Piatok 10. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Kelly / Pexels)
, »

EÚ proti čínskym solárnym panelom plošne nezakročí. Potrebuje ich na splnenie svojich klimatických cieľov

Zatiaľ čo poslední európski výrobcovia solárnych panelov bojujú o prežitie, orgány Európskej únie dali jasne najavo, že nemajú v úmysle plošne obmedziť prílev dotovaných čínskych panelov, pretože by to mohlo spomaliť plnenie klimatických cieľov. Nová legislatíva by mohla pomôcť, ale kým vstúpi do platnosti, bude už pre množstvo európskych spoločností neskoro. 

Európska komisia zahájila 3. apríla 2024 vyšetrovanie dvoch čínskych výrobcov solárnych zariadení pre podozrenie z nezákonných štátnych dotácií. Komisia uviedla, že existujú „dostatočné dôkazy“ o tom, že obe spoločnosti „obdržali zahraničné dotácie, ktoré narúšajú vnútorný trh“.

Vyšetrovanie sa týka tendrov na obrovskú solárnu elektráreň v Rumunsku s inštalovaným výkonom 110 MW. Projekt je čiastočne financovaný z Modernizačného fondu EÚ. Vyšetrovanie bude trvať 3 – 4 mesiace a ak sa obvinenia potvrdia, komisia môže spoločnostiam zakázať prístup k verejným zákazkám v EÚ.

Brusel vyšetruje, či štátne dotácie neumožnili výrobcom podávať neprimerane nízke ponuky. Takáto ponuka by mohla viesť ku nekalým podmienkam hospodárskej súťaže v porovnaní s ostatnými žiadateľmi a znevýhodniť najmä európskych výrobcov solárnych fotovoltaických zariadení.

Od minulého roka musia spoločnosti pri žiadostiach o účasť na verejných zákazkách EÚ poskytovať informácie o štátnych dotáciách zo zahraničia. Niektoré čínske firmy sú podnikmi úplne pod kontrolou čínskeho režimu, čo je prípad jednej z vyšetrovaných firiem, Shanghai Electric UK Co. Ltd, ktorú vlastní štátny podnik Shanghai Electric Group.

Európski výrobcovia solárnych systémov tento krok vítajú. „Vyšetrovanie, ktoré včera zahájila Komisia, považujeme za dôležitý krok, pretože dokazuje, že Komisia sa neobmedzuje len na právne rámce týkajúce sa nekalých obchodných praktík, ale že aj koná podľa týchto rámcov, a to v reakcii na agresívnu stratégiu čínskeho priemyslu, pokiaľ ide o čisté net-zero technológie,“ povedal pre Epoch Times Johan Lindahl, šéf Európskej rady pre solárnu výrobu (ESMC), profesijného združenia európskych výrobcov solárnych panelov.

Podľa neho Čína vynakladá na podporu tohto odvetvia „takmer trikrát až štyrikrát viac dotácií ako my na Západe“, uviedol pre Science Business.

Čínsku fotovoltaiku potrebujeme, vravia politici

Vyšetrovanie nespravodlivých dotácií sa však týka len verejných projektov nad 250 miliónov eur. Všetky ostatné projekty a solárne dovozy zostávajú bez obmedzení. A to napriek opakovaným varovaniam európskych spoločností, že ak EÚ nezasiahne proti čínskemu dovozu, toto odvetvie na starom kontinente zanikne.

Kvôli záplave čínskej fotovoltaiky klesli ceny približne o 40 %, čo síce teší zákazníkov a firmy, ktoré systémy inštalujú, ale európskym výrobcom sa hromadia výrobky v skladoch a musia prepúšťať. Niektorí už začínajú firmy zatvárať.

V roku 2023 krajiny EÚ nainštalovali solárne panely s výkonom 56 GW, čo je historické maximum. Medzitým sú zostávajúci európski hráči v dodávateľskom reťazci solárneho priemyslu vytláčaní lacnejšími čínskymi panelmi.

„Nemôžeme si zatvoriť hranice,“ povedala komisárka pre energetiku Kadri Simsonová 4. marca počas stretnutia s krajinami EÚ. „Veľmi sme profitovali z rekordného počtu inštalácií,“ vysvetlila estónska komisárka a dodala, že hoci je potrebné podporovať solárny priemysel v Európe, je tiež potrebné zaručiť širokú dostupnosť fotovoltických zariadení, „aby sme splnili naše ambiciózne ciele do roku 2030.“

V podobnom duchu sa vyjadrila aj komisárka pre finančné služby Mairead McGuinnessová: „Vzhľadom na to, že sa v súčasnej dobe vo veľkej miere spoliehame na dovoz, aby sme dosiahli ciele EÚ v oblasti využívania solárnej energie, je potrebné zvážiť všetky potenciálne opatrenia vzhľadom na ciele, ktoré sme si stanovili v oblasti energetickej transformácie.“

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck ešte v novembri napísal Európskej komisii list, v ktorom vyjadril znepokojenie nad uvalením obchodných obmedzení na čínske solárne panely. V liste Habeck varoval, že obmedzenia na čínsky dovoz by mohli zničiť rýchlu expanziu zelenej energie v Európe a zdražiť 90 % fotovoltaického trhu. Spoločnostiam, ktoré montujú a inštalujú solárne panely s použitím dovážaných dielov, hrozí bankrot, napísal nemecký minister.

Zariaďte sa po svojom

Namiesto ciel K. Simsonová a jej kolega z oblasti vnútorných trhov Thierry Breton navrhujú založenie Európskej solárnej charty, čo má byť dobrovoľná deklarácia štátov EÚ a veľkoobchodníkov, v ktorej sa zaviazali uprednostňovať panely vyrobené v Európe. Táto deklarácia by mohla byť podpísaná v máji.

Európska komisia dala jednotlivým členským štátom voľné ruky pri poskytovaní finančnej podpory svojim výrobcom fotovoltaiky. Niektoré sa už zariadili, iné nie.

Talianskej spoločnosti Enel sa tento rok podarilo zaistiť pôžičku vo výške 560 miliónov eur na rozšírenie továrne na Sicílii. Pôžičku poskytla Európska investičná banka v spolupráci s talianskými bankami, pričom premiérka Giorgia Meloniová prisľúbila ďalších 90 miliónov eur z národných zdrojov. Nová továreň, ktorá má byť dokončená do konca roka 2024, zvýši výrobnú kapacitu spoločnosti zo súčasných 200 MW ročne na 3 GW ročne.

„Chceme a potrebujeme byť v tomto odvetví konkurencieschopní v porovnaní s ázijskými hráčmi,“ uviedla G. Meloniová pre Reuters.

Lindahl z ESMC uvádza, že niektoré ďalšie štáty, ako napríklad Španielsko, Holandsko a Francúzsko, podnikajú kroky na podporu svojho domáceho solárneho priemyslu alebo o takýchto opatreniach aspoň uvažujú, zatiaľ čo Nemecko odpísalo akúkoľvek pomoc z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov.

Výrobca solárnych článkov Meyer Burger začiatkom tohto roka oznámil, že od marca ukončí výrobu v Nemecku a namiesto toho postaví dva závody v USA. Vďaka americkému rozpočtovému balíku s názvom „Zákon o znižovaní inflácie“, ktorý podporuje čisté technológie, bude mať spoločnosť nárok na daňové úľavy v očakávanej výške 1,4 miliardy eur a bude chránená pred masívnymi dovozmi z Číny.

Nečisté čínske solárne systémy

Európska komisia pracuje na dvoch legislatívnych návrhoch, ktoré by mohli masívny prílev čínskych solárnych produktov významne obmedziť. Minulý mesiac sa orgány EÚ dohodli na znení návrhu nariadenia, ktoré zakazuje výrobky vyrobené nútenou prácou. Spojené štáty zaviedli podobné právne predpisy.

Podľa Global Slavery Index (Globálny index otroctva) predstavujú solárne panely štvrtú najrizikovejšiu komoditu z hľadiska využívania nútenej práce. „Netreba zdôrazňovať, že pre európsky priemysel je veľmi ťažké konkurovať partnerovi, ktorý smie využívať nútenú prácu a využíva otrockú prácu. Ak hovoríme o Číne a regióne Xinjiang, OSN to odsúdila a existuje veľa dôkazov o tom, čo robia s touto menšinou. Využívajú programy nútenej a otrockej práce a časť ich hodnotového reťazca je tým poškvrnená,“ hovorí Lindahl.

Podľa jeho názoru je zavedenie takéhoto opatrenia logické. Na dovozcov by sa mali klásť rovnaké normy ako na domácich výrobcov. „V Európe máme predpisy týkajúce sa práce a spravodlivých pracovných postupov a práva byť v odboroch a podobne, čo Čína nemá,“ poznamenáva.

Ďalším pripravovaným právnym rámcom je smernica o ekodizajne udržateľných výrobkov. Tento právny predpis stanovuje minimálne kritériá pre vstup na trh z hľadiska udržateľnosti, recyklovateľnosti a kvality. Na výrobku sa bude posudzovať aj jeho uhlíková stopa, a pokiaľ prekročí určitú hranicu, výrobok nebude môcť byť uvedený na trh.

Lindahl dúfa, že okrem fotovoltaických článkov budú do ekologického dizajnu zahrnuté aj striedače potrebné na využitie solárnej energie. „To je ďalší spôsob, ako vyrovnať podmienky hry, keďže Číňania využívajú dotovanú energiu z uhlia na výrobu polysilikónu a ďalších čiastkových hodnotových reťazcov,“ poznamenáva.

Silnú podporu by mal priniesť aj tzv. Zákon o klimaticky neutrálnom priemysle ktorý má uľahčiť masívne investície do klimaticky čistých technológií vrátane fotovoltaiky.

Komu hrozí koniec

Problémom však je, že bude trvať 2-3 roky, kým sa všetky právne predpisy zavedú do praxe (ak sa tak stane). A to je pre živoriacich európskych výrobcov dlhá doba. Lindahl sa sťažuje, že zatiaľ čo USA, Čína a India poskytujú svojim výrobcom štedré dotácie, EÚ v tomto smere zaostáva.

Dovtedy výrobcovia v EÚ navrhli Európskej komisii núdzové opatrenia v podobe odkúpenia európskych zásob solárnych modulov alebo umožnenia priamej podpory existujúcich výrobcov zo strany členských štátov. Súčasná legislatíva umožňuje dotácie len pre nové projekty, nie pre existujúce.

Ani komisia, ani členské štáty však tieto návrhy nevypočuli, konštatuje Lindahl, takže situácia zostáva kritická. „Momentálne vyzerá situácia pre toto odvetvie veľmi pochmúrne. Tieto núdzové opatrenia sme v podstate potrebovali už pred dvoma mesiacmi a nemáme ich. A sme svedkami toho, ako sa spoločnosti zatvárajú. Takmer každý týždeň alebo každý druhý týždeň máme v Európe nové oznámenie o ukončení výroby,“ hovorí zástupca európskych výrobcov fotovoltaických zariadení.

Či sa situácia zmení po voľbách do Európskeho parlamentu, netuší, ale aj keby boli noví zákonodarcovia viac naklonení podpore európskych podnikov, môže už byť neskoro, kým dôjde ku zmenám. „Môže sa stať, že stratíme väčšinu hráčov a za dva až tri roky budeme musieť toto odvetvie vybudovať odznova,“ podotýka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj