov na odbornej škole vo Vlašime, tiež navštívil v sobotu popoludní Kongresové centrum v Prahe so svojou dlhoročnou partnerkou Zuzanou Pauserovou, ktorá pôsobí ako zástupkyňa na rovnakej škole. 

Ich dojmy boli veľmi pozitívne. Pán Procházka navštívil Shen Yun už po tretíkrát a najviac sa mu páčilo tohtoročné predstavenie. Pani Zuzana sa vyjadrila:  “Veľmi krásne predstavenie, stojí to za to ho vidieť viackrát.”

Prvýkrát partneri dostali lístky na predstavenie darom, druhýkrát zobrali so sebou aj svoje deti, a teraz prišli na predstavenie so svojimi vnúčatami. 

Najviac ich na predstavení zaujali príbehy o útlaku praktizujúcich Falun Dafa, ktoré sú pre nich najsilnejšie. Z tanečných vystúpení sa im najviac páčil tanec “žlté kvety” z prvej časti predstavenia.

Odnášajú si krásne dojmy z predstavenia a nasledujúci rok sa chcú do Prahy znova vrátiť na nové vystúpenie Shen Yunu.

Prečítajte si aj