Sobota 27. júla, 2024
Muž prechádza okolo novoročnej výzdoby - Kremeľskej hviezdy s písmenom Z, označenia ruských vojsk na Ukrajine, pred pamätníkom venovaným hrdinom prvej svetovej vojny v západnej časti Moskvy 26. decembra 2023. (Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images)

Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou priniesla starý symbol ruského nacionalizmu – písmeno „Zˮ

V sobotu 24. februára to budú presne 2 roky od vypuknutia vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Od marca 2022 sa začíname stretávať so symbolom ruského nacionalizmu a podpory vojenských akcií na Ukrajine – písmenom „Zˮ. Z označovania vojenských vozidiel prešlo medzi bežných ľudí. Podľa mnohých historikov ide o bežný nástroj ruskej propagandy. Písmeno Z sa po Rusku rozšírilo rýchlosťou blesku. Objavili sa na zadných oknách áut, na plagátoch v metropolitných systémoch v Petrohrade a Moskve, na budovách divadiel, múzeí a univerzít, v príspevkoch na sociálnych sieťach a je propagované ruskou vládou. Ruská štátna televízna sieť RT začala predávať tričká s týmto symbolom. Ako to všetko začalo?

Prvé fotografie a videá zobrazujúce ruské vojenské vozidlá s neznámou značkou na ich bokoch sa objavili na sociálnych sieťach niekoľko týždňov pred začiatkom vojny. Vzápätí sa značka stala oficiálnym symbolom „špeciálnej vojenskej operácieˮ Moskvy.

„Tento symbol slúži ako symbol cti a jeho nosenie je jednoduchý spôsob, ako prejaviť podporu Rusku,ˮ vraví  Kiril Avramov, riaditeľ Globálneho laboratória pre dezinformácie a profesor na Katedre slovanských a eurázijských štúdií na univerzite v Texase. Dodáva, že aj keď sa zdá, že písmeno „Zˮ sa objavilo len nedávno, zapadá do dlhodobej histórie používania symbolov ako nástroja propagandy v nacionalistickom kontexte.

Ľudia prechádzajú okolo postavy s písmenom „Z“ na podporu ruských vojsk na Ukrajine v centre Moskvy 20. februára 2024. (Foto: VERA SAVINA/AFP via Getty Images)

Symbol s písmenom Z sa objavil už počas druhej svetovej vojny

K tvrdeniu Kirila Avramova sa pripája aj docentka histórie na Univerzite v Alabame Margaret Peacock. Docentka upozorňuje na to, že tento symbol prvýkrát vznikol ako súčasť propagandy počas druhej svetovej vojny a znamenal „Za víťazstvoˮ a „Za mierˮ.

„Veta „Za pobeduˮ poukazuje na budúcnosť, ale ironicky, je prepožičaná z minulosti. Toto nebol len prejav štátnej moci, bol to aj prejav nacionalizmu a skupinovej identity.ˮ

Profesor Avramov dodáva, že to veľmi dobre zapadá do tradície používania techník sovietskej propagandy, ktoré spočívajú v preberaní a adaptovaní symbolov.

„Do symbolu vložili význam, ktorý ďaleko presahuje jeho pôvodný pravdepodobný účel.ˮ

V roku 2005 chcel ruský spravodajský portál RIA Novosti nájsť suvenír, ktorý by sa hodil k projektu o spomienkach na druhú svetovú vojnu. Nakoniec zvolil oranžovo-čiernu stužku podobnú rádu svätého Juraja, ktorý bol v minulosti udeľovaný za hrdinstvo v boji ešte v dobách ruského impéria. Tieto stužky potom rozdávali po celej krajine. V eseji z roku 2007 portál zdôraznil, že tieto stužky symbolizujúce vojenskú slávu a pamiatku na vojnové činy dokázali zjednotiť ruský národ, čo sa iným symbolom, ako napríklad Dňu Ruska, nepodarilo. 

Aj symbol „Zˮ je dnes prezentovaný v oranžovo-čiernych farbách.

Ruský gymnasta vyvolal na majstrovstvách sveta symbolom Z kontroverziu 

5. marca 2022, na majstrovstvách sveta v gymnastike v Katare si vtedy dvadsaťročný Ivan Kuliak vyrobil písmeno Z (symbol podpory ruského vpádu na Ukrajinu) z atletického lepiaceho pásu a prilepil si ho na prednú časť svojho úboru. Urobil tak po získaní bronzovej medaily predtým, ako sa postavil na pódium vedľa ukrajinského víťaza Illia Kovtuna. Dostal pokarhanie od Medzinárodnej gymnastickej federácie, ktorá označila jeho počínanie za šokujúce.

Medzinárodná gymnastická federácia po tomto incidente oznámila, že zakáže ruským a bieloruským gymnastom účasť na svojich súťažiach a požiadala etickú komisiu, aby zvážila disciplinárne opatrenia voči Kuliakovi.

Kuliak sa verejne bránil v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu RT, kde povedal: „Ak by som mal druhú šancu a znova by som si mal vybrať, či vystúpiť s písmenom Z na hrudi alebo nie, urobil by som presne to isté.ˮ Vysvetlil, že podľa neho symbol predstavuje víťazstvo a mier.

Kde všade sa symbol objavil

Písmeno Z sa objavilo aj na budovách na Ukrajine, ktoré boli obsadené ruskými vojakmi – ako znak, že tadiaľ prešli ruskí vojaci.

V nemocnici v ruskom meste Kazaň požiadali nevyliečiteľne choré deti a ich matky, aby sa vonku na snehu pred nemocnicou postavili do formácie Z.

„Naši pacienti a celý náš tím sa toho zúčastnili, celkovo asi 60 ľudí. Ľudia sa usporiadali do tvaru písmena Z,“ uviedol vo vyhlásení prevádzkovateľ nemocnice Vladimir Vavilov.

Foto: Twitter / @DAlperovitch

Kamil Galeev, nezávislý výskumník a bývalý spolupracovník Wilsonovho centra vo Washingtone popísal na Twitteri, ako sa písmeno Z stalo silným nástrojom v ruských propagandistických kampaniach.

„Tento symbol sa stal symbolom novej ruskej ideológie a národnej identity,“ napísal Galeev.

Akú úlohu dnes hrajú ruskí školáci a študenti v propagande Z?

Od 5 septembra 2022 sa ruské deti základných a stredných škôl raz do týždňa zúčastňujú povinných „vlasteneckých hodínˮ. Tento predmet má za cieľ zvýšiť vlastenectvo, učiť deti o tradičných hodnotách a v neposlednom rade poskytnúť ruskú verziu súčasných udalostí medzi Ruskom a Ukrajinou.

Nový školský program má názov „Konverzácie o dôležitých veciachˮ. Súčasťou nového kurikula je ceremónia, ktorá sa na školách uskutočňuje začiatkom každého pracovného týždňa. Počas ceremónie deti dvíhajú vlajku svojej krajiny, spievajú hymnu a pochodujú. Žiaci na vlasteneckých hodinách taktiež oslavujú „obroduˮ Ruska pod vedením prezidenta Vladimira Putina.

Ruská vláda spolu s ministerstvom školstva vytvorila webstránku pre učiteľov, kde sa nachádzajú všetky témy programu. Jedna z plánovaných hodín pre štvrtý a piaty ročník základných škôl sa volá Naša vlasť – Rusko. Na hodine majú jedenásť a dvanásťročné deti  nahlas čítať tieto vety:

Na tejto Zemi nie je nič krajšie ako vlasť.

Šťastie našej vlasti je cennejšie ako ľudský život.

Nie je desivé zomrieť za vlasť.

Milovať svoju vlasť znamená slúžiť svojej vlasti.

Situáciu na školách objasnili aj ruskí úradníci

„Vlastenectvo by malo byť dominantnou hodnotou našej spoločnosti,ˮ povedal ruský úradník Aleksandr Charičev na seminári pre učiteľov usporiadaný ministerstvom školstva.

Jeho prezentácia definovala vlastenectvo ako: „Pripravenosť obetovať svoj život za vlasť.ˮ

Vedúci kancelárie „verejných projektovˮ Kremľa Sergej Novikov podotkol, že s inváziou Ukrajiny čelia učitelia naliehavej úlohe: vysvetľovať a odpovedať na ťažké otázky študentov.

„Zatiaľ čo mladších žiakov máme viac-menej pod kontrolou, starší študenti sa dostávajú k informáciám z mnohých kanálov,ˮ vysvetlil svoje obavy.

V novom dekréte ministerstva školstva sa uvádza, že hodiny ruských dejín budú musieť obsahovať niekoľko nových tém, ako je „obroda Ruska ako veľmoci 21. storočiaˮ, „opätovné pripojenie Krymuˮ a „špeciálna vojenská operácia na Ukrajineˮ.

A zatiaľ čo minulé vzdelávacie normy v Rusku hovorili, že študenti by mali byť schopní posúdiť „rôzne verzie histórieˮ, nový návrh hovorí, že by sa mali naučiť „brániť historickú pravduˮ a „odhaliť nepravdy v dejinách vlastiˮ.

Jún 2023, deti stredných škôl absolvujú základný vojenský výcvik, ktorý zahŕňa kurz prvej pomoci (Stringer/AFP/Getty Images)

Školská reforma v praxi 

V triedach boli stoly premenené na oltáre pre hrdinov, ktorí boli zabití na Ukrajine, zatiaľ čo študenti stredných škôl  absolvujú  ako súčasť osnovy základné vojenské vzdelanie.

„Keď sa začala vojna, očakával som, že sa zavedú určité zmeny do školského programu, pretože potrebovali vymyť mozog novej generácii,ˮ povedal ruský učiteľ pre CBC.

Pohľad Vladimira Putina na históriu, od rozpadu Sovietskeho zväzu až po špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, bol publikovaný v štyroch nových učebniciach pre vysokoškolských študentov.

Tamara Eidelmanová, ruská historička momentálne žijúca v zahraničí, prečítala takmer 500-stranovú učebnicu a označila ju za „jedovatúˮ.

„Na jednom mieste sú zosumarizované všetky hrozné myšlienky, ktoré ruská propaganda používa posledných niekoľko rokov,ˮ povedala.

T. Eidelmanová bola predtým vedúcou katedry histórie na moskovskej univerzite, ale v roku 2022 opustila krajinu po tom, ako verejne kritizovala vojnu na Ukrajine. Dnes prednáša o histórii na konferenciách pre európske publikum.

Učiteľka angličtiny Irina Milyutina uviedla, že na jej škole v meste Pskov blízko estónskej hranice sa deti najprv vášnivo hádali o tom, či má Rusko právo alebo nie napadnúť Ukrajinu, a niekedy sa dokonca aj pobili. Dnes vraj hlasy nesúhlasu utíchli. Podľa jej slov deti začali na tabuliach, stoloch a dokonca aj na podlahe kresliť písmená Z a V – symboly podpory vojny, podľa identifikačných značiek na ruských tankoch.

(Video: detský youtube kanál Cool Kids uverejnil pieseň “Nevzdáme sa toho, čo je naše”. Tento slogan sa tiež objavuje ako hashtag pod písmenom Z na reklamných bilboardoch v Rusku. V piesni sa spomínajú minulé vojenské víťazstvá Ruska. Dievčatá a chlapci oblečení vo farbách ruskej vlajky spievajú aj o odkaze pre NATO a tancujú na vojenskom tanku).

Prečítajte si aj