Piatok 10. mája, 2024
Peter Lipa (foto: Michal Hrabovec - flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0 Deed)

Peter Lipa, patrón ankety Strom roka: „Budem hrdý, ak zachránim čo i len jediný strom“

Aj tento rok bola na Slovensku vyhlásená anketa „Strom roku 2024“. Tento projekt, tvorcom ktorého je nadácia Ekopolis, má upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a tiež vzbudiť záujem ľudí o ochranu životného prostredia. 

Do 25. apríla môžu milovníci stromov a ochrany životného prostredia upozorniť na mimoriadny strom, ktorý upúta jednak vzhľadovo a tiež svojím zaujímavým príbehom, ktorý s ním súvisí. Do ankety sa prihlasujú jednotlivé stromy cez online formulár na stránke nadácie Ekopolis.

Ako a kedy hlasovať

Jednotlivé fotky a príbehy stromov ďalej spracúva a posudzuje odborná porota, ktorá vyhodnotí 12 finalistov. Internetové hlasovanie pre verejnosť je spustené od 1. júla až do 30. septembra.

Po sčítaní všetkých hlasov sa v októbri uskutoční slávnostné vyhodnotenie ankety. Strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2024. Prvé tri výherné stromy, ktoré zaujali svojím vzhľadom a príbehom, dostanú 300 Eur na ošetrenie a následnú starostlivosť. 

Nadácia Ekopolis však môže určiť čiastku na ošetrenie aj pre iné stromy, ktoré sú vzácne a potrebujú starostlivosť, hoci nepostúpili do finálneho výberu – ako to bolo v prípade starej čerešne, ktorá rastie na Látkach a bola prihlásená do súťaže minulý rok.

Na ankete už ôsmy rok spolupracuje aj profesionálny grafik a fotograf Martin Babarík, ktorého srdcovkou je fotografovanie stromov. Finálne stromy postupne fotografuje a vkladá ich do finálnej galérie Stromu roka. 

Výherca ankety ďalej postupuje do súťaže Európsky strom roku. Minuloročný výherca –  Pálffyho 500-ročný dub, ktorý zdobí Zámocký park v Malackách, v európskej súťaži získal 14. miesto.

Anketa tak dáva príležitosť na propagáciu svojej obce, okolia, krásneho miesta na Slovensku. Účastníci projektu tak môžu svojím príbehom stromu prispieť k zušľachťovaniu svojho okolia a tým aj upozorniť na krásy slovenských dedín, obcí a miest.

Patrónom Stromu roka je Peter Lipa 

Peter Lipa sa netají tým, že aj pre jeho priezvisko ho oslovila nadácia Ekopolis, aby sa stal tvárou a patrónom celej ankety Strom roka. Na našu otázku, prečo sa venuje práve tomuto projektu, vysvetľuje:

„Sám by som možno ani nevedel, že taká súťaž existuje. To celé je dielom Ekopolisu.
Jednoducho vyzvali ma a mne sa to zdalo sympatické a užitočné, preto som súhlasil. Trochu je to aj vecou môjho priezviska. Okrem toho mám rád stromy, a keď sa mi podarí zachrániť aspoň jeden, budem na to hrdý. V súvislosti s touto súťažou stretávam zaujímavých ľudí a dozvedám sa zaujímavé príbehy. Veľa sa učím aj od arboristov.”

Prečítajte si aj