Nedeľa 28. septembra, 2025
To, aké nápoje jednotlivé národy pijú, prezrádza veľa o ich kultúre, histórii a tradíciách (foto: Anna Onderková)

Nie je kava ako káva! Najexotickejšie nápoje sveta: niektoré vyvolávajú halucinácie, v iných nájdete rybie oči 

Aj vy pri svojich cestách po svete radi skúšate nové chute? Nemáme na mysli iba jedlo. Tentoraz sa zameriame na nápoje, ktoré patria k tomu najexotickejšiemu, čo cudzie krajiny ponúkajú. 

Nepochybne jeden z najlepších spôsobov, ako spoznať cudzie krajiny a ich kultúru, je prostredníctvom chuťových buniek. Tradičné jedlá a nápoje typické pre daný región nám napovedia veľa nielen o spôsobe života miestnych obyvateľov, ale neraz aj o ich histórii a zvykoch. Tak ako v Japonsku určite každý rád ochutná populárne saké, k návšteve Indie neodmysliteľne patrí ich tradičný nápoj lassi. Na Fidži vám miestni ochotne ponúknu kavu, ale pozor, kavu s krátkym a, ktorá nemá s bežnou kávou, akú poznáme, nič spoločné. Počas ciest po svete sme vyskúšali množstvo lokálnych nápojov, ktoré majú špeciálny spôsob prípravy, šokujúce ingrediencie, afrodiziakálne aj halucinogénne účinky alebo zvláštnu konzistenciu. Predstavujeme vám tie najexotickejšie z nich, za ktorými sme sa vybrali do Južnej Kórey, na Filipíny, do Turecka či do Bulharska.

Kava – Fidži

Kava – bez dĺžňa – je na Fidži priam posvätným nápojom. Jemný prášok, ktorý je základom kavy, sa vyrába z koreňa rovnomennej rastliny a je dobrým zvykom ho priniesť ako dar, keď idete na návštevu k domorodým obyvateľom. Prášok sa následne zmieša v špeciálnej drevenej nádobe so studenou vodou a pije z malých kokosových mištičiek počas rituálu sevusevu. Vždy pred napitím sa podľa tradície raz tleskne rukami, nahlas povie bula, čo je miestny pozdrav, ktorý zároveň znamená nazdravie, vypije sa na jeden šup celý obsah a na záver sa zatlieska trikrát. Kava chutí trochu ako blato a po niekoľkých dávkach, keď vám z nápoja začne tŕpnuť jazyk, sa dostanete do zvláštneho uvoľneného stavu. Kava má totiž mierne halucinogénne účinky, takže opatrne pri jej konzumácii.

Lassi – India

Indovia pijú lassi vždy a všade. Doma, v práci, na ulici, dokonca aj v nočných kluboch si namiesto kokteilu radšej objednajú toto jogurtové mlieko. Je to v podstate milkshake z jogurtu, vody, štipky korenia a rôznych druhov ovocia. Lassi pôvodne pochádza z oblasti Pandžáb, no nájdete ho v celej krajine. Vybrať si môžete z množstva príchutí, napríklad vzácne a drahšie šafránové lassi, zaujímavo chutí slané lassi, orieškové, do ktorého mixujú mandle, kešu či pistácie, alebo ovocné podľa chuti. Verte nám, čím viac druhov ochutnáte, tým ťažšie bude rozhodnúť sa, ktoré je naj. Dokonca doň niekde pridávajú aj konopu. Dostanete ju, ak si vypýtate bhang lassi, a v Indii je legálna. Populárna je hlavne počas sviatku Holi.

Indické lassi sa pripravuje z jogurtu, vody, štipky korenia a rôznych druhov ovocia. (foto: Anna Onderková)

Slzy tuniaka – Južná Kórea

Ak plánujete cestu do Južnej Kórey, iste už máte dlhý zoznam jedál a nápojov, ktoré chcete vyskúšať, od kórejského barbeque cez šalát kimči až po silný elixír sodžu. Ide o destilované ryžové víno s vysokým obsahom alkoholu, ktoré nájdete takmer v každej reštaurácii, bare a obchode s potravinami. Dodáva sa v mnohých príchutiach, najmä ovocných, no Kórejčania ho niekedy miešajú dokonca s tekutinou z očí tuniaka, konkrétne s jeho rozdrvenou šošovkou. Nežartujeme! V angličtine ho nájdete pod názvom Tuna tears soju. Výsledkom je nápoj s konzistenciou želé. „Niekedy je taký hustý, že ho pri nalievaní musíme rezať nožom alebo odstrihnúť nožnicami,“ prezradil nám čašník. V Kórei, ale aj v Japonsku sú rybie oči populárnym jedlom plným vitamínu E, kolagénu a ďalších prospešných živín. Tento skutočne netradičný nápoj chutí trochu slano, je jemnejší ako klasické sodžu a na jeho vypitie asi budete potrebovať aj kúsok odvahy.

Tuna tears soju je nápoj z očí tuniaka a je veľmi populárny v Južnej Kórei a v Japonsku (foto: Anna Onderková)

Mamajuana – Dominikánska republika

Pri návšteve tohto karibského ostrova bezpodmienečne musíte ochutnať mamajuanu. Je to národný nápoj a každá rodina má svoj vlastný tajný recept. Základ spočíva v tom, že kôra zo stromov a rôzne druhy byliniek sa zalejú červeným vínom, medom a rumom. Nálev sa nechá odstáť a neskôr sa podáva v malých kalíškoch. Nápoj má korenisto-sladkastú príchuť a ponúknu vám ho v každej reštaurácii či v bare. Je to aj milý suvenír, ak premýšľate, čo by ste si na pamiatku z ostrova odniesli. Mamajuana podporuje trávenie, lieči prechladnutie aj chrípku a navyše má vraj afrodiziakálne účinky.

Boza – Bulharsko 

Boza je hustý mliečny nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou obilnín ako pšenica, proso, kukurica či bulgur. Na Balkáne (najmä v Bulharsku) je veľmi populárny a pijú ho všetci už od útleho detstva, a to i napriek tomu, že môže obsahovať malé množstvo alkoholu (približne jedno percento). Pohár bozy je rituál, ktorý si Bulhari doprajú ku koláčiku, má jemne kyslú, no prevažne sladkú chuť. Tú niekedy zvýraznia ešte škoricou. Obsah mikroorganizmov v boze z nej pravdepodobne robí vynikajúce probiotikum. Niektorí pôrodníci tvrdia, že zvyšuje tvorbu materského mlieka, a odporúčajú ju piť tehotným ženám. Niekto vraj dokonca verí, že pomáha ženám zväčšiť prsia, no ide skôr o legendu než potvrdený fakt. Najväčšiu popularitu mala boza v časoch komunizmu, dnes už ju vytláčajú iné nápoje, no jej tradícia je v niektorých bulharských rodinách stále živá a nájdete ju aj v miestnych obchodoch s potravinami.


Šťava z cukrovej trstiny Juhovýchodná Ázia

Ochutnať ju môžete počas vašich potuliek po Kambodži, Thajsku či Vietname: ideálne priamo na ulici, kde miestni predajcovia zvyknú mať pristavené vozíky, plne naložené dlhými palicami cukrovej trstiny. Naštartujú motorček a do podomácky vyrobeného lisu vopchajú túto palicu, z ktorej priamo pred vašimi očami vytlačia čerstvú trstinovú šťavu. Tá je prirodzene veľmi sladká, no keď do nej prihodia nejaký ten pomaranč či citrón a pár kociek ľadu, ide o úžasne osviežujúci nápoj. Navyše obsahuje veľké množstvo vitamínu C, magnézia, železa, zinku, vápnika a aminokyselín. 

Nápoj z cukrovej trstiny je doslova vitamínovou bombou (foto: Anna Onderková)

Ayran – Turecko

Na známom istanbulskom trhu Grand Bazaar nám predavač v stánku ponúkol ku kebabu ayran. Na prvý pohľad nám tieto dve chute – mäso a mliečny nápoj – nešli k sebe, no neodolali sme a ani vy by ste nemuseli. V Turecku ide o najobľúbenejší nealkoholický nápoj. A čo presne je ten ayran? Chutí podobne ako náš zákvas. Jogurt, voda a soľ sa zmiešajú, napenia a podávajú vychladené. Niekde ho zvyknú dochutiť aj uhorkou či cesnakom. Na tureckom vidieku sa môžete stretnúť s tým, že vám ayran ponúknu na privítanie, ak prídete niekam ako hosť. Rôzne varianty ayranu nájdete nielen v Turecku, ale aj v ďalších krajinách Blízkeho východu či na Balkáne.

Káva s kardamómom – Blízky východ

Počas návštevy krajín Blízkeho východu natrafíte doslova na každom rohu na útulné lokálne kaviarne. Arabi majú kávovú kultúru hlboko zakorenenú a so žiadosťou o americano s mliekom, prípadne lungo, tu väčšinou nepochodíte. Keď si však vypýtate tradičnú arabskú kávu, milo sa na vás usmejú a ocenia váš výber. Znamená to totiž, že viete, čo je dobré. A práve takáto káva, do ktorej pridávajú okrem množstva cukru aj štipku kardamómu, je typická pre krajiny ako Jordánsko, Izrael, Egypt a ďalšie. Túto kávu s príchuťou orientu vám naservírujú do drobnej šálky a po dopití nájdete na jej spodku ešte kopu usadeniny. Na výraznú vôňu korenia si možno budete chvíľu zvykať, no lepší životobudič nenájdete. 

Na Blízkom východe do kávy pridávajú aromatický kardamóm (foto: Anna Onderková)

Saké – Japonsko

Ako iste viete, ide o tradičný japonský alkoholický nápoj, ktorý sa pije z malých pohárikov. Vedeli ste však, že sa za ním skrýva zaujímavá história? Tá siaha až do 3. storočia nášho letopočtu, no najväčšiu popularitu, aj keď nie práve v najlepšom svetle, získal nápoj počas 2. svetovej vojny, keď ho pili piloti kamikaze na dodanie odvahy. Na jeho výrobu sa používa špeciálny druh dlhozrnnej ryže, ktorá má vysoký obsah škrobu. Jej kvasením sa získava alkohol známy po celom svete. Vedeli ste, že saké sa môže podávať studené aj teplé? A i keď obsahuje „len“ okolo 16 percent alkoholu, nenechajte sa zmiasť: naozaj sa z neho dá opiť. 

Barely, v ktorých sa nachádza saké (foto: Anna Onderková)

Kalamansi džús – Filipíny

Kalamansi je drobné filipínske citrusové ovocie, ktoré miestni využívajú na prípravu jedál, nápojov, omáčok, džemov a marinád. Vyzerá ako mix limetky a mandarínky, len je omnoho menšie a je v ňom množstvo kôstok. Má výraznú citrusovú chuť, a ak budete niekedy na Filipínach, namiesto koly či ovocných limonád si objednajte kalamansi džús, skvele vás osvieži počas horúceho dňa. Šťavu z lokálne pestovaného kalamansi miestni podávajú zmiešanú s vodou a trochou hnedého cukru. Niekde vám nápoj pripravia z vopred vyrobeného sirupu, no verte nám, z čerstvého ovocia chutí najlepšie. A má aj blahodarné účinky pre organizmus. Plody a listy obsahujú vitamín C a látky, ktoré majú rozjasňujúce a tonizujúce účinky na pleť, preto sa používajú aj v kozmetike.

Šťavu z kalamansi podávajú na Filipínach zmiešanú s vodou a trochou hnedého cukru (foto: Anna Onderková)
Podporte nás

Zapojte sa do tvorby kvalitnejšieho obsahu! Aký je váš názor na tento článok?

Prečítajte si aj