Pondelok 20. mája, 2024
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) hovorí s premiérom Li Čchiangom (vpravo) na druhom plenárnom zasadnutí Národného zhromaždenia ľudu vo Veľkej sále ľudu 8. marca 2024 v Pekingu. (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

Tradícia porušená: prečo bola tlačová konferencia po zasadnutí čínskeho parlamentu zrušená?

Čína prekvapivo zrušila tlačovú konferenciu plánovanú na tohtoročný Národný ľudový kongres v Pekingu, čím porušila dlhoročnú tradíciu. Premiér Li Čchiang sa na konci týždňového zasadnutia parlamentu s novinármi nestretne, uviedol hovorca Národného ľudového kongresu Lou Čchin-ťien.

V predchádzajúcich rokoch bola tlačová konferencia vždy príležitosťou pre šéfa vlády odpovedať na otázky novinárov. Podľa hovorcu L. Čchin-ťiena  sa tlačová konferencia neuskutoční ani v nasledujúcich rokoch, pokiaľ nenastanú osobitné okolnosti. Novinári však budú mať možnosť klásť otázky ministrom a iným predstaviteľom vlády pri iných príležitostiach, dodal hovorca.

Tradícia stretnutí s novinármi siaha až do roku 1988, keď sa vtedajší premiér Li Pcheng podľa správ štátnych médií po prvýkrát zúčastnil na tlačovej konferencii.

Hoci tlačová beseda bola v roku 1990 zrušená po masakre na Námestí nebeského pokoja v roku 1989, od roku 1993 sa konala pravidelne a bola považovaná za vrchol každoročných politických podujatí.

Boje o moc

Podľa komentátora Wang Chea, ktorý pôsobí v USA, tento krok nie je prekvapením, keďže politická moc sa v posledných rokoch čoraz viac sústreďuje do rúk hlavy štátu Si Ťin-pchinga.

Podľa neho premiérova tlačová konferencia odráža krehkú rovnováhu moci medzi predsedom komunistickej strany a premiérom krajiny.

„Si Ťin-pching zo seba urobil ústredného vodcu,“ uviedol Wang Chea pre Epoch Times. „ Chcel zabrániť premiérovi získať publicitu tým, že mu odoprel možnosť hovoriť s médiami.“

Okrem toho vrcholní politici komunistického režimu len zriedkavo komunikujú s médiami, pokračoval Wang Che. Keď premiér odpovedá novinárom priamo na výročnej tlačovej konferencii, dáva to pozorovateľom Číny možnosť vidieť druhého najvyššieho predstaviteľa krajiny zblízka.

Sústredenie sa na ekonomiku

Kríza v oblasti nehnuteľností, zhoršujúca sa deflácia, prepady na akciových trhoch a rastúce zadĺženie miestnych samospráv vyvíjajú tlak na vedenie režimu. Tohtoročné stretnutie je preto mimoriadne dôležité pre medzinárodných investorov a spoločnosti, ktoré tam pôsobia.

Analytici očakávajú, že premiér predstaví mierne stimulačné plány na stabilizáciu rastu, ale nie odvážne reformy na riešenie hlbokých štrukturálnych problémov.

Li Čchiang môže tiež bližšie vysvetliť, ako štát plánuje využiť „nové výrobné sily“, čo je pojem, ktorý Si Ťin-pching prvýkrát spomenul v septembri minulého roka, keď opisoval kroky na podporu strategických odvetví vrátane umelej inteligencie.

Čína tiež oznámi svoj rozpočet na obranu, ktorý od nástupu Si Ťin-pchinga do funkcie pred jedenástimi rokmi rástol rýchlejšie ako HDP. Peking zvýšil svoje vojenské výdavky o 7,2 %.

Napriek minuloročnému odvolaniu niekoľkých generálov, ktorí boli zodpovední za vojenské obstarávania, sa analytici domnievajú, že zvyšovanie veľkosti armády bude mať pre Si Ťin-pchinga naďalej zásadný význam.

Ďalšou témou stretnutia boli možné personálne zmeny. Niektorí diplomati očakávajú, že Peking vymenuje nového ministra zahraničných vecí. Očakáva sa, že nástupcom ministra zahraničných vecí Wanga I by sa mal stať Liu Ťien-čchao, minister medzinárodného oddelenia Ústredného výboru KSČ.

Zasadnutie čínskych predstaviteľov zvyčajne trvá desať dní a je súčasťou najväčšej politickej udalosti roka. Národné ľudové zhromaždenie je čínsky neslobodne volený parlament pod výlučnou vládou komunistickej strany. Dve tretiny z 3 000 členov Národného ľudového zhromaždenia sú z komunistickej strany. O všetkých zákonoch, ktoré sa majú prijať, už v dostatočnom predstihu rozhodlo vedenie strany.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj