Pondelok 13. mája, 2024
Ilustračná fotka detských kníh (Foto: Anikó Hanzlová)
,

Poučné knihy pre jemné detské duše – vhodné aj ako vianočné darčeky

V predchádzajúcom článku o prínosoch čítania kníh deťom sme spomenuli dôležitosť aktívneho podieľania sa na výchove detí, aby sme im pomohli prebudiť v nich driemajúce schopnosti, prispeli k formovaniu ich osobnosti a zušľachťovaniu charakteru.

Spomedzi veľkého množstva detských kníh sa môže zdať niekedy obtiažnejšie vybrať tie správne, ktoré by citlivým spôsobom formovali myslenie a charakter detí. Avšak práve v knihách sa skrývajú možnosti viesť citlivé detské srdcia k poznávaniu základných ľudských hodnôt.

Deti si prostredníctvom rozprávok budujú vzťah k dobru a zlu; učia sa medzi nimi rozlišovať. Učia sa tomu, aké následky prinášajú rôzne rozhodnutia postáv. Preto, ak sa ako rodičia snažíme viesť deti k dobru, cnosti, kráse a zmyslu pre spravodlivosť, nesmieme opomenúť obohacujúci prínos kníh, z ktorých sú mnohé naozaj kvalitne spracované a ponúkajú neobyčajné a poučné príbehy. Ich autori sa snažili prostredníctvom príbehov sprostredkovať svoje pochopenia rôznych životných právd a následkov ľudského konania na šťastie človeka.

Učiť deti dobru znamená zároveň robiť službu celému ľudstvu a postupne prinavrátiť do spoločnosti to cnostné, morálne, hodnotné a krásne. Dieťa vychovávané v tradičných hodnotách je nositeľom dôležitých vlastností ľudskosti a v dospelosti bude môcť prispieť k formovaniu vznešenejšej a šľachetnejšej spoločnosti.

Preskúmajme spoločne rozprávky, ktoré sa oplatí prečítať a predstaviť malým detským čitateľom.


Semienko súcitu – Autorom knihy je Dalajláma, ktorý sa prostredníctvom knihy snaží s deťmi podeliť o svoj nevšedný životný príbeh, ako aj o lekcie zo svojho učenia. Jednoduchou formou podáva príbeh o tom, ako ho mama a ľudia v okolí naučili starať sa o semienko súcitu, ktoré drieme v každom z nás. Verí, že jeho rozprávanie pomôže vytvoriť láskavejší svet vďaka semienkam súcitu, ktoré vyklíčia v detských srdciach.

Útla knižka s bohatými ilustráciami a silným posolstvom pohladí nejedno detské srdiečko. Napovie, ako sa o toto semienko starať, aby neustále rástlo a silnelo, a zároveň aj uteší v časoch, keď sa nedarí byť za každých okolností súcitný. Každý nový deň prináša aj novú možnosť urobiť niečo lepšie.

Dalajláma – Semienko súcitu, vydavateľstvo Stonožka, 2022, 40 strán

Malý Macko a Emília: Krásny príbeh o láskavosti a priateľstve osloví starších aj mladších čitateľov. Autorka Else Holmelund Minarik ho napísala v roku 1957, no svoje čaro a milé posolstvo si zachovalo dodnes. Série kníh autorky ukrývajú hravé, ale jednoduché príbehy zobrazujúce nežnú krásu vo vzťahu Macka a jeho mamy, opisujú rodinu, priateľov a aj výmysly, ktoré budú rodičom určite známe. Milé obrázky ilustrátora Maurica Sendaka podporia detskú predstavivosť a veľké písmená budú motiváciou k samostatnému čítaniu. V tejto sérii vyšiel aj Malý Macko, Macko ocko prichádza domov, Malý Macko na návšteve, Bozk pre Malého Macka.

Else Holmelund Minarik – Malý Macko a Emília, Vydavateľstvo Občianske združenie Slniečkovo,2019, 64 strán

Ezopove bájky: Medzi nezabudnuteľnú klasiku, ktorá deti vychováva k tomu, čo robiť a ako sa správať, patria bájky gréckeho bájkara Ezopa. Všetky príbehy, v ktorých vystupujú zvieracie postavy s ľudskými vlastnosťami, obsahujú nadčasové mravné ponaučenia. Na jeho tvorbu neskôr naviazal aj Jean de la Fontaine, ktorého dielo možno nájsť pod názvom Bájky. Kto by si nepamätal príbeh o levovi a myši alebo o líške a vrane? Aj malý môže pomôcť veľkému a veru, niekedy sa nevyplatí počúvať lichôtky, pretože nás môžu pomocou nich prekabátiť. Mnohí z nás možno neporozumeli presnému významu týchto príbehov hneď v detstve, ale časom sme pochopili, čo sa nám snažia sprostredkovať, a nakoniec sme si ich vryli do pamäti; možno sa objavia v tej správnej chvíli, keď potrebujeme dobrú radu.

Ezopove bájky, Vydavateľstvo Klub čitateľov, 2020, 200 strán


Pollyanna: Keď sa malé osirelé dievčatko presťahuje k svojej tete, do malého mestečka zavíta spolu s ňou aj veľká dávka optimizmu, radosti a úsmevu. Každého, koho stretne, nabáda k pozitívnemu mysleniu a svojou celou bytosťou dokazuje, že svet je dobré miesto plné radosti a krásy, preto sa oplatí užívať si ho plnými dúškami. Niet dôvodov vidieť ho čierno-bielo. Možno ho vidieť len pozitívne! Možno vás poteší aj filmové spracovanie z roku 2003.

Pollyanna mení životy mnohých ľudí k lepšiemu, pretože má čo ponúknuť. Jej bohatý vnútorný svet je fascinujúci, s každou výzvou si poradí ľahko a s entuziazmom. Jej hra radosti a optimizmu pomáha ľuďom prekonávať životné prekážky aj dnes. Poznanie Pollyanny obohatí každého bez výnimky. Či už na dlhú dobu alebo len na chvíľu, stopa, ktorú zanechá, patrí k tým, ktoré sa neodmietajú.

Eleanor H. Porterová – Pollyanna, Vydavateľstvo Tranoscius, 1993, 178 strán


Tajná záhrada: autorka knihy Frances Hodgson Burnett vedela, ako pohladiť ľudskú dušu a vtiahnuť ju do čarovnej záhrady, v ktorej je možné všetko. Láskavá a jemná starostlivosť dokáže zmeniť nielen to, čo je vonku, ale aj to, čo je vo vnútri. Tak, ako na jar znova ožíva záhrada a mení sa opäť v bohatú krajinu plnú života a sily, s trochou podpory a vplyvom správnych ľudí a prostredia sa dokáže zmeniť aj ľudská povaha. Múdre myšlienky, bohaté a krásne ilustrácie, priateľské puto, spoločné tajomstvo a prebúdzanie k životu, hodnotám, človečenstvu – to všetko premení čítanie v plnohodnotný a obohacujúci zážitok.

Frances Hodgson Burnett – Tajná záhrada, Vydavateľstvo Stonožka 2019, 280 strán

V ďalšej časti článku vám predstavíme ďalších 5 hodnotných kníh, ktoré stoja za spoznanie. Zostaňte s nami.

Prečítajte si aj