Nedeľa 28. apríla, 2024
Ilustračná fotografia (foto: pixabay.com)

Ako vidia svet dvojročné deti? Prebádajte ho s nimi pomocou týchto krásnych knižiek 

Marec je mesiacom kníh. Prinášame vám preto našu sériu článkov Kniha – najlepší priateľ detí o tom, ako čítať s deťmi podľa ich vývojového štádia s užitočnými a praktickými radami. V predchádzajúcich článkoch sme vám predstavili svet novorodencov a batoliat. V tomto článku sa budeme venovať deťom od druhého do tretieho roku života. Predstavíme vám svet ich očami a poradíme vám, ktoré knihy sú pre nich najvhodnejšie.

Deti vo veku od 2 do 3 rokov túžia prebádať svet, ktorý ich obklopuje. Deti začínajú skúmať seba a svoje okolie, a ich bádanie je sprevádzané často sa opakujúcou otázkou „Čo to je?ˮ

Na základe toho sa učia pomenovať svet a zisťujú, akú úlohu v ňom hrajú jednotlivé veci.

Dvojročné deti túžia po lepšom pochopení sveta, a preto vstrebávajú všetko, čo vidia. V tomto veku však ešte stále nechápu, čo je skutočné a čo nie, vrátane toho, čo je napísané v knižkách.

Moje prvé slovíčka – Všetko o jedle (foto: svojtka.sk)

Predstavivosť dieťaťa by mala odrážať skúsenosť, ktorú nadobudne pri spoznávaní skutočného sveta. Preto je ešte stále vhodnejšie vyberať pre nich knižky, ktoré im predstavia svet taký, aký skutočne je a vyhýbať sa rozprávkovým knihám, ktoré by ich mohli zmiasť. Je dôležité predstaviť im svet po malých kúskoch, spôsobom, s ktorým sa dokážu vyrovnať. Vyberajte knihy, ktoré majú pravdivý obsah a prerozprávajú deťom pravdivé príbehy z každodenného života. Hlavný hrdinovia môžu pochádzať aj z ríše zvieratiek, ktoré zažívajú rovnaké veci, ako váš drobček.

Vašim deťom sa v tomto období určite bude páčiť odkrývať všetky tajomstvá a ukryté predmety. Veľmi podnetné sú knižky s okienkami, ktoré sú pre nich rovnako zábavné ako hra na schovávačku.

Prvé objavy – Zvieratá v noci
(foto: svojtka.sk)

Záujem dieťaťa o spoznávanie sveta ho podnecuje k tomu, aby využívalo svoje zmysly – chuť, hmat, zrak a čuch.  Jeho zmysly mu pomáhajú pochopiť, ako sa veci od seba líšia a ako fungujú.  Skúšaním nových spôsobov manipulácie s predmetmi a kladením otázok sa dieťa začína učiť riešiť problémy. Môžete teda vášmu dieťaťu ponúknuť aj interaktívne knižky s pohyblivými prvkami.

Iste ste si všimli, že vaše dieťa sa učí nové veci naozaj rýchlo. Svoje nové fyzické a verbálne schopnosti využíva na skúmanie všetkého okolo seba. Rado sa učí aj o farbách, tvaroch, veľkostiach a textúrach. Preto nie je vôbec priskoro mať po ruke aj knižky, ktoré ich zoznámia s prvou geometriou či matematikou, alebo im predstavia svet protikladov. Môžete vyskúšať aj knihy s úlohami, pri ktorých si vaši malí čitatelia osvoja nové zručnosti.

Dieťa môže byť pripravené na klasické knihy s mäkšími stranami a humorné knihy s pútavým dejom. Môžete mu ponúknuť príbehy z oblasti literatúry faktu – napríklad knihy o stavebných vozidlách, príbehy o zvieratách, ročných obdobiach alebo knihy, v ktorých sa hovorí o povolaniach, ako je požiarnik, lekár alebo poštový doručovateľ.

Myšiačik (foto: martinus.sk)

Ďalšou veľmi významnou kapitolou v živote dvojročného dieťaťa je svet emócií. Emocionálny vývoj umožňuje deťom porozumieť vlastným emóciám, vyjadrovať ich a zvládať ich. Deti si tiež rozvíjajú schopnosť rozpoznávať a interpretovať emócie iných, čo im pomáha budovať vzťahy s okolím. Môžete podporiť toto dôležité vývojové štádium vhodnými knihami, ktoré vaše deti naučia nadväzovať prvé priateľstvá, komunikovať o emóciách, riešiť problémy, ale aj lepšie zvládnuť obdobie vzdoru.

V tomto veku môžete klásť trochu náročnejšie otázky o príbehu, napríklad: „Ako sa podľa teba cíti chlapec?ˮ alebo „Čo si myslíš, že sa stane ďalej?ˮ Vytvorte prepojenie medzi knihou a životom dieťaťa otázkami typu: „Chlapec v tomto príbehu sa hral na snehu. Čo si dnes popoludní robil na snehu ty?ˮ Do 3 rokov vám dieťa môže byť dokonca schopné povedať príbeh na základe toho, čo sa deje na obrázkoch. Nebuďte prekvapení, ak bude chcieť dieťatko čítať tú istú knihu stále dokola. Dvojroční bádatelia stále milujú opakovanie a príbeh ich neomrzí ani na siedmy krát.

Vždy vyberajte knihy s bohatou slovnou zásobou podľa aktuálneho záujmu a skúseností dieťaťa. Ak budú knihy pre neho atraktívne obsahom primeraným jeho veku, siahne po nich častejšie a bude s vami čítať radšej. Váš bádateľ sa pri čítaní upokojí, spomalí a upevní si schopnosť koncentrácie. Krásne a podnetné príbehy rozvinú jeho kreativitu a zdravú predstavivosť.

Prečítajte si aj