Pondelok 7. júla, 2025
Ilustračný obrázok (Security/ Pixabay)

Ceny čokolády rastú, spotreba na Slovensku klesá už štvrtý rok po sebe

Svetový deň čokolády, ktorý pripadá na 7. júla, sprevádza podľa Štatistického úradu SR klesajúci trend spotreby čokoládových výrobkov na Slovensku. Zároveň rástli ceny, vývoz opäť prevýšil dovoz a Európa ostáva svetovým lídrom v exporte sladkostí z kakaa.

Spotreba klasickej čokolády a čokoládových cukroviniek dosiahla vlani 6,8 kg na obyvateľa. Ak sa započítajú aj cukrovinky s obsahom kakaa, celková spotreba stúpla na 10,7 kg. Slovenský spotrebiteľ tak v priemere zjedol takmer 7 kg „čistej“ čokolády a 4 kg ostatných výrobkov s kakaom.

Najvyššia spotreba bola zaznamenaná v roku 2021 – až 13 kg na osobu. Odvtedy sa drží v klesajúcom trende, ktorý štatistici novou metodikou spätne prepočítali až do roku 2020.

Mliečna čokoláda sa v máji 2025 predávala priemerne za 1,67 eura za 100 g, čo je o 69 % viac než pred dvoma rokmi. V roku 2024 stála 1,27 eura (+22 % medziročne). Najmenší nárast cien zaznamenali čokoládové dražé (2,04 €/100 g) a bonboniéry (5,19 €/250 g).

Slovensko v roku 2024 doviezlo 524-tisíc ton čokolády v hodnote 330 miliónov eur. Dovoz medziročne stúpol o 24 %, čo je najrýchlejší rast za poslednú dekádu. Hlavnými dovozcami boli Nemecko, ČR, Švajčiarsko, Poľsko a Belgicko.

Export bol vyšší – 564-tisíc ton v hodnote 356 miliónov eur. Medziročne však klesol o 5 %. Najväčšími odberateľmi slovenskej čokolády boli Poľsko, Maďarsko, Česko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo.

Podľa Eurostatu členské štáty EÚ vyviezli v roku 2024 takmer 1,1 miliardy ton čokoládových výrobkov mimo územia Únie. Najväčšími exportérmi boli Nemecko (22 %), Belgicko (21 %), Holandsko (12 %), Poľsko a Taliansko (po 11 %).

Kakao obsahuje viaceré bioaktívne látky, ktoré priaznivo pôsobia na organizmus. Tryptofán zvyšuje tvorbu serotonínu, fenyletylamín pôsobí ako antidepresívum, kofeín a teobromín stimulujú nervový systém a flavonoidy chránia bunky pred starnutím. Vysoký obsah minerálov podporuje činnosť svalov, nervov a imunitu. Čokoláda tak môže byť prospešnou súčasťou stravy – pokiaľ sa konzumuje s mierou a ako súčasť vyváženého jedálnička.

Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si aj