Pondelok 20. mája, 2024
Polícia dozerá na protest českých poľnohospodárov pred ministerstvom pôdohodpodárstva v Prahe v pondelok 19. februára 2024. (FOTO TASR - Barbora Vizvárová)

V Prahe sa začala vlna protestov českých poľnohospodárov

V hlavnom meste Českej republiky budú na viacerých miestach protestovať nespokojní poľnohospodári, aby upozornili na zlú situáciu v rezorte. Plánujú zablokovať pražskú magistrálu pred ministerstvom pôdohospodárstva a zhromaždiť sa chcú aj pred Úradom vlády a neďaleko Poslaneckej snemovne českého parlamentu.

Zástupcovia Odborového zväzu pracovníkov poľnohospodárstva a výživy a Asociácie slobodných odborov, ako aj ďalšie osobnosti plánujú českému ministrovi odovzdať svoje požiadavky. Patrí medzi ne odstúpenie Česka od Zelenej dohody (Green deal), cena elektriny 2 Kč za kWh či pronárodná politika českej vlády.

(FOTO TASR – Barbora Vizvárová)

Ďalší protest poľnohospodárov je naplánovaný na 22. februára, ku ktorému sa majú pripojiť aj farmári zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Bulharska, Rumunska, Chorvátska a Slovinska. Agrárna komora Českej republiky (AK) sa od dnešného protestu dištancuje.

Podľa predsedu AK Jana Doležala protest plánovaný na 22. februára „zatiaľ nie je protivládnou akciou. Je to akcia namierená proti politike EÚ“. Dodal, že nemá politický cieľ a ide im len o „budúcnosť českého poľnohospodárstva, ktoré je teraz v ohrození“.

V tejto fáze má ísť iba o symbolickú akciu, ktorou nechcú nikoho obmedziť a na niekoľkých hraničných priechodoch dôjde k symbolickému stretnutiu farmárov susediacich krajín. Okrem hraníc budú aj „jazdy“ v mestách, ale mimo dopravnej špičky.

Do tohto protestu sa zapojí aj Českomoravský zväz poľnohospodárskych podnikateľov a časť Spoločnosti mladých agrárnikov Českej republiky. Poľnohospodári zverejnia spoločný manifest s požiadavkami vo štvrtok.

(FOTO TASR – Barbora Vizvárová)

Dnešný protest má byť podľa J. Doležala „ostrejšieho“ charakteru a bude blokovať aj dopravu. Aj keď dôvody chápe a pôvodný zámer kvitoval, Agrárna komora nechce slúžiť ako protivládny nástroj a naznačil aj možný „vplyv Ruska“.

A pokiaľ ide o Rusko, Doležal poukázal tiež na údajný rast dovozu ruských plodín do EÚ.

„Dopočul som sa na rokovaní V4, že sa na územie EÚ čím ďalej častejšie dovážajú obilniny a olejniny z Ruskej federácie. A ja nechápem, prečo sa tu bavíme o tom, že Európa je vo vojne s Ruskom a zároveň sem dovážajú obilniny z Ruska, ktoré sú ale lacnejšie, pretože nie sú greendealové,“ uviedol šéf AK.

„Niekto v Bruseli musí buchnúť po stole!“ komentoval celkovú situáciu.

Prečítajte si aj