Pondelok 20. mája, 2024
Na snímke robotníci montujú bábiky na výrobnej linke v čínskom meste Guangdong 4. septembra 2007 (Feng Li/Getty Images)
»

Čínske falšované výrobky prekračujú karcinogénne limity 930-krát, čo vytvára zdravotné riziko pre celý svet

Čínske falšované výrobky obsahujú nebezpečne vysoké množstvo karcinogénnych ťažkých kovov.

V globálnom meradle sa spotrebitelia stretávajú s rastúcimi nákladmi, zatiaľ čo čínski online predajcovia ako AliExpress a medzinárodná verzia Pinduoduo – Temu – získavajú na popularite vďaka svojim ultranízkym cenám.

Ich výrobky rýchlo prenikajú na maloobchodné trhy v krajinách, ako sú Spojené štáty a Južná Kórea. Čaro cenovej dostupnosti však zatieňujú významné zdravotné riziká, ktoré tento lacný čínsky tovar predstavuje.

Nedávne vyšetrovanie juhokórejskej vlády spustilo poplach, keď sa zistilo, že mnohé čínske falšované výrobky obsahujú nebezpečne vysoké množstvo karcinogénnych ťažkých kovov. Toto odhalenie prišlo po cielenom zásahu juhokórejskej colnej správy, ktorá za posledné 4 roky zaznamenala 6-násobný nárast falšovaného tovaru.

V období od 6. novembra do 1. decembra 2023 bolo zabavených neuveriteľných 142 930 falzifikátov. Približne 90 % týchto položiek pochádzalo z Číny, z toho 62,3 % z pevninskej Číny a 27,5 % z Hongkongu. Ďalších 10 % pripadá na Vietnam.

Tento nárast počtu falšovaného tovaru súvisel s vrcholom sezóny online nákupov vrátane veľkých zľavových akcií v novembri. Zásah bol zameraný na rôzne dovozné kanály, ako sú expresné zásielky, poštové služby a dovoz vo všeobecnosti.

Druhy falšovaného tovaru boli rôzne, najčastejšie išlo o oblečenie, obuv a kabelky. Na medzinárodnom letisku Inčchon neďaleko Soulu sa pozornosť sústredila na módny tovar, zatiaľ čo prístav Inčchon zaznamenal nárast falšovaných elektronických výrobkov a potravín. Prístav Pyeongtaek sa zameral na falošné hodinky a elektroniku.

Z hľadiska objemu najväčší podiel tvorili odevy (40 %), nasledovali písacie potreby (16 %), doplnky (14 %), kľúčenky (8 %) a kabelky (5 %). Hračky, obuv a peňaženky predstavovali každá po 2 % zaistených položiek.

Kórejské ústredné colné skúšobné laboratórium vykonalo podrobnú analýzu 83 druhov výrobkov prichádzajúcich do styku s pokožkou vrátane náušníc a kožených kabeliek z dôvodu obáv o dodržiavanie bezpečnostných noriem. Šokujúce je, že v 30 % týchto výrobkov sa zistilo nadmerné množstvo olova a kadmia, pričom v niektorých z nich boli hodnoty olova a kadmia až 930-krát vyššie ako je povolený limit.

Napríklad, spomedzi 24 populárnych módnych výrobkov vrátane falšovaných náušníc, ktoré sa vydávali za výrobky renomovaných značiek, ako sú Louis Vuitton, Dior a Chanel, obsahovalo kadmium 83 %. Niektoré z týchto predmetov mali aj nebezpečne vysoké hodnoty olova. Šokujúcim zistením je, že falzifikát spony značky Chanel obsahoval 153-násobne viac olova, ako je bezpečnostná norma.

Štúdia ukázala, že výrobcovia falzifikátov v záujme zníženia nákladov používajú kadmium nielen na povrchovú úpravu, ale olovo a aj kadmium používajú ako primárne materiály. V 75 % náušníc obsahujúcich kadmium bol jeho obsah 600-krát vyšší ako bezpečnostný limit, pričom v niektorých náušniciach dosahoval až 930-násobok povoleného množstva.

Okrem toho sa nadmerné množstvo týchto škodlivých kovov zistilo aj v niekoľkých falšovaných kabelkách a peňaženkách.

Podľa amerického Úradu pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (OSHA) a Národného inštitútu pre výskum rakoviny (NCI) patrí medzi nebezpečenstvá spojené s vystavením sa kadmiu zvýšené riziko rakoviny a poškodenia rôznych telesných systémov.

Podobne aj olovo, ako to určilo americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS), je známy karcinogén, ktorý ovplyvňuje takmer všetky orgánové systémy, najmä nervový systém. Dlhodobé vystavenie sa olovu môže viesť k závažným zdravotným problémom, vrátane anémie, poškodenia obličiek a zhoršenia kognitívnych funkcií.

Vzhľadom na tieto zistenia Kórejská colná správa vydala dôrazné varovanie: distribúcia a spotreba falšovaných výrobkov nie sú len záležitosťou porušovania duševného vlastníctva, ale predstavujú „vážnu hrozbu pre zdravie“.

Čína na čele juhokórejského trhu online nakupovania v roku 2023

Čína v roku 2023 zaznamenala významný posun, keď prekonala USA a stala sa po prvýkrát dominantným hráčom na juhokórejskom trhu cezhraničného online obchodu. Odráža to celkový vývoj na trhu a stále sa zväčšujúci vplyv čínskeho online obchodu v medzinárodnom meradle.

Údaje poskytnuté kórejskou colnou službou názorne dokumentujú tento vývoj. Počas prvých troch štvrťrokov roku 2023 sa juhokórejský cezhraničný online trh rozrástol o významných 20,4 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V tomto rastúcom segmente si Čína udržala výrazný podiel 46,4 %, čo prekonalo podiel USA, ktoré sa pohybovali na úrovni 29,1 %.

Tento nárast podielu Číny na online trhu je pozoruhodný. Hodnota nákupov kórejských spotrebiteľov z Číny sa medziročne zvýšila o neuveriteľných 106 %, čo je v ostrom kontraste so skromným 9,7 % nárastom nákupov z USA.

O náraste priamych nákupov z Číny svedčí aj rekordné vydávanie osobných colných kódov v Južnej Kórei. Do konca roka 2023 bolo vydaných viac ako 25 miliónov kódov, čo je bezprecedentný počet rovnajúci sa polovici juhokórejskej populácie.

Tieto kódy, špecifické pre priame nákupy v zahraničí, umožňujú hladší priebeh transakcií a colných procesov. Nákupy z USA do 200 USD sú oslobodené od cla, zatiaľ čo bezcolná hodnota pre ostatné krajiny je 150 USD.

Tento nárast čínskeho internetového obchodu v Južnej Kórei podnietil verejnú diskusiu, v ktorej mnohí žiadajú prísnejšie colné obmedzenia a stratégie na posilnenie konkurencieschopnosti juhokórejských platforiem internetového obchodu.

Li Yuanhua, odborník na čínske záležitosti a bývalý docent histórie na Capital Normal University v Pekingu, uviedol 29. januára pre The Epoch Times, že nízke ceny mnohých čínskych výrobkov nie sú spôsobené len porušovaním práv duševného vlastníctva, ale aj používaním zakázaných alebo toxických látok s cieľom znížiť náklady. Podľa Li Yuanhua sa pri týchto výrobkoch často obetuje kvalita a spotrebitelia sú podvedení nízkou kvalitou tovarov.

Li Yuanhua zdôraznil potrebu ostražitosti a regulačných opatrení. Zasadzuje sa za zrušenie colných výnimiek a zavedenie prísnych obmedzení ako aj testovania výrobkov nakupovaných online. Cieľom týchto opatrení je ochrániť spotrebiteľov v rôznych krajinách pred rizikami, ktoré predstavujú falšované, nekvalitné a potenciálne toxické výrobky.

Toxické čínske výrobky vyvolali rozruch aj v Spojenom kráľovstve a Japonsku

Problém nekvalitných a nebezpečných výrobkov pochádzajúcich z Číny siaha ďaleko za hranice Južnej Kórey a týka sa mnohých krajín sveta. Nedávne incidenty v Spojenom kráľovstve a Japonsku zvýrazňujú globálny rozsah tohto problému.

Pri jednej zarážajúcej udalosti v Spojenom kráľovstve utrpelo 11-ročné dievča vážne popáleniny, po tom, čo použila súpravu na lakovanie umelých nechtov od spoločnosti Temu. Britské médiá 26. januára informovali, že Chloe Norrisová, mladé dievča z anglického Kentu, použila súpravu na lakovanie nechtov, ktorú jej otec kúpil na webovej stránke Temu.

Matka Chloe opísala otrasný zážitok a uviedla, že jej dcéra krátko po nanesení laku pocítila silné pálenie a bolesť. Napriek počiatočnej domácej liečbe sa Chloe vytvorili veľké pľuzgiere a následne jej v nemocnici diagnostikovali vážne popáleniny kože.

Podstúpila dve operácie transplantácie kože a hrozia jej doživotné jazvy.

Tento alarmujúci incident viedol rodičov dievčaťa k tomu, aby sa začali zasadzovať za zákaz predaja takýchto nebezpečných výrobkov. Uviedli, že lak na nechty bol zakúpený za menej ako 1 libru (približne 1,20 EUR). Temu im ponúkol kompenzáciu vo forme kupónov v hodnote 1 750 libier (približne 2 050 EUR), ale rodina sa zaprisahala, že túto stránku už nikdy viac nenavštívi.

Ďalší znepokojujúci prípad sa stal v Japonsku koncom roka 2023. Japonský zákazník utrpel nekrózu kože po použití krému na odstránenie znamienok zakúpeného v čínskom internetovom obchode AliExpress. Japonské orgány následne vydali prísne varovanie pred týmto výrobkom.

Japonské národné centrum pre spotrebiteľské záležitosti (NCAC) 13. decembra 2023 oznámilo, že dostalo viacero sťažností na tento krém vrátane troch prípadov vážneho poškodenia pokožky. Vyšetrovanie NCAC odhalilo, že krém mal vysoko alkalickú úroveň pH 14, čo predstavovalo vážne riziko poškodenia pokožky. Spotrebiteľom bolo dôrazne odporúčané, aby výrobok prestali používať.

Tieto incidenty zdôrazňujú naliehavú potrebu zvýšenej ostražitosti a regulačného dohľadu kvôli ochrane spotrebiteľov pred nebezpečenstvami, ktoré predstavujú toxické a nekvalitné výrobky nachádzajúce sa na globálnom trhu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj