Piatok 10. mája, 2024
Poradkyňa metódy Feng Šuej Ing. Marta Látalová

Feng Šuej: Ako si skvalitniť život a zdravie úpravou toku energií (rozhovor s M. Látalovou)

Ako nás ovplyvňuje usporiadanie vecí v našom príbytku? Ako nás môže motivovať čistota nášho obydlia a akými jednoduchými spôsobmi vieme premeniť náš dom alebo byt na pozitívny domov? Naše bývanie si vieme spríjemniť zmysluplnými úpravami a tým aj nastaviť našu myseľ.

Feng šuej je starodávna čínska metóda, ktorá sa zaoberá harmóniou človeka so životným prostredím. Po stáročia sa považuje za tradičnú cestu k šťastiu a prosperite. Táto metóda predpokladá, že všetko, čo nás obklopuje, je vytvorené z energie – čchi, ktorá je súčasťou vesmíru a ovplyvňuje všetko živé aj neživé, poskytuje silu na rozvoj a udržuje všetko v pohybe. 

V rozhovore s Martou Látalovou sa dozviete, ako si usporiadať veci v domácnosti tak, aby čchi prúdila celým prostredím a všetko okolo nás sa zharmonizovalo a očistilo.

Ako ste sa dostali k metóde feng šuej a čo vás na nej najviac fascinuje?

V minulosti som často premýšľala nad tým, prečo sa v určitých priestoroch cítim príjemne a v iných zase nie, aj keď z hľadiska stavby boli bez zjavných problémov. Keď som sa prvýkrát dostala k informáciám o feng šuej, začala som tušiť, že dôvodom je tok energií a ich vzájomná harmónia. Moja zvedavosť a vášeň pre feng šuej len rástla, a tak sa moja knižnica o tejto téme neustále rozširovala. Snažila som sa pochopiť podstatu tejto metafyzickej vedy, no po čase som si uvedomila, že knihy mi už nemôžu poskytnúť hlbšie poznatky. Preto som postupne začala študovať u viacerých majstrov z rôznych kútov sveta a dodnes študujem. 

Feng šuej je úžasné v tom, že nám umožňuje identifikovať zdroj a tok čchi a pomocou výpočtov určiť jeho potenciál. Je to systém na určenie spôsobu zachytenia či zhromaždenia priaznivého toku čchi. Vďaka nemu môže mať naše vonkajšie a vnútorné okolie na nás predvídateľný vplyv, keďže viditeľné aj neviditeľné aspekty nášho prostredia môžu ovplyvňovať našu pohodu, zdravie, duševný a emocionálny stav, ako aj finančný potenciál.

Nutričná terapeutka: Ľudské telo je ako automobil. Od kvality a množstva paliva závisí, ako ďaleko zájdete.

Robíte aj konkrétne návrhy interiéru podľa tejto metódy? Môžu si vás ľudia objednať priamo domov?

Robím aj návrhy interiérov, no treba si uvedomiť, že žiadna budova nie je schopná generovať čchi. Tú generujú najmä hory. Vietor, vodné toky a cesty ju “distribuujú” po krajine. Dôležité je postaviť budovu tak, aby dostatočne “prijímala” zdravú, nepoškodenú čchi.  Teda je veľmi dôležité okolie danej budovy. Treba sa pozrieť, akú interakciu má daná budova s okolitými horami, budovami, cestami, križovatkami, vodnými tokmi, či nie je v blízkosti nejaká stavba, ktorej tvar by vytváral tzv. ša čchi – agresívny, poškodzujúci vplyv na našu budovu. Až potom zisťujeme, ako je zabezpečená distribúcia čchi v budove a v našom interiéri, či nie je niekde blokovaná alebo príliš zrýchlená.

Ďalším článkom sú ľudia obývajúci daný interiér. Každý sme sa narodili v nejaký konkrétny čas, v tom okamihu sme “vstúpili” do interakcie s elektromagnetickým poľom zeme, slnko a planéty boli v nejakom postavení, to všetko má na nás vplyv a dáva nám určité predispozície. A preto nie každý priestor je prospešný pre každého človeka.

Keď toto všetko zistím a vypočítam, môžem začať navrhovať interiér pre konkrétneho človeka. Ideálne je začať riešiť feng šuej už v štádiu výberu pozemku na stavbu domu alebo v prípade kúpy bytu, nechať si najprv urobiť feng šuej analýzu, či bytovka a byt „má dobré feng šuej“ a či je pre vás vhodný. Veď aj cisári v starej Číne pomocou systému metód feng šuej najprv našli vhodné miesto pre svoj palác a mesto a až potom začali stavať. A ešte počkali na vhodný čas – priaznivú astrologickú konšteláciu.

Ako si zvoliť vhodnú farbu pre konkrétnu miestnosť v dome či byte?

Farby sú jedným z aspektov wu xing (päť činiteľov, laicky 5 elementov), a majú hlavne psycho-emocionálny vplyv na človeka. Každá má svoju jedinečnú frekvenciu a tak pôsobí na organizmus. Vo feng šuej využívame na korigovanie rôznych vplyvov najmä materiály, teda priamo kov, drevo, vodu, oheň a zem. Majú oveľa silnejší vplyv ako farby. Samozrejme, keď nemôžeme použiť priamo materiál, používame farby a vzory. Klientom odporúčam, aby si farby vyberali podľa svojich pocitov, čo sa im páči, aké farby majú radi. 

Samozrejme, na farby sa pozeráme aj z pohľadu konceptu jin a jang. Aj miestnosti v byte delíme podľa charakteru využívania na viac jinové alebo viac jangové. Napríklad v spálni potrebujeme viac jinové (pokojné, relaxačné) prostredie a teda použijeme farby viac jinové, teda skôr tlmené, jemné či tmavé odtiene, určite nie jasnú oranžovú či červenú. 

Naopak v pracovni potrebujeme vytvoriť viac jangové (akčnejšie, dynamickejšie) prostredie a použijeme jasné a výraznejšie farby. Určite sa nedajte zlákať informáciami, že napr. sever sa spája s fázou (činiteľom, elementom) voda a preto treba severnú miestnosť vymaľovať na modro alebo južnú miestnosť zase na červeno, lebo juh sa spája s ohňom. To sú veľmi zjednodušené informácie a narobili by ste viac škody ako úžitku. 

Ako sa môže feng šuej použiť na zlepšenie kvality spánku a pohody v dome?

Súčasťou feng šuej sú aj znalosti o geopatogénnych zónach. Tie vyžarujú energiu disharmonickú pre náš organizmus, teda nie je vhodné na nich spať alebo dlhšie sedieť. 

Kvalitu spánku ovplyvňuje kvalita prostredia, preto by spálňa mala byť v najpokojnejšej časti bytu, mala by to byť najjinovejšia miestnosť. Dvere do spálne by nemali byť presne oproti vchodovým dverám a posteľ by nemala stáť presne v línii medzi dverami a oknom. Vzniká tu zrýchlenie toku čchi, čo nepriaznivo vplýva na vaše biopole. Ak je miestnosť malá a nemáte možnosť posunúť posteľ, určite zatvárajte pri spaní dvere do spálne a na okná zaveste hrubšie závesy. Tiež by ste nemali spať s hlavou pod oknom. Za hlavou a nad ňou potrebujete plnú stenu, aby ste sa aj podvedome cítili bezpečne. Nespite ani pod strešným oknom. 

Problematické je aj umiestnenie postele pod šikmým nízkym stropom podkrovia. Ten „stláča“ čchi a tá zase „tlačí“ na biopole človeka počas spánku. Rovnako pôsobia aj trámy nad posteľou alebo poličky a skrinky. Podľa toho, na ktorú časť tela smeruje tento „tlak“, tam sa časom môžu objaviť zdravotné problémy. Trámy treba zakryť dreveným stropom, sadrokartónom alebo aspoň látkou a vytvoriť tak rovný strop. Neumiestňujte posteľ hlavou do rohu miestnosti, vytvoríte tak nestabilitu v prúdení energií a aj v podvedomí. Nespite ani nohami priamo smerom do dverí, aj v našej kultúre je to poloha nebožtíka. Čchi vstupujúca do miestnosti „vrazí“ rovno do nôh a spôsobí poruchy spánku. Ak nemôžete posunúť posteľ, dajte medzi ňu a dvere paraván alebo skrinku, ktorá bude o štyridsať centimetrov vyššia než posteľ. 

Ešte je vhodné, ak by ste spali v smere jedného zo svojich priaznivých smerov. Tieto smery si viete zistiť podľa svojho roku narodenia a tzv. ming gua (životné číslo, gua číslo). Informácie k tomu nájdete aj v kalendári Silové miesta Slovenska 2024 alebo v Diári almanachu feng šuej 2024

To sú základné zásady pri spaní z pohľadu toku čchi a tvarov v miestnosti. A tieto zásady platia aj pre sedačky, sedenie pri jedálenskom či pracovnom stole.

Prostredníctvom metód feng šuej zisťujeme nie len tok čchi, ale aj jej charakter a kvalitu a podľa toho sa rozhodujeme, na čo daný priestor využijeme. Nie každá izba je vhodná na spálňu, detskú, obývačku či pracovňu. A ešte do toho treba zapojiť konkrétnych obyvateľov bytu prostredníctvom ich osobných BaZi astrológií. 

Keď choroba vzniká mesiace či roky, nedá sa vyliečiť za týždeň, hovoril páter Ferda

Existujú špecifické tipy pre zlepšenie pracovného prostredia pomocou feng šuej?

Je pár základných typov, ktoré môže aplikovať skoro každý. Ideálne je dodržať všetky:

  • Neseďte chrbtom k oknu ani k dverám, potrebujete mať stenu, paravan alebo vyššiu skrinku za chrbtom, vysoké operadlo stoličky nestačí
  • Stôl a sedenie natočte tak, aby ste sa pozerali smerom šeng čchi alebo niektorým priaznivým smerom podľa vášho Ming gua (nájdete ho kalendári Silové miesta Slovenska 2024 alebo v Diári almanachu feng šuej 2024 
  • Stôl a monitor na ňom umiestnite tak, aby ste videli na dvere a väčšinu miestnosti
  • Zútulnite si ho tým, čo máte radi a čo vás inšpiruje: kvety, fotky, obrazy, knižky, vône, …
  • Nezabudnite na dobré, ale príjemné osvetlenie

To open space kancelárie nespĺňajú. Skúste byť aj v nich kreatívni a svoj pracovný priestor si upravte podľa týchto zásad a možností. Za chrbát si dajte skrinku, vyššie kvety alebo paravan. Ak sedíte v boxe a máte pred sebou oddeľovaciu stenu, nalepte na ňu veľký obrázok s ďalekou perspektívou (krajinu, more, mesto z diaľky, …), aby ste mali pocit, že sa pozeráte do diaľky.

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri aplikovaní feng šuej vo svojich domovoch alebo kanceláriách?

Bohužiaľ sa šíria internetom, no aj niektorými knihami veľmi zjednodušené, skreslené a aj vymyslené informácie o feng šuej. Ide najmä o komerčnú „new age“ variantu, ktorá sa vyvinula v Amerike v osemdesiatych rokoch. Alebo si prečítajú jednu knihu a aplikujú z nej, čo sa dá v ich priestore aplikovať. Často sú to však informácie bez širšieho kontextu. Niektoré informácie pramenia z mýtov, folklóru a náboženskej viery východných krajín, najmä Číny. Je to podobné, ako u nás napríklad symbol šťastia štvorlístok alebo podkova. Bežné symboly sú o viere v ne, nemajú schopnosť priamo korigovať čchi. A ďalší problém je, že ľudia často nepoznajú skutočný význam symbolov, ten je často skresľovaný.

Ďalšou častou chybou je, že pri hľadaní feng šuej konzultanta sa ľudia často orientujú podľa „krásy“ webovej stránky a podľa sľubov, ktoré sú na nej uvedené. Málokto sa zaujíma o to, ako kvalifikovaný je dotyčný poradca, kde študoval a koľko toho študoval. 

Treba si uvedomiť, že čchi v krajine a priestore má nejaký potenciál. Ten vieme prostriedkami feng šuej v určitej miere, podľa jeho sily a charakteru, posilniť, harmonizovať alebo korigovať. Ale je to len potenciál. To či bude mať na nás vplyv alebo či ho využijeme, ak má pozitívny potenciál, je len na každom z nás. Ja ani feng šuej to za vás neurobíme. Systém feng šuej nám ho pomôže spoznať, prípadne upraviť a nájsť najvhodnejšie miesta v priestore pre človeka podľa jeho BaZi astrológie. Aj tá dáva človeku len nejaký potenciál a je na človeku, čo s ním urobí. Z tohto pohľadu neexistuje žiadny pevne daný osud.

Spomínate si aj na úspešné prípady, kde metóda feng šuej pomohla pozitívne v konkrétnom prípade?

Takých prípadov je mnoho, väčšina klientov sa riadi odporúčaniami, ktoré im v rámci feng šuej projektu dám. Či už sú to firemní alebo súkromní klienti. Samozrejme, sú aj takí, ktorí čakajú, že mávnem čarovnou paličkou a všetko vyriešim za nich. Alebo že opravím všetky energie u nich, a bude všetko vyriešené, budú bohatí, šťastní a zdraví. Ale tých je našťastie veľmi málo. Možno preto, že sa najprv každému snažím vysvetliť, ako to naozaj funguje.

Feng šuej projekty ani informácie o klientoch nezverejňujem, sú to ich osobné záležitosti. Ani doktor nezverejňuje informácie o svojom pacientovi. Preto neriešim žiadne referencie na webe. Tie si posúvajú klienti medzi sebou sami a kto ma má nájsť a máme spolupracovať, ten si ma nájde. A vtedy to funguje najlepšie.

Môže feng šuej pomôcť pri rozhodovacom procese, napríklad pri výbere miesta pre nový domov alebo pri návrhu interiéru?

Pomocou systému metód feng šuej vieme zistiť kvalitu miesta, ktoré si chcete vybrať za svoj domov. Preverujem geopatogénne a technopatogénne energie na pozemku a jeho okolí, stavebné možnosti – umiestnenie vstupu na pozemok, natočenie domu priaznivým smerom, aby sme zachytili správnym spôsobom tok čchi. To závisí od veľkosti pozemku a domu a od stavebných predpisov v danej lokalite. Nie na každom dobrom pozemku sa dá postaviť dobrý dom. Do hry vstupuje veľa faktorov, ktoré treba zohľadniť a niektoré sa môžu aj vylučovať. 

A napokon aj „dobrý“ dom na „dobrom“ pozemku nemusí byť „dobrý“ práve pre vás. To isté platí aj pre byty, preto je ideálne najprv urobiť rýchlu feng šuej analýzu bytu skôr, než si ho kúpite. Ak nie je vhodný, hľadať ďalej a ak je vhodný, tak potom vyberieme priaznivý dátum na podpis kúpnej alebo nájomnej zmluvy. Potom je vhodné urobiť feng šuej projekt, v ktorom na základe feng šuej analýzy, navrhnem usporiadanie interiéru s ohľadom na každého obyvateľa v ňom (zvieratká sa nerátajú ) a navrhnem harmonizačné a aktivačné opatrenia. 

Ako som už spomenula, čchi generuje krajina, preto je najlepšie začať od pozemku. Pokiaľ už byt, dom, firemný či obchodný priestor máte, metódami feng šuej zistíme, aké kvality a charaktery čchi tam máte a v rámci možností navrhneme riešenie interiéru a príslušných opatrení. Treba však počítať s tým, že možno bude treba zmeniť v usporiadaní nábytku, či vymeniť miestnosti. Pre obydlia platia iné pravidlá a používajú sa iné metódy ako pre firemné priestory. Veď na priestor, v ktorom bývame, máme iné požiadavky a robíme v ňom iné činnosti ako v priestoroch určených na biznis, či už sú to kancelárie, výrobné, reštauračné a kaviarenské priestory, hotely a ozdravovne, športoviská, obchody, výstavné priestory, …

Iný charakter čchi potrebujeme v spálni, iný v detskej izbe, kuchyni, obývačke a iný v kancelárii manažéra, iný v kancelárii účtovníčky, vo výrobe, v kaviarni, v obchode, …

Ako sa feng šuej vyvíja v súčasnej dobe a aké nové trendy sa objavujú?

V minulosti, prakticky do začiatku 20. storočia bolo feng šuej odovzdávané len ústne majstrom žiakovi, ktorí často patrili k uzavretým rodovým líniám. Vybraný žiak, maximálne dvaja – traja, boli s majstrom prakticky celý život a robili mu asistentov, pritom sa učili. Písomne sa prakticky veľmi málo zaznamenávalo. Takže nechať si „urobiť“ feng šuej mohli len veľmi bohatí ľudia, keďže nájsť vhodný pozemok, urobiť všetky merania a výpočty bez dnešných technológií bolo veľmi zdĺhavé, často to trvalo dlhšie ako rok. Vďaka tomu všetkému bolo majstrov málo, a ak si niektorého objednali, tak ho po celý čas aj s asistentmi ubytovávali a živili.

V 20. storočí sa situácia začala meniť. Majstri feng šuej začali odovzdávať svoje vedomosti širšiemu okruhu záujemcov a aj „cudzincom“. A mnohí ich pochopili a šírili ďalej a mnohí si ich prerobili podľa svojho pochopenia a nepochopenia. Vzniklo tak viacero „nových metód“, ktoré však nemajú žiadny pravdivý základ. V súčasnosti je kníh o feng šuej mnoho, aj kurzov a tzv. majstrov je viac a viac, ale problémom je nájsť relevantné informácie. Ľudia majú pocit a „učitelia“ feng šuej im to tak prezentujú, že stačí víkendový či týždňový kurz a môžu robiť konzultanta feng šuej. Často tu chýba „zdravý sedliacky rozum“ a kritické myslenie.

Ďalšou výzvou je pôvodné znalosti a vedomosti aplikovať v dnešnej modernej dobe. Zmenil sa spôsob života a priority ľudí (napr. najdôležitejší bol prvorodený syn, dôležité bolo dobre vydať dcéry, bohatstvo znamenalo mať veľké hospodárstvo, ženy nevlastnili žiadny majetok a podobne). Chce to hlboké pochopenie významu informácií, ktoré sú často popisované len prostredníctvom symbolov.

Na druhej strane feng šuej funguje aj v dnešnej modernej dobe veľkomiest, moderného života a technológií. Rovnako ako všetky ostatné východné filozofie, aj feng šuej je o toku a akumulácii čchi. A tá stále prúdi v prostredí, či už v prírodnom alebo zastavanom. Mnohé korporácie to pochopili a svoje sídla a prevádzky umiestňujú a budujú podľa tohto systému. Stále vidíme veľa nových budov a projektov, ktoré využívajú feng šuej a dosahujú veľmi dobré výsledky v oblasti bývania aj biznisu. 

Viete nám dať nejaké typy na rýchle vyčistenie príbytku podľa vašej metódy? Niekomu, kto tomu chce venovať málo času… 

Treba si najprv zadefinovať, čo a prečo chceme vyčistiť. Je rozdiel medzi neporiadkom a špinou. Príliš veľa vecí natlačených na malom priestore, naukladaných na podlahe, v rohoch alebo pod nábytkom bráni zdravému toku energie. Veľa neporiadku spôsobuje stagnáciu, blokády a iné problémy, ktoré vás môžu brzdiť. Upratanie neporiadku je dobrým terapeutickým detoxom. 

Prejsť si, čo naozaj potrebujem a čo nie, a to platí pre všetky oblasti života. Takéto vytriedenie a zbavenie sa nepotrebností vytvorí priestor pre nové veci a zážitky. Okolo seba by ste mali mať veci, ktoré vám naozaj slúžia, povznášajú vás, inšpirujú a prinášajú vám pocit radosti. Existuje aj tzv. pracovný neporiadok, ktorý nemusí byť problémom. Nesmie to byť však chaos. Opäť odporúčam zapojiť zdravý rozum a dodržať pár zásad:

  • Začnite v malom, po malých úsekoch, po poličkách, zásuvkách, …
  • Pri každej veci sa sami seba spýtajte, akú hodnotu má tá vec pre váš život
  • Urobte si 3 kôpky: chcem to, nie som si istánepotrebujem/nechcem to. Nerozmýšľajte nad tým, riaďte sa prvým pocitom.
  • Kôpku chcem to si pekne uložte, kôpku nepotrebujem/nechcem to čo najskôr vyhoďte alebo darujte, ak to môže ešte niekto zužitkovať (oblečenie, knihy, hračky, …). Hlavne sa v nej už nehrabte, každý máme tendenciu začať špekulovať, či sa to ešte nezíde. A kôpku nie som si istá prejdite znovu alebo si ju odložte na vytriedenie na ďalší deň.

Tento spôsob japonského štýlu upratovania (bývajú v malých priestoroch) spopulárnila Marie Kondo, určite nájdete o tom mnoho informácií.

Pokiaľ máte pocit, že u vás energie stagnujú alebo sú „ťažké“, pomôže dobre vyvetrať, prípadne vydymiť priestor kvalitnými prírodnými vonnými tyčinkami alebo vydymovadlom. Zároveň je dobré si uvedomiť, že energie v priestore vo veľkej miere ovplyvňujeme my sami svojím správaním, emóciami, vnútorným nastavením a myšlienkami, čo nám behajú v hlave. 

A hľadajme najprv u seba, lebo svet okolo nás je len zrkadlom nášho vnútorného sveta.

Spoznaj sám seba a poznáš celý svet.

Ing. Marta Látalová, www.fscentrum.sk

Ďakujeme za rozhovor!

Jazyk sa v tradičnej čínskej medicíne považuje za mapu tela

Prečítajte si aj