Utorok 14. mája, 2024
Káva je známa svojím pozitívnym vplyvom na dlhodobé zdravie. Ilustračné foto (Pixabay/ cocoparisienne)

Môže káva pomôcť schudnúť?

Väčšine ľudí s pribúdajúcim vekom postupne narastá hmotnosť. Mohla by káva zabrániť tomuto priberaniu?

Je všeobecne známe, že káva má pozitívny vplyv na dlhodobé zdravie. Vypitie troch až štyroch šálok kávy denne znižuje riziko mnohých zdravotných problémov vrátane srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny.

Väčšina ľudí s pribúdajúcim vekom každoročne mierne priberá. Môže však tomuto postupnému priberaniu na váhe zabrániť práve káva?

Skupina vedcov skúmala, či vypitie jednej šálky kávy denne naviac alebo pridanie cukru, smotany alebo nemliečnych alternatív vedie k nárastu hmotnosti.

Výskum (v súčasnosti ide o predbežnú verziu, čo znamená, že bol recenzovaný, ale ešte musí prejsť konečným formátovaním a úpravou) zistil miernu súvislosť medzi kávou a menším prírastkom hmotnosti.

Ľudia, ktorí denne vypili šálku kávy navyše, pribrali za štyri roky o 0,12 kg menej, ako sa očakávalo. Pridanie cukru malo za následok o zlomok väčší (0,09 kg alebo 0,20 kg) prírastok hmotnosti, ako sa očakávalo počas štyroch rokov.

Ako môže káva pomôcť pri regulácii hmotnosti?

Kofeín je prírodný stimulant, ktorý preukázateľne dočasne znižuje chuť do jedla a zvyšuje bdelosť. To môže krátkodobo pomôcť ľuďom pociťovať menší hlad, čo môže viesť k zníženiu príjmu energie.

Niektorí ľudia pijú kávu pred cvičením ako stimulant, aby zlepšili svoj výkon počas tréningu; ak je tréning efektívnejší, môžu vydať viac energie. Predpokladá sa však, že tento prínos je väčšinou skôr krátkodobý ako dlhodobý.

Ukázalo sa tiež, že kofeín zrýchľuje metabolizmus, takže pri odpočinku sa spaľuje viac energie. Tento účinok je však pomerne malý a nie je vhodnou náhradou pravidelnej fyzickej aktivity a zdravej stravy.

Káva má mierny močopudný účinok, ktorý môže viesť k dočasnému úbytku vody. Jedná sa o stratu vody, nie tuku, pričom hmotnosť sa po opätovnom zavodnení rýchlo vráti.

Oplatí sa vyskúšať kávu na chudnutie?

Úbytok hmotnosti môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi, preto sa príliš nenadchýnajte súvislosťou medzi kávou a hmotnosťou, na ktorú upozorňuje táto nová štúdia, ani nezvyšujte príjem kávy na neprimeranú úroveň.

Väčšina dospelých môže bezpečne konzumovať približne 400 miligramov kofeínu denne. To zodpovedá dvom espressám, štyrom šálkam kávy alebo ôsmim šálkam čaju.

Je dôležité, aby sa tehotné alebo dojčiace ženy pred zvýšením príjmu kofeínu poradili so svojím lekárom, pretože kofeín sa môže preniesť na vyvíjajúce sa dieťa.

Ak potrebujete individuálne poradenstvo týkajúce sa hmotnosti, obráťte sa na svojho lekára alebo navštívte akreditovaného praktického dietológa.

Ako bola štúdia vykonaná a čo sa zistilo?

Vedci skombinovali údaje z troch rozsiahlych štúdií zo Spojených štátov: dvoch štúdií o zdraví zdravotných sestier z rokov 1986 – 2010 a 1991 – 2015 a štúdie sledovania zdravotníckych pracovníkov z rokov 1991 – 2014.

Nurses‘ Health Studies sú dve najväčšie kohortové štúdie s viac ako 230 000 účastníkmi, ktoré skúmali riziká chronických ochorení u žien. Health Professional Follow-up zahŕňa viac ako 50 000 mužov zdravotníkov a skúma vzťah medzi stravou a zdravotnými výsledkami.

Účastníci všetkých troch štúdií vyplnili vstupný dotazník a každé štyri roky ďalší dotazník hodnotiaci ich príjem potravín a nápojov. Na základe kombinovaných súborov údajov vedci analyzovali zmeny v príjme kávy a zmeny hmotnosti, ktorú účastníci sami uvádzali, v štvorročných intervaloch.

Priemerný štvorročný prírastok hmotnosti v štúdii zdravotných sestier predstavoval 1,2 kg a 1,7 kg, zatiaľ čo účastníci štúdie zdravotníckych pracovníkov pribrali v priemere 0,8 kg.

Pridávanie smotany (mlieka) alebo nemliečnych alternatív nemalo na túto zmenu hmotnosti významný vplyv.

Pridanie cukru (jedna čajová lyžička) do kávy však bolo spojené s prírastkom hmotnosti, ktorý bol o 0,09 kg vyšší, ako sa očakávalo počas štvorročného obdobia.

Tieto pozorovania boli výraznejšie u účastníkov, ktorí boli na začiatku štúdie mladší a mali vyšší index telesnej hmotnosti.

Aké sú výhody a nevýhody tejto štúdie?

Táto štúdia je jedinečná z dvoch hľadísk. Mala veľmi veľkú vzorku a sledovala účastníkov mnoho rokov. To zvyšuje istotu, že súvislosti boli skutočné a pravdepodobne sa dajú aplikovať aj na iné populácie.

Existujú však tri dôvody na opatrnosť.

Po prvé, tieto zistenia predstavujú súvislosť, nie príčinnosť. To znamená, že štúdia nedokazuje, že konzumácia kávy je skutočným dôvodom zmeny hmotnosti. Skôr ukazuje, že tieto dve zmeny boli v priebehu času pozorované spoločne.

Po druhé, zistenia týkajúce sa hmotnosti boli veľmi skromné. Priemerný štvorročný prírastok hmotnosti, ktorý sa podarilo odvrátiť na základe jednej šálky kávy, bol 0,12 kilogramu alebo približne 30 gramov ročne. Toto množstvo nemusí byť pre väčšinu ľudí, ktorí chcú kontrolovať svoju hmotnosť, významnou zmenou.

Napokon, táto analýza nezohľadnila variabilitu množstva kofeínu v káve (o ktorom vieme, že môže byť vysoké), len predpokladala štandardné množstvo kofeínu na jednu šálku.

Autori:

Lauren Ballová, profesorka komunitného zdravia a kondície na The University of Queensland, a Emily Burchová, dietologička, výskumná pracovníčka a lektorka na Southern Cross University.

Tento článok bol prebraný z webovej stránky The Conversation pod licenciou Creative Commons. 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj