Sobota 27. júla, 2024
Policajti hliadkujú pred budovou Základnej školy Ostredková v Bratislave vo štvrtok 9. mája 2024. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Bombové hrozby na školách: Opozícia vyzýva na zvolanie Bezpečnostnej rady, chýbajú manuály

Slovenskom minulý týždeň otriasli masívne bombové hrozby na školách a v iných verejných budovách. Situácia vyvolala vlnu obáv, strachu a naliehavej potreby chrániť bezpečnosť najzraniteľnejších. Opozícia vyčíta premiérovi, že zvoláva Bezpečnostnú radu pri rôznych iných príležitostiach, avšak aktuálne sa nečiní. Odborníci sa zhodujú, že na takúto situáciu nie sme pripravení – na školách chýbajú manuály.

Masívne bombové hrozby

Polícia minulý týždeň zaevidovala vyše 1500 bombových hrozieb najmä na školách, ale aj v budovách bánk či obchodoch s elektrotechnikou. Ich šírenie môže byť posudzované ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí doživotný trest. Hrozby boli hromadne generované emailom, údajne z ruských emailových adries s islamským textom. 

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) informovalo, že podľa predbežných zistení polície išlo v prípade hlásení o bombovej hrozbe o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby. Vyšetrovanie naďalej pokračuje.

Pre Epoch Times Slovensko opísala situáciu s bezpečnostnou hrozbou na základnej škole J.C. Hronského v Krupine jedna z učiteliek, ktorú sme požiadali o reakciu: 

„V našej škole išlo o pokojný a rýchly priebeh. Asi okolo 9:00 riaditeľ cez školský rozhlas poprosil, aby sa žiaci spolu s učiteľmi presunuli na školský dvor pričom zdôraznil, že nejde o účelové cvičenie (pozn. red. nácvik). Následne školu narýchlo prešli a skontrolovali traja policajti v priebehu niekoľkých minút. Žiaci a pedagógovia sa potom vrátili k normálnemu vyučovaciemu procesu,” zhrnula priebeh neštandardnej situácie jedna z pedagogických zamestnankýň školy a dodala, že niekoľko detí bolo naozaj rozrušených a mohli prežívať strach či stres. 

Za dôležitý označila fakt, že učitelia navonok pôsobili pokojne, čo následne deťom pomohlo vyrovnať sa s napätou situáciou. Rovnako pripomenula, že ku koncu školského roka v škole zvyknú absolvovať nácvik takejto evakuácie. Škola je podľa jej slov dostatočne zabezpečená pred vstupom cudzích osôb, dovnútra sa dostanú len tí, čo obdržali čip, a školské priestory sú monitorované kamerami.

Rezort školstva pre Epoch Times Slovensko potvrdil, že v priebehu minulého týždňa poslal všetkým školám stručné letáky s odporúčaniami, ako ďalej postupovať a ako komunikovať so zamestnancami škôl či rodičmi. Tiež majú obsahovať stručný návod, ako o krízovej udalosti hovoriť s deťmi a vysvetľovať im, čo sa stalo.

„Ďakujeme všetkým riaditeľom, učiteľom a zamestnancom škôl za zodpovedný prístup a pomoc pri zvládaní krízovej situácie. Policajnému zboru patrí vďaka za profesionálne nasadenie, podporu a spoluprácu,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) po tom, čo sa situácia upokojila. Zdôraznil, že bezpečnosť detí a zamestnancov škôl je absolútnou prioritou.

Zvolanie Bezpečnostnej rady

Poslanci Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD) a Gábor Grendel (Slovensko, KÚ, Za ľudí) sa zhodli, že v súvislosti s hrozbami bombových útokov na školách mohlo ísť o testovanie štátu, či je schopný zabezpečiť situáciu pri tejto hrozbe. Gašpar nevylúčil, že pre situáciu dôjde k zvolaniu Bezpečnostnej rady.

Za posledné týždne bola Bezpečnostná rada zvolaná hneď niekoľkokrát a väčšinou dosť promptne – po teroristických útokoch v Rusku, či pred zasadnutím medzinárodnej konferencie na podporu Ukrajiny, ktorú zorganizoval francúzsky prezident Emmanuel Macron.

„Robert Fico zvoláva Bezpečnostnú radu SR kvôli akýmkoľvek hlúpostiam, ako napríklad kvôli odloženým dlažobným kockám, ale keď ide o bezpečnosť detí a normálne prostredie na výučbu, tak nie je schopný spraviť vôbec nič. Dôrazne ho vyzývame, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR a situáciu okamžite riešil,“ uviedla na sociálnej sieti predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej je aktuálne v Rusku “elektronická komunikácia pod absolútnou kontrolou štátu a ťažko uveriť tomu, že by takýmto vyhrážkam nevedelo Rusko zabrániť”. 

Predseda SaS Branislav Gröhling taktiež vyzýva premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu: “Ja  ho žiadam, aby zvolal Bezpečnostnú radu, aby sa tam postavil on, aby sa postavil minister vnútra, minister školstva a reálne povedali, aká je situácia,” povedal. Podľa Gröhlinga môže byť Bezpečnostná rada takticky zvolaná tesne pred eurovoľbami, aby ľudí strašili podobne ako pred uplynulými prezidentskými voľbami. Opozičný poslanec dodal, že bordel, neporiadok v krajine a ohrozenie premiérovi Ficovi vyhovujú, lebo sa mu v tom lepšie presadzujú nezmyselné zákony, ktoré avizoval.

Štát sa z predošlých tragických incidentov nepoučil

Podľa bezpečnostého analytika Juraja Zábojníka išlo pri bombových hrozbách o zlyhanie kompetentných zložiek štátu. „Nevieme, kto to bol, ale fakt, že išlo o hromadnú hrozbu posielanú vyše tisícke subjektov, svedčí o tom, že to nebolo dielo jedného alebo dvoch tínedžerov, ktorí to spontánne vymysleli,“ upozornil. Podľa neho najviac na celej veci vyrušuje, že sa niekto dostal k údajom, ktoré neboli dostatočne chránené.

„To, že školy doteraz nemajú bezpečnostné manuály, je určite na vyvodenie zodpovednosti voči osobám, ktoré majú túto agendu v kompetencii na ministerstve školstva i vnútra,“ zdôraznil s tým, že nerozumie, prečo sa štát nepoučil z tragického incidentu vo Vrútkach spred 4 rokov, či z nedávnych udalostí na pražskej Karlovej univerzite.

Bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič vníma neexistenciu bezpečnostných manuálov taktiež kriticky. Upozorňuje na to, že reakciou v takýchto prípadoch by nemalo byť svojvoľné nariadenie evakuácie. „Tá hrozba môže striehnuť aj vonku, paradoxne, pri sústredení väčšej skupiny na nechránenom priestore môže dôjsť k väčšiemu riziku útoku.“ Pripomenul, že niektorí zriaďovatelia škôl evakuáciu nariadili bez pokynov bezpečnostných zložiek.

Podľa Viktora Križa zo Slovenskej komory učiteľov slovenské školy v porovnaní so zahraničnými – kde majú už desaťročia manuály, ako v život ohrozujúcich situáciách postupovať – nie sú dostatočne pripravené na krízové situácie. Domnieva sa, že potrebujeme návody na konkrétne situácie. “Našťastie, ministerstvo bolo otvorené spolupráci a už dva dni po udalosti prijalo za svoje expertné dokumenty, ktoré sme vypracovali,“ objasnil.

Minister Drucker chce s rezortom školstva dôsledne plniť záväzok z Programového vyhlásenia vlády SR o zvyšovaní odolnosti voči hybridným hrozbám. Ako príklad, že sa tak už deje, ministerstvo uvádza, že už od apríla funguje útvar strategickej komunikácie. Pripravované investície do digitálnej infraštruktúry škôl sa majú zamerať aj na oblasť kybernetickej bezpečnosti.

Prečítajte si aj