Nedeľa 12. mája, 2024
Ilustračná fotografia (freepik.com)

Láska ku knihám začína už v prvom roku života: tipy na najkrajšie knihy pre vaše bábätko

Marec je mesiacom kníh. Prinášame vám našu sériu článkov Kniha – najlepší priateľ detí o tom, ako čítať s deťmi podľa ich vývojového štádia s užitočnými a praktickými radami. V tomto článku sa budeme venovať bábätkám v prvom roku života. Predstavíme vám svet ich očami, poradíme vám, ako začať s čítaním a ktoré knihy sú pre nich najvhodnejšie.

Ako vidia bábätká v prvom roku života?

Zrak dieťaťa prechádza počas prvého roka života mnohými zmenami. Keď sa dieťa narodí, všetko, čo sa pred ním odohráva, ho stimuluje. Hoci sa môže zdať, že pozorne sleduje vašu tvár alebo iný predmet, ešte nemá vyvinutú schopnosť rozlíšiť jeden predmet od druhého. V tomto období nedokážu prechádzať očami z jedného objektu na druhý. Od narodenia do štyroch mesiacov sa dieťa primárne sústreďuje na predmety alebo ciele vo vzdialenosti do 10 cm od svojej tváre.

Bábätká dokážu rozlíšiť svetlo a tmu ešte v maternici. Keď sa narodia, sú mimoriadne citlivé na svetlo. Novorodenci vidia kontrast medzi čiernymi a bielymi tvarmi. Prvou základnou farbou, ktorú dokážu rozlíšiť, je červená. Deje sa tak v prvých týždňoch života. Čiernobiele knihy pre bábätká pomáhajú rozvíjať ich zrakové nervy a podporujú ich kognitívny vývoj. Postupne budú spoznávať svet okolo seba bez pocitu nadmernej stimulácie. Všetko, čo má veľmi zjavný kontrast – napríklad čiernobiele okraje a línie, je optimálnym stimulantom pre ich zrakový systém.

Ako začať s čítaním? Kým trénujete svaly vášho dieťaťa v polohe na brušku, môžete pred jeho tváričku na zem postaviť knižku alebo leporelo s veľkými kontrastnými obrázkami. Knižky ukazujte novorodencovi zo vzdialenosti viac než 20 cm. Kontrastné knižky podnecujú citlivosť zraku novorodenca a pomáhajú mu dlhšie zotrvať na brušku. Novorodenec počas prvých mesiacov najlepšie zaostruje na kontrastné podnety. Preto v týchto knižkách prevládajú čierna a biela farba a postupne je pridávaná jedna ďalšia farba. Ilustrácie by nemali byť príliš detailné. Dobrým príkladom je knižka zo slovenskej tvorby Aha mami! Domov.

Hneď ako dieťa začne pozorovať obrázok, ktorý má pred sebou, môžete mu veľmi pomaly a jednoducho opísať, čo sa na obrázku deje, bez opisu konkrétnych predmetov, či zvierat (na začiatok môžete  opisovať obrázky napríklad zvukmi namiesto slov). Ak je dieťa príliš stimulované, uhne od knižky pohľadom. Preto zotrvajte na jednej strane knihy, len pokým od nej dieťa neodvráti zrak. Ku knižke sa môžete vrátiť, keď si vaše bábätko oddýchne.

Obálka knihy Aha, mami! Domov, autor: Elena Rabčanová (foto: martinus.sk)

Deti vo veku 3 až 4 mesiacov začínajú vnímať rozdiely v odtieňoch farieb, najmä medzi červenou a zelenou. Schopnosť vidieť farby sa rozvíja, keď má dieťa približne 5 mesiacov. V tomto štádiu nemajú bábätká také jasné a citlivé farebné videnie ako dospelí. Dlhšie sa pozerajú na obrázky, ktorých prvky sú rozmiestnené bližšie k sebe. Budú chcieť skúmať knihy aj prostredníctvom svojich zmyslov, a to tak, že budú knihu chytať a hrýzť. Nemusia venovať pozornosť celému príbehu, preto urobte prestávku, keď sa začnú nudiť (odvrátia pohľad, zatvoria oči, plačú).

Medzi piatym a ôsmym mesiacom sa očné pohyby dieťaťa naďalej zlepšujú. Rozvíja sa aj hĺbkové vnímanie, vďaka ktorému dokáže určiť, či je objekt blízko alebo ďaleko. V tomto období dávajú deti prednosť určitým farbám, dotýkajú sa svojich obrazov v zrkadle a otáčajú hlavu, aby videli alebo sledovali predmet alebo osobu. Deti môžu začať skúmať knihy tak, že sa na ne pozerajú, dotýkajú sa ich (otvárajú/zatvárajú), ohmatávajú ich a dávajú do úst.

Aké knižky pre nich vybrať?

Vašim bábätkám môžete predstaviť prvé hmatové knižky pre deti, ktoré majú na každej strane iný typ textúry (napríklad kúsok srsti). Deti sa učia spájať textúry, ktoré cítia, so slovom, ktoré opisuje. Veľmi atraktívne sú pre nich „krčivéˮ knižky, ktoré pri dotyku vydávajú zvuk šuchotajúceho papiera. Tento typ kníh im pomôže precvičiť si koordináciu zraku, hmatu a sluchu. Obzvlášť zaujímavé sú pre nich knižky, ktoré majú vo vnútri zrkadlo a môžu tak pozorovať výrazy svojej tváre.

Deti milujú hlas svojich rodičov už od prvých dní svojho života. Preto môžete vyberať aj knižky s krátkymi rytmickými veršami, piesňami a uspávankami.

Od 6 do 12 mesiacov vaše dieťa začína chápať, čo predstavujú určité obrázky v knižke. Môže začať dávať najavo, že sa mu niektoré obrázky, stránky alebo dokonca celé príbehy páčia viac ako iné. Dieťa bude počas čítania reagovať, chytať knihu a vydávať zvuky. Pre bábätká sú vhodné knižky s fotografiami skutočných osôb (najmä detí), zvierat alebo objektov, ktoré zobrazujú svet okolo nás. Môžete deti naučiť prvé zvuky zvieratiek, dopravných prostriedkov alebo zvuky rôznych emócií bábätiek na obrázku.

Obálka knihy Kuk, bábätko! Látková knižka (foto: svojtka.sk)

Keď sa dieťa okolo ôsmeho mesiaca začne plaziť, pomôže mu to ďalej rozvíjať koordináciu oko-ruka-noha-telo. Okolo 10. mesiaca by mali byť schopné uchopiť predmety ukazovákom a palcom. Medzi deviatym a dvanástym mesiacom života by sa dieťa malo začať zdvíhať do stojacej polohy.

Skúste si doma vytvoriť vlastný kútik na čítanie. Môžete umiestniť hladký košík s úzkym výberom kníh, ktorý bude slúžiť ako detská knižnica. Knihy tiež môžete poukladať priamo na zem. Vaše dieťa bude mať k nim voľný prístup a dáte mu možnosť vybrať si čítanie ako činnosť kedykoľvek počas dňa. Ak uprednostníte knižky menších veľkostí, ktoré dieťa dokáže uchopiť v rukách bez vašej pomoci, podporíte tým ešte viac jeho nezávislosť. Kútik na čítanie je možné skrášliť mäkkým vankúšikom na sedenie pre deti alebo húpacím kreslom pre vás, kde budete mať pohodlie na spoločné a ničím nerušené čítanie. Prospešnými naďalej ostávajú knižky s reálnymi vyobrazeniami sveta okolo nás.

Prečo je čítanie s bábätkami dôležité?

Rozprávanie sa s detičkami, spievanie a zdieľanie príbehov im pomáha spoznávať zvuky, slová a jazyk. Vďaka skorému spoločnému čítaniu sa kniha stane každodennou súčasťou ich života už od útleho veku. Je to skvelá príležitosť pre vás, aby ste sa so svojím dieťaťom zblížili. Pomôžete mu vypestovať si lásku ku knihám a pozitívne asociácie zo spoločne stráveného času pri čítaní kníh.

Čítanie deťom vytvára spojenie medzi tým, čo majú najradšej – vaším hlasom a blízkosťou – a knihami. Časom stráveným čítaním vášmu dieťaťu ukazujete, že čítanie je dôležité. A ak sa dojčatám a deťom často číta s radosťou, nadšením a nehou, začnú si spájať knihy s pocitom šťastia.

Z praktického hľadiska sa naučia všetky zvuky potrebné na to, aby mohli hovoriť svojou rodnou rečou. Čím viac príbehov budete čítať nahlas, tým viac slov bude vaše dieťa počuť a tým lepšie bude vedieť rozprávať.

Aj vďaka spoločnému čítaniu od vás deti dostanú to, po čom najviac túžia. Vašu pozornosť, záujem a lásku.

Prajeme vám aj vašim bábätkám príjemné spoznávanie sveta kníh!

Prečítajte si aj