Pondelok 13. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: freepik.com / prostooleh)

Materinský bozk znižuje príznaky migrény a bolesť hlavy u malých detí

Štúdia, ktorú uskutočnila výskumníčka Dr. Rebecca Saxeová z MIT (Massachussets Institute of Technology, USA) preukázala, že materinský bozk znižuje bolesť hlavy u malých detí. Prostredníctvom magnetickej rezonancie výskumníčka zdokumentovala zaujímavú súvislosť medzi materinskými láskyplnými gestami a znížením príznakov migrény a bolesti hlavy u detí.

Experimentu sa zúčastnila aj samotná doktorka Saxeová, ktorá počas rezonancie pobozkala svojho dvojročného syna. Fotografia z magnetickej rezonancie zobrazuje citové spojenie medzi ňou a dieťaťom.

Obrázok z magnetickej rezonancie (MRI) má vedeckú hodnotu: je vizuálnym zobrazením empatie. Ukázalo sa, že tento láskyplný akt je emocionálnym mostom, ktorý aktivuje rovnaké oblasti mozgu u darcu aj u príjemcu bozku.

Fotografia uverejnená v časopise Neurology ukazuje emocionálnu reakciu dieťaťa na matkin bozk. (Foto: Rebecca Saxeová)

MRI poukazuje na empatiu medzi matkou a dieťaťom prostredníctvom emocionálneho zrkadlenia, t.j. ako sa matka a dieťa emocionálne spájajú už od najútlejších mesiacov života dieťaťa.

Emocionálne zrkadlenie

Emocionálne zrkadlenie je fenomén, ktorý popisuje schopnosť jednotlivcov vzájomne odzrkadľovať a reagovať na emócie druhých ľudí. V kontexte vzťahu medzi matkou a dieťaťom to znamená, že matka a dieťa si vymieňajú emocionálne signály a reagujú na ne navzájom. Napríklad, ak dieťa prejavuje radostné emócie, matka môže zareagovať s úsmevom a pozitívnou energiou.

Túto štúdiu, publikovanú v časopise Neurology, prezentoval profesor Vincenzo Guidetti, neuropsychiater z rímskej univerzity Sapienza, na medzinárodnom kongrese o bolestiach hlavy v talianskom meste Stresa.

Profesor Guidetti sa špecializuje na štúdium bolesti hlavy a migrény u detí. Svoju prácu nazýva „špeciálnym oknom na pozorovanie poruchyˮ. Zdôrazňuje ako je dôležité porozumieť neurofyziologickým štruktúram, ktoré sa podieľajú na emocionálnom zrkadlení, aby sa mohla zlepšiť diagnostika a liečba.

Jeho výskum sa zameriava na prieskum neurologických aspektov bolesti hlavy a migrény u detí, s dôrazom na emocionálne súvislosti. Vo výskume sa bolesti hlavy spájajú s poruchami ktoré sú dôsledkom nedostatku nehy v detstve. V. Guidetti potvrdil, že gestá náklonnosti rodičov aktivujú špecifické oblasti mozgu spojené s rozvojom vedomia.

Bolesti hlavy považuje za jednu z porúch, ktoré jasne ukazujú na potrebu pozerať sa na človeka ako na celok. Tým sa myslí, že na porozumenie tohto javu je dôležité zohľadniť nielen genetické faktory, ale aj osobnú históriu jednotlivca, jeho vzťahy a prostredie, v ktorom sa nachádza. Tieto faktory spolu určujú presné a špecifické formy utrpenia spojené s bolesťami hlavy.

„Môžeme povedať, že na rozdiel od predchádzajúcich klinických štúdií teraz začíname chápať, ktoré neurofyziologické štruktúry sa podieľajú na emocionálnom zrkadlení. Emocionálne zrkadlenie tvorí základ správnej starostlivosti o dieťa,ˮ hovorí V. Guidetti.

Objav Dr. Saxeovej teda otvoril nové možnosti v štúdiu bolesti hlavy u detí. Zatiaľ čo v minulosti sa výskum zameriaval na kombináciu environmentálnych, psychologických, genetických alebo epigenetických faktorov, teraz existujú konkrétne, vizuálne dôkazy o štruktúrach, ktoré sa podieľajú na emocionálnom zrkadlení.

Teória mysle

Význam bozku matky pri znižovaní bolestí hlavy detí súvisí s procesom emocionálneho vývoja, ktorý je mimoriadne dôležitý vo veku od 2 do 5 rokov. V tomto období si deti začínajú upevňovať svoju emocionálnu štruktúru a rozvíjať schopnosť chápať emócie iných, známu ako teória mysle. V tomto štádiu je rozhodujúci láskyplný vzťah aspoň s jedným z rodičov, ktorý pozitívne ovplyvňuje schopnosť dieťaťa zdravo komunikovať s ostatnými.

Teória mysle, často označovaná aj ako „theory of mindˮ, je schopnosť porozumieť a uvedomiť si mentálne stavy iných ľudí, najmä ich myšlienky, emócie, túžby a presvedčenia. Je to kognitívna schopnosť, ktorá nám umožňuje chápať, že iní ľudia majú odlišné pohľady, informácie a vnímanie sveta.

Teória mysle má zásadný vplyv na naše sociálne interakcie, medziľudské vzťahy a komunikáciu, a je kľúčovým faktorom pre porozumenie a empatiu vo vzťahoch s ostatnými ľuďmi.

Empatia – kľúč k zdravému emocionálnemu rozvoju dieťaťa

Podľa profesora Guidettiho nedostatok náklonnosti môže viesť k emocionálnym poruchám, ako sú bolesti hlavy a záhlavia. Gestá náklonnosti, ako napríklad bozk matky, aktivujú špecifické oblasti mozgu spojené s rozvojom vedomia, čo podporuje myšlienku, že u detí trpiacich bolesťami hlavy je riadenie emócií narušené alebo nedostatočné.

Kľúčovým konceptom vyplývajúcim z tohto výskumu je, že empatia je základom zdravého vývoja. Gestá náklonnosti nielenže ovplyvňujú dieťa, ale spôsobujú aj neurofyziologické adaptácie u rodičov, ktorí sa prostredníctvom „zrkadleniaˮ učia rozpoznávať reakcie svojich detí. Empatia sa tak stáva hrou emocionálnych reakcií a výmien, ktoré podporujú vývoj, učia dieťa regulovať svoje obavy a spracovávať svoje afektívne reakcie.

Bozk matky nie je len sladkým a upokojujúcim aktom, ale aj mocným prostriedkom emocionálneho spojenia medzi rodičmi a deťmi, čo má priamy vplyv na emocionálne a fyzické zdravie detí. Výsledky výskumu zdôrazňujú význam láskyplného prostredia pre zdravý vývoj dieťaťa a prispieva k širšiemu pohľadu na duševné zdravie detí.

Prečítajte si aj