Nedeľa 19. mája, 2024
Ceritfikovaná výživová poradkyňa a naturopatka Monika Korísteková (Foto: M. Korísteková)

V boji proti jarnej únave je kľúčom výživa: inšpirujte sa radami od certifikovanej poradkyne (Rozhovor)

Monika Korísteková, certifikovaná poradkyňa pre výživu detí a dospelých, je autorkou knihy „Všetko, čo potrebujete vedieť o výžive detí“. Momentálne dokončuje Školu klinickej naturopatie v Prahe a v rozhovore pre denník Epoch Times Slovensko porozprávala o faktoroch prispievajúcich k únave a o spôsoboch, ako nad ňou zvíťaziť. 

Nadmerná konzumácia spracovaných potravín, odchýlky od tradičnej stravy, toxíny v životnom prostredí a modré svetlo z mobilov či počítačov môžu negatívne ovplyvniť naše telo. Únavu nevyvoláva iba príchod jari, je to stav, ktorý sa môže prejaviť počas celého roka. Pre tých, ktorí plánujú zmenu životného štýlu na získanie energie a doplnenie nevyhnutných látok pre správne fungovanie organizmu, môžu byť jej rady a tipy v oblasti životosprávy skutočne cenné.

Čo podľa vás spôsobuje jarnú únavu a únavu všeobecne?

V zime máme všeobecne chuť na hutnejšie jedlá plné tuku a bielkovín, viac oslavujeme, k čomu patrí aj častejšie popíjanie alkoholu, príjem prázdnych kalórií, či rôznych koláčikov. Menej sa hýbeme, sme menej vonku, na čerstvom vzduchu a na slnku. Rovnako na pultoch nájdeme ovocie a zeleninu, ktorá k nám zo španielskych skleníkov cestuje cez celú Európu. Takáto zelenina a ovocie je výživovo diametrálne odlišná od zeleninky, ktorú si odtrhnete v lete v záhrade alebo na jeseň zo stromu – chudobná na vitamíny a minerály. Napríklad špenát stráca za 48 hodín po zbere 90 % vitamínu C. Všetko toto sú faktory, o ktorých môžeme tvrdiť, že súhrnne spôsobujú jav zvaný „jarná únava”.

Čo sa týka príčin všeobecnej únavy, je ich viacero: nadmerná konzumácia vysoko technologicky upravených potravín, polotovary a odklonenie sa od tradičnej výživy našich predkov spôsobuje, že naše telá, ako i črevný mikrobióm, nie sú vyživené. Vzniká začarovaný kruh, kedy síce máme plné chladničky, ale doslova hladujeme nad plnými hrncami. Okrem cukrov, tukov a bielkovín totiž potrebujeme aj vitamíny, minerály, stopové prvky, rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, antioxidanty, enzýmy. Je potrebné si uvedomiť, že každým jednym sústom kŕmime buď svoje zdravie alebo chorobu.

Ďalším dôvodom je toxická doba, v ktorej žijeme. Za posledných 60 rokov sme do životného prostredia vypustili viac ako 87.000 nových chemických látok. Tie sa ukladajú v našich telách a rozhadzujú nielen našu hormonálnu rovnováhu, ale vedia ohroziť aj produkciu neurotransmiterov. Menej neurotransmiterov vedie k zhoršenej nálade, spánku, čo má za následok zvýšenie pocitu únavy.

Nielen toxíny, ale aj nadužívanie antibiotík a nadkonzumácia liekov, veľký tlak na výkon /predovšetkým u žien/ viedli k zníženiu počtu mitochondrií, čo sú naše bunkové elektrárne. Ich dysfunkcia vedie k zvýšenej únave, lebo bez mitochondrií nevieme vyrábať energiu. 

Myslíte si, že narastá počet ľudí trpiacich chronickou únavou?

Áno, ľudí s chronickou únavou je čím ďalej, tým viac.

Čím to je, čo robia nesprávne?

Nemusia to byť len oni, ale môže to byť tlak zamestnávateľa alebo nie veľmi šťastné rodinné vzťahy. Náš nervový systém je v neustálom napätí, často v až takej miere, že sa odnaučí relaxovať. To vedie následne k poruchám spánku. Bez regenerácie nevieme „natankovať” energiu na výzvy nasledujúceho dňa. 

Spánok rovnako ovplyvňuje aj modré svetlo: mobily, televízia. Modré svetlo výrazne zabraňuje vylučovaniu hormónu, ktorý je zásadný pre hlboký a kvalitný spánok – melatonínu. Ešte by som rada spomenula, že melatonín má zásadný efekt v spomaľovaní starnutia, teda by sme skutočne mali robiť všetko preto, aby sme podporovali jeho vylučovanie a nie zabraňovali dlhým nočným pozeraním televízie a scrolovaním Facebooku. Odložte mobil minimálne hodinu pred spánkom a otvorte si radšej knihu.

Existuje mnoho štúdií tvrdiacich, že v ovocí a zelenine sa nenachádza toľko vitamínov, stopových prvkov a minerálov, aby zabezpečili potrebné množstvá pre ľudský organizmus. Súvisí únava s kvalitou potravín a s tým, čo jeme?

Áno, a to veľmi zásadne. Už som spomínala bunkové elektrárne mitochondrie a ako ovplyvňujú naše úrovne energie. Na to, aby vedeli mitochondrie efektívne vyrábať energiu, potrebujú veľké množstva vitamínov a minerálov: vitamíny skupiny B, tých máme žalostne málo, keďže väčšina našej stravy je tepelne upravená a niektoré Béčka sú na teplo citlivé, vitamín D, vitamín C, vitamín E, železo, zinok, magnézium, ktoré chýba v súčasnosti hádam každému… Okrem toho, aby sa výživa dostala do bunky, potrebuje priepustnú bunkovú membránu, a na to sú potrebné zas správne množstvá omega 3 kyselín. Môžete trikrát hádať, aké zásoby omega 3 kyselín majú ľudia v súčasnosti v tele. Jedným slovom katastrofálne.

Akými prostriedkami je možné bojovať proti únave?

Ak nemáte peniaze na kvalitnú výživu, stačí jednoducho začať žuť. Naše telo nevie spracovať výživu, ktorá nie je rozžutá na kašu. Je to náročné, lebo zvyk je železná košeľa, a jesť rýchlo, hltavo a v strese je našou každodennou realitou. Akonáhle je naše telo v strese, tak nevie tráviť. Aj to najkvalitnejšie jedlo jedené hltavo a v časovom tlaku pôsobí rovnako devastačne ako hamburger zo stánku. 

Teraz na jar do jedla pridávať výhonky, jarné bylinky, ako sú medvedí cesnak, mladé púpavové listy a žihľavu.

Určite na jar odľahčiť jedálniček od ťažkých jedál: vyprážaného, každodennej konzumácie mäsa a údenín, pohľadať osvedčené vegánske gurmánske recepty. Neverili by ste, ako vie skvele chutiť ľahké strukovinové a zeleninové jedlo. Ja sama som gurmán, teda viem, o čom hovorím.

Rovnako dôležité je začať sa hýbať, pohybom si vieme vyprodukovať úžasné hormóny, ktoré vedia nabudiť nielen telo, ale aj myseľ. Počas dňa slnko napomáha lepšej produkcii už spomínaného hormónu spánku – melatonínu.

No a nezanedbávať kvalitný spánok, chodiť spať minimálne dve hodiny pred polnocou, kedy má hodina spánku pred dvanástou hodnotu dvoch hodín spánku po dvanástej. Teda lepšie regenerujeme. Väčšinou práve večer dorábame prácu a nechávame sa osvetľovať opäť modrým svetlom.

 Prispieva k únave každodenné používanie mobilov, notebookov a wifi pripojenia?

Áno, okrem spomínaného modrého svetla prispieva k únave aj neustála aktivácia nášho sympatického systému, ktorý je zodpovedný za reakciu útek alebo útok. To znamená, že sme v neustálom napätí a len málokedy máme šancu zapnúť náš systém zodpovedný za relaxáciu a trávenie – parasympatický systém.

Ovplyvňuje únava psychiku človeka?

Samozrejme, v dňoch, keď sa nevyspím, neodporúčam približovať sa ku mne. Úplne inak reagujeme, keď sme vyspatí a zregenerovaní, ako keď máme  za sebou zlú noc. Vyčerpané maminy ako i manažéri v neustálom napätí vedia, o čom hovorím.

Aké účinky má napr. známa chlorella a jačmeň na ľudský organizmus?

Zlepšenie funkcie imunitného systému, anti aging účinky proti starnutiu, rýchlejšia regenerácia po športe, protirakovinové účinky, detoxikačné účinky, zvýšenie energie, zníženie glykémie po jedle, mnohí ľudia po nich chudnú a zlepšuje sa im aj kvalita pokožky. Samozrejme, dôležité je, od akého výrobcu. 

Je niečo iné jesť sušenú trávu ako piť sušenú šťavu z jačmeňa. Rovnako si pri chlorelle treba dávať pozor na obsah ťažkých kovov. Ani Bio certifikácia ešte nemusí byť zárukou kvality.

Často som svedkom toho, že ľudia nekonzumujú ani správne dávky – tu je skutočne vhodné obrátiť sa na odborníka, ktorí sa v tejto oblasti vzdeláva a má dlhé roky skúseností.

Aké zmeny by ste odporučili urobiť ľuďom vo svojom životnom štýle, aby raz a navždy porazili únavu, či už na fyzickej alebo psychickej úrovni?

Raz a navždy to asi nepôjde, keďže čím sme starší, tým menej energie máme k dispozícii, ale aj s tým sa dá pracovať. 

Jednou zo zásadných vecí je namiesto kvantity jedla vsadiť na kvalitu. Menej zaťažovať telo mäsovými a údenými produktami, namiesto sladených vôd začať piť vodu, lebo aj cukor, ktorý sa nám dostane do tela vie prekvapivo negatívne ovplyvniť úrovne našej energie. Namiesto sladkostí  si môžeme dať po jedle ovocie.

Určite by som prestala jesť sladké raňajky. Alebo raňajky, kde dominujú sacharidy, ako je chlieb, cereálie, sladká kaša. Nielenže sa po takomto jedle nevieme koncentrovať, ale rovnako sladké jedlá na raňajky vedia výrazne ovplyvniť hladiny glykémie v našom tele počas celého dňa. Zvýšená glykémia má za následok únavu, neschopnosť myslieť, priberanie.

Každé jedlo by malo mať v sebe cca 40 % zeleniny (áno, aj chlebík), výborné si je vyrábať vlastnú, fermentovanú zaváraninu, tzv. pickles, ktorá vie pozitívne ovplyvniť nielen glykémiu po jedle, ale i obohatiť črevný mikrobióm.

Ďakujeme za rozhovor.

Prečítajte si aj