Pondelok 20. mája, 2024
Katarína Chomová, nutričná terapeutka
,

Nutričná terapeutka: Ľudské telo je ako automobil. Od kvality a množstva paliva závisí, ako ďaleko zájdete.

Udržanie dobrého zdravia je cieľom každého z nás. Množstvu ochorení, ktoré nás populačne trápia, dokážeme predchádzať primárnou prevenciou – zmenami v životnom štýle. Napriek tomu veľká časť slovenskej populácie trpí ochoreniami obehového systému aj nedostatočnou informovanosťou o možnostiach zmeny. Prinášame rozhovor s nutričnou terapeutkou, Ing. Katarínou Chomovou o tom, ako sa ochoreniam srdca a ciev vyhnúť.

Katarína, prezraďte nám, aké ochorenia najčastejšie trápia  Slovákov?

Naše skúsenosti z praxe hovoria jednoznačne: najčastejšie na Slovensku bojujeme s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Častokrát už v pomerne nízkom veku sledujeme u klientov rozvoj ťažkostí s krvným tlakom a celú plejádu ochorení srdca a ciev. Bohužiaľ, za pravdu nám dávajú aj oficiálne štatistiky – podľa údajov Štatistického úradu zomrelo na ochorenia obehovej sústavy v prvom štvrťroku najviac ľudí, až 47% z celkového počtu hodnotených prípadov. Štatistiky sú desivé, predovšetkým, keď si uvedomíme, že veľká časť ochorení srdca a ciev vzniká v dôsledku nesprávnej životosprávy. Dokážeme im teda predchádzať.

Ako sme na tom na Slovensku s výskytom ochorení srdca a ciev v porovnaní s inými európskymi krajinami?

Podľa dostupných údajov zo štatistík Eurostatu z roku 2009 sa žiaľ umiestňujeme na popredných priečkach medzi európskymi krajinami. Počet úmrtí na ochorenia srdca a ciev na Slovensku patrí spoločne s Maďarskom, Estónskom, Lotyšskom a Litvou k najvyšším spomedzi európskych krajín. Tieto čísla sú skutočne alarmujúce a myslím si, že je nevyhnutné zvyšovať spoločenské povedomie o možnostiach primárnej prevencie. Ide zvyčajne o jednoduché zmeny v životnom štýle, ktoré nám môžu pomôcť žiť kvalitne a vitálne aj vo vysokom veku.

V čom robíme chybu? Čo je podľa vás dôvodom toho, že nás práve ochorenia srdca a ciev ohrozujú takou vysokou mierou?

Odpoveď je skutočne jednoduchá. S výnimkou ochorení, ktoré sú podmienené familiárnou záťažou a vplyvom genetických predpokladov (a tých je skutočne minimum) si za ochorenia obehovej sústavy môžeme vo veľkej miere samy. Najväčším podielom sa na ich rozvoji podieľajú práve faktory, ktoré dokážeme ovplyvniť. Nestaráme sa o seba, nedbáme na zásady zdravého životného štýlu a včasné varovné signály nášho organizmu ignorujeme. Aj po diagnostikovaní ochorení sa skôr uchyľujeme k jednoduchým riešeniam a spoliehame sa, že naše zdravie bude dlhodobo udržiavať farmokologická terapia bez akejkoľvek zmeny zaužívaných návykov. Takto to žiaľ nefunguje. Viete, ľudské telo by sme obrazne mohli prirovnať k automobilu. Od kvality a množstva paliva závisí, ako ďaleko zájdete.

Spomínate faktory, ktoré sa podieľajú na rozvoji ochorení srdca a ciev a dokážeme ich ovplyvniť. Ktoré sú to?

Americká CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôbí) uvádza, že najviac sa na rozvoji ochorení srdca a ciev podieľa týchto 6 faktorov:

  • Nezdravá strava
  • Fyzická inaktivita
  • Nadváha a obezita
  • Fajčenie alebo expozícia (vystavovanie sa) dymu fajčiarov
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Diabetes

Iste budete súhlasiť, že všetky z vyššie menovaných faktorov dokážeme vedome ovplyvniť a predchádzať im. Je potrebné zdôrazniť, že to nie je jednoduché. Zmeniť životný štýl na trvalo udržateľný spôsob života, ktorý dlhodobo povedie k životu vo vysokej vitalite, stojí mnoho úsilia. Meniť zvyky, ktoré sa rokmi stáli železnými, na to je potrebné odhodlanie a pevná vôľa. Ja si však myslím, že každý má pevnú vôľu, ak je pre neho riešenie nastavené správne a zmeny prebiehajú v malých jednoduchých krokoch. Netreba sa zmien v stravovaní či pohybe obávať, môžu byť len prínosom.

Je podľa Vášho názoru možné zlepšiť zdravotný stav, aj keď už som pacientom s ochorením srdca a ciev, napríklad sa liečim na vysoký krvný tlak?

Samozrejme. Aj lekár Vám okrem predpísaného lieku naordinuje zmenu životného štýlu. Odporúči zmenu stravovacích návykov, zvýšenie pohybovej aktivity, a ak je nutné, tak aj reguláciu hmotnosti. Zvyčajne našich pacientov tieto odporúčania nahnevajú. Čakajú zázrak v tablete, ktorý vyrieši všetky komplikácie jednoducho, bez námahy. Odborná obec Mayo Clinic sa v štúdii „Klinický sprievodca zdravým stravovaním pre prevenciu ochorení srdca a ciev” zhoduje, že poradenstvo v oblasti výživy a zdravého životného štýlu má čoraz väčší význam v primárnej prevencii civilizačných ochorení. Platí to obzvlášť pri súčasnej pandémii obezity, ktorá prispieva k zvýšeniu počtu ochorení srdca a ciev.. Musím však zdôrazniť, že neexistujú univerzálne návody a dietologické postupy pre celú populáciu. Spôsob výživy je nevyhnutné prispôsobovať individuálne.

Teoretické poznatky hovoria jasne, ale čo prax? Spomeniete si na pacienta, ktorému sa vďaka úprave stravy podarilo zlepšiť zdravie?

Príkladov z praxe by som našla každý deň niekoľko. Vaša otázka mi však pripomenula jednu z najúžasnejších zmien za roky mojej praxe na klinike. Zrejme aj preto, že táto zmena nebola úplne jednoduchá. Pacientom v tomto príbehu bol pán zo zdravotníckeho prostredia, čo už samo o sebe je komplikované. Zdravotníci pomáhajú iným, no na seba často pozabudnú a nebolo to inak ani u tohto pána. Trpel hypertenziou, veľkou nadváhou a cukrovkou druhého typu, liečenou už inzulínom. Najhoršie bolo, že v počiatku sám nedôveroval tomu, že svoj životný štýl dokáže zmeniť. Po roku mravenčej práce odchádzal o 25 kilogramov ľahší, bez liečby na tlak a ja nikdy nezabudnem na rannú sms správu, v ktorej mi oznámil, že viac už nepotrebuje inzulínovú liečbu. Rovnaký príbeh môže napísať každý z nás.

Aké jednoduché odporúčania by ste navrhli pri prevencii vzniku ochorení srdca a ciev a aké pre zlepšenie zdravotného stavu, ak už mám ochorenie diagnostikované? Existujú v týchto odporúčaniach odlišnosti?

Odporúčania sa v oboch prípadoch líšia len málo, alebo sú dokonca identické. Opatrenia, ktoré považujeme sa prevenciu pred vznikom ochorení srdca a ciev, účinne pomôžu zlepšiť aj kvalitu života pri už prejavených príznakoch ochorení. V kombinácii so správnou liečbou v spolupráci s lekárom môžu malé zmeny v životnom štýle pomôcť výrazne zlepšiť zdravotný stav pacienta.

Podľa Americkej asociácie pre zdravie srdca, už sedem malých krokov môže zohrať významnú rolu v prevencii ochorení srdca a ciev a mali by byť bežnou súčasťou zdravého životného štýlu dospelých: 

  1. Poznajte riziká, ktoré Vás ohrozujú

Ak máte 40 – 75 rokov a nikdy ste nemali infarkt alebo mozgovú príhodu, môže vám pomôcť napríklad aplikácia CalculatorTM, ktorá určí riziko, akým vplýva váš spôsob života na váš obehový systém. Pomáha odhadovať riziká pre obdobie nasledujúcich 10 rokov na základe faktorov životného štýlu, osobnej a rodinnej anamnézy. Napríklad, ak ste fajčiar trpiaci ochorením obličiek s rodinnou anamnézou skorého srdcového ochorenia, riziká sú vysoké.

  1. Jedzte zdravo

Zamerajte sa na to, aby Váš stravovací plán obsahoval dostatok zeleniny, ovocia, kvalitné celozrnné obilné výrobky, strukoviny, orechy a semienka, kvalitné oleje, chudé druhy mäsa a ryby. Urobte rozumné rozhodnutia, malými postupnými krokmi obmedzte množstvo rafinovaných cukrov, vysokopriemyselne spracovaných potravín a sladených nápojov. Odporúčam pri nákupe balených potravín kontrolovať štítok s nutričnými údajmi, aby ste si vhodne vybrali potraviny a obmedzili tak v pokrmoch vysoké dávky soli, pridané jednoduché cukry, nasýtené tuky a vyhýbali sa transmastným tukom.

  1. Buďte fyzicky aktívni

Viac sa pohybujte – je to jeden z najlepších spôsobov, ako zostať zdravý, predchádzať chorobám a prežiť starobu vo vysokej vitalite. Dospelí by mali každý týždeň absolvovať aspoň 180 minút aeróbnej aktivity strednej intenzity. Ak ste už pravidelne aktívny, môžete sa posúvať ďalej a zvýšiť intenzitu pohybu. Ak nie ste fanúšikom športov a váš životný štýl bol doteraz výrazne sedavý, začnite pomaly. Na začiatok stačí, ak si doprajete viac chôdze, napríklad tak, že vystúpite cestou do práce o zastávku skôr.

  1. Kontrolujte svoju hmotnosť

Odporúčanie znie: udržiavajte si zdravú hmotnosť. Nadváha aj obezita sú významnou komplikáciou pri srdcovocievnych ochoreniach. Ak trpíte nadváhou či obezitou, upravte svoje stravovacie a pohybové návyky. Zvyčajne je nevyhnutné urobiť niekoľko individuálne cielených zmien. Ak si nie ste istý, ako by ste mali so zmenou návykov postupovať, neváhajte osloviť profesionálne kliniky, ktoré sa venujú manažmentu hmotnosti. Podľa Obezitologickej spoločnosti, zníženie hmotnosti o 10-15% môže znížiť riziko náhlych srdcovocievnych príhod, znížiť úmrtnosť na ochorenia srdca a ciev, a dokonca môže viesť k remisii vysokého tlaku.

  1. Nefajčite

Ak nefajčíte, ani nepoužívate tabakové výrobky, nikdy nezačínajte. Neexistuje nič také ako bezpečný tabakový výrobok. Ak je pre vás prestať fajčiť náročnou výzvou, požiadajte svojho lekára o pomoc, aby ste sa zbavili tohto zlozvyku pomocou overených metód. Nepomôže len vymeniť jeden zdroj tabaku za iný, každá forma fajčenia nesie so sebou potenciálne riziká. Ak ste nefajčiar skúste sa vyhnúť aj pasívnemu fajčeniu, chráňte pred ním aj vaše deti. Podľa CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) zomrelo od roku 1964 až 2 500 000 ľudí na ochorenia, ktoré vznikli v dôsledku vystaveniu sa pasívnemu fajčeniu. Tieto čísla sú alarmujúce.

  1. Manažujte riziká

Ak máte vysoký krvný tlak (hypertenziu), vysoký cholesterol, vysokú hladinu cukru v krvi, cukrovku alebo iné zdravotné komplikácie, ktoré vás vystavujú väčšiemu riziku, je veľmi dôležité spolupracovať so svojím lekárom a zmeniť životný štýl. Mnohým stavom možno predísť alebo ich zvládnuť lepším stravovaním, kvalitným spánkom, pravidelnou pohybovou aktivitou, znížením hmotnosti a zbavením sa zlozvykov, ako je fajčenie.

  1. Užívajte lieky

Ak to je z ohľadom na váš aktuálny zdravotný stav nevyhnutné, rešpektujte pokyny ošetrujúceho lekára a užívajte lieky. Naše skúsenosti z praxe však hovoria, že mnohé z neduhov, ako sú diabetes druhého typu, hypertenzia či vysoký cholesterol, je možné eliminovať zmenou životného štýlu. Nespoliehajte sa teda na dlhodobú pomoc liekov a urobte zmeny v kvalite stravovania a pohybových návykoch.

Na záver by som len rada zhrnula, že zdravý životný štýl je najlepší a najefektívnejší spôsob, ako oddialiť alebo sa vyhnúť mnohým ochoreniam srdca a ciev. Znamená to byť aktívny a fit, jesť zdravo, vyhýbať sa tabaku a kontrolovať rizikové faktory, ktoré vás môžu vystaviť väčšiemu riziku rozvoja ochorení. Starajte sa o svoje zdravie, je to minimum, čo pre seba v rámci prevencie môžete urobiť.

Získajte ďalšie konkrétne tipy, nástroje a inšpiráciu na uskutočnenie zmien a vytvorenie zdravých návykov, ktoré si môžete udržať po celý život. V nasledujúcom článku Vám nutričná poradkyňa Ing. Katarína Chomová prinesie konkrétne odporúčania a zoznam potravín, ktoré zmenia zdravie srdca a ciev k lepšiemu.

Prečítajte si aj