Pondelok 13. mája, 2024
Ilustračná fotografia (unsplash.com)

Aké knižky vybrať pre batoľatá vo veku 1 – 2 roky?

Kniha – najlepší priateľ detí je naša séria článkov o tom, ako čítať s deťmi podľa ich vývojového štádia s užitočnými a praktickými radami.  V prvom článku sme vám predstavili svet novorodencov. V tomto článku sa budeme venovať batoľatám od prvého roku života. Predstavíme vám svet ich očami a poradíme vám, ktoré knihy sú pre nich najvhodnejšie.

Jednoročné deti už vidia všetky farby a vedia odhadnúť vzdialenosť určitého predmetu, na ktorý sa pozerajú. Medzi prvým a druhým rokom života by ich hĺbkové vnímanie a koordinácia oko-ruka mali byť tiež dobre rozvinuté. V tomto období má vaše dieťa veľký záujem o skúmanie sveta, ako aj o počúvanie a pozorovanie toho, čo je okolo neho.

foto: martinus.sk

Dieťa už  rozpoznáva známe predmety a dokáže identifikovať obrázky v knihách. Môže sa začať veľké dobrodružstvo plné fascinujúcich objavov. Aby ste ešte viac podporili jeho záujem o okolitý svet, knižky s reálnymi obrázkami budú vaším najlepším pomocníkom. Dobrým príkladom je senzorická knižka zo série Pohladkaj zvieratko.

Dieťa zvyčajne pri čítaní dlho neobsedí. Namiesto toho sa knihy neustále dotýka, hryzie ju, prehadzuje si ju z jednej ruky do druhej a prenáša ju. Hoci sa vám môže zdať, že vaše batoľa pri čítaní nepočúva, takéto správanie je v skutočnosti úplne v poriadku. Znamená to pravdepodobne, že si precvičuje dôležitú zručnosť – schopnosť manipulácie s knihou a zisťuje, k čomu kniha slúži. Nadobudnutie tejto zručnosti je nesmierne dôležité pre neskoršie samostatné čítanie a písanie.

Vaše dieťa môže mať už obľúbený príbeh, na ktorý sa teší. Približne od 12 mesiacov môžete začať klásť jednoduché otázky týkajúce sa obrázkov, napríklad: „Kde je ovečka?ˮ a sledovať pri tom, či dieťa ukazuje na obrázok alebo gestikuluje. Pri čítaní knihy môžete použiť vašu kreativitu a príbeh si môžete prispôsobiť podľa toho, čo už vaše dieťa pozná. Môžete tiež o obrázkoch spievať piesne.

Približne v období 12-14 mesiacov môže vaše dieťa povedať niekoľko slov a vedieť, čo znamenajú, ako napríklad  „mamaˮ alebo  „tataˮ. Teraz je najvhodnejší čas naučiť vaše dieťa mená a zvuky rôznych zvierat a klásť otázky typu „Ako robí ovečka?ˮ Vyberajte knižky s reálnymi vyobrazeniami zvierat a zvieratká, ktoré sa naučíte z knižiek, si choďte pozrieť aj do prírody, do obchodu so zvieratkami, prípadne na didaktickú farmičku vhodnú pre malé deti. Do ich života môžete tiež postupne vniesť knihy zo sérií Moje prvé slová s podrobnými a farebne vhodnými obrázkami z rôznych prostredí. Pri čítaní vydávajte zvuky, čítajte pútavo a nadšene, meňte tón hlasu, usmievajte sa, gestikulujte a ukazujte na obrázky.

foto: svojtka.sk

Čítanie môžete neskôr oživiť senzorickými zvukovými knihami alebo senzorickými „voňavýmiˮ knihami. Vhodné su pre nich aj prvé interaktívne knihy s posuvnými a otočnými prvkami, s ktorými si môžu precvičiť aj jemnú motoriku.

Neznepokojujte sa, ak vám batoľa pri čítaní utečie. Deti v tomto veku sa potrebujú hýbať. Môžete chvíľu počkať, kým sa rozhodne vrátiť, aby počulo viac. Hľadajte spôsoby, ako jeho energiu spojiť s príbehom. Napríklad, požiadajte dieťa, aby skákalo ako zajac v knihe. Batoľa môže byť tiež schopné označovať predmety jednoduchými zvukmi alebo slovami, napríklad zvolaním „Mú!ˮ, keď uvidí obrázok kravy. Predtým, ako prečítate názov obrázku, môžete urobiť pauzu a počkať, či batoľa správne doplní slovo. Využite rastúcu samostatnosť dieťaťa a zadajte mu úlohu otáčať stránky. Počas čítania si nájdite čas na diskusiu o tom, čo sa deje na obrázkoch a položte otázky týkajúce sa príbehu, napríklad: „Kto sa skrýva za stromom?ˮ Táto interakcia pomáha rozvíjať jazykové schopnosti, kognitívne myslenie a zlepšuje pamäť. Počúvanie pomáha budovať bohatú sieť slov v mozgu dieťaťa.

Hoci je dôležité čítať dieťaťu každý deň, rovnako dôležitý môže byť aj výber kníh. Čítanie vekovo primeraných kníh pomáha dojčatám a batoľatám rozvíjať ich logické myslenie, ako aj zručnosti v oblasti predčitateľskej gramotnosti, komunikácie a emocionálnej inteligencie. Vďaka každodennému čítaniu dobre spoznáte vaše dieťa, jeho záujmy a budete presne vedieť, akým tempom napreduje vo svojom vývoji. To vám umožní vybrať knihy, ktoré budú pre vaše dieťa vždy výzvou a pomôžu mu v dosahovaní ďalších dôležitých míľnikov.

Prečítajte si aj